Ömrünü Türk Halkına Adayan Atatürk, Cumhuriyet'in İlanından Önce Kurban Bayramlarını Nasıl Geçirmişti?

Atatürk dindar mıydı bilinmez? Bu konuda o kadar çok kişi o kadar çok şey söylüyor ki... Ama bilinen bir şey var ki dini bayram vesaire demeden bu ülke için hiç durmadan çalıştığı. Bakalım bizlerin bayram günlerinde ailemizin yanında olma çabası Atatürk'te de mevcut mu? Hayır dediğinizi duyar gibi oldum ve kesinlikle haklısınız...

Kaynak: Atatürk Günlüğü

15 Şubat 1905, Atatürk Şam'da.

Kurmay Yüzbaşı Genç Mustafa Kemal, sakıncalı bulunduğu ve staj için gönderildiği Şam'a 10 Şubat'ta İstanbul'dan hareket eder. Yani genç asker 1905 bayramında bir sürgündür ve kısa bir süre sonra Vatan ve Hürriyet Cemiyeti'ni kuracaktır.

14 Ocak 1908, Atatürk Selanik'te.

Kısa süre önce görevli olarak Selanik'e gelem Mustafa Kemal, İttihat ve Terakki'ye dahil olur. Fethi (Okyar) Bey ile tanışır ve faaliyetlerine devam eder. Bunun yanında işlerini de aksatmayan Mustafa Kemal, bayrama kısa süre kala tatbikattadır.

3 Ocak 1909, Atatürk Bingazi'den Selanik'e döner.

1908 Eylül ve Ekim'ini Trablusgarp ve Bingazi'de çatışmalarla geçiren Mustafa Kemal, görevlerini başarıyla yerine getirdikten sonra 1909 Ocak başı tekrar Selanik'e döner.

2 Aralık 1911, Atatürk İskenderiye'den Bingazi'ye geçiyor.

Kısa süre önce apar topar İstanbul'a çağrılan Binbaşı Mustafa Kemal, Trablusgarp'ın işgali ile gönüllü olarak Bingazi'ye geri döner. 1911 bayramında ise Nuri Conker ve Fuat Bulca ile 8 gün sürecek bir yolculuktadır.

20 Kasım 1912, Atatürk İstanbul'da.

Yaklaşık 1 ay önce Derne'den hareket eden Mustafa Kemal, Mısır ve Romanya üzerinden İstanbul'a gelir. Bu sırada Yunanlar ve Bulgarlar taaruza geçmiştir. Genç asker İstanbul'a geldiği gibi Çanakkale'de görevlendirilir ve bayram sonu Gelibolu'ya hareket eder.

30 Ekim 1914, Atatürk, Sofya'da.

Mustafa Kemal, ataşemiliter olarak Sofya'dadır. Askerliğin yanı sıra kafasında modern Türkiye'yi kuran Gazi 31 Ekim'de arkadaşı Fuat Bulca'nın evliliği nedeniyle şunları yazar: 'İnkar edilemez bir gerçektir ki insanlar, hayat, kadınsız olamaz.'

19 Ekim 1915, Atatürk Çanakkale'de.

Dünyanın en önemli savunma savaşlarından birini veren Mustafa Kemal bayramdan 1 hafta önce Salih Bey'e mektubunda düşmanın zayıfladığını yazar. Bayramın ikinci gününde ise Suriye'den gelen bir heyeti kabul eder ve onlarla cepheleri dolaşır.

8 EKim 1916, Atatürk Silvan'da.

Çanakkale'den Doğu Cephesi'ne atanan Anafartalar Kahramanı Tümgeneral Mustafa Kemal, bu sefer Ruslarla savaşmaktadır. Bu günlerde bir arkadaşına şöyle yazacaktır: 'Kıymet verdiğiniz insanlarla birlikte ateşe ve ölüme göğüs germek ne zevk!'

27 Eylül 1917, Atatürk Halep'te.

Ağustos ortasında 7. Ordu Komutanı olarak Halep'e gelen Mustafa Kemal, bu sıralarda cephede iki ordu karargahının lüzumsuzluğundan yakınır ve bayramın ilk günü 4. Ordu Komutanı Cemal Paşa'dan düşüncelerine paralel bir mektup alır.

16 Eylül 1918, Atatürk Nablus'ta.

1918 kurban bayramında İngilizlerle savaşır Mustafa Kemal. Bayramın 3. günü İngiliz birlikleri Filistin Cephesi'nde genel taaruza başlar ve 8. Ordu yarılır. Bunun üzerine Mustafa Kemal, 20 Eylül'de birliklerine Şeria Nehri'nin doğusuna çekilme emri verir.

6 Eylül 1919, Atatürk Sivas'ta.

4 gün önce görkemli bir törenle Sivas'a giren Mustafa Kemal artık sıradan bir vatandaştır. Kongreyi toplayıp başkanlığına seçilen Gazi bayramın 2. günü arkadaşlarına şöyle der: 'İstanbul'dakiler Türk milletinin uyanışından tamamiyle habersizler!'

25 Ağustos 1920, Atatürk Ankara'da.

O artık hem İstanbul tarafından bir idam mahkumu hem de TBMM Başkanı Mustafa Kemal'dir. Bayramın 2. günü Enver Paşa ile mektuplaşan Gazi, 27 Ağustos'ta Batı Cephesi'ni denetlemek üzere Eskişehir'e hareket eder.

15 Ağustos 1921, Atatürk Polatlı'da.

Savaş başlamış Anadolu ayaktadır. Gazi'nin 12 Ağustos'ta yaşadığı kaza sebebiyle kaburgası kırıktır. İngilizlerin Türk ve Yunanları birbirine kırdırma planı işlerken Atatürk, sakatlığına rağmen bayramın 3. günü Sakarya'ya cepheye hareket eder.

4 Ağustos 1922, Atatürk Akşehir'de.

Fevzi ve İsmet Paşa'larla Büyük Taaruz'u görüşen Gazi, bayramın 3. günü Kazım Paşa ile Ankara'ya döner. Bu arada 4 Ağustos'ta Enver Paşa bir çarpışmada ölürken aynı gün L. George, Müslümanların başının halife olduğunu söyler.

24 Temmuz 1923, Atatürk İzmir'de.

4 gün önce İsmet Paşa'nın Lozan'dan gönderdiği telgraf ile neşelenen Atatürk, bayramdan 1 gün önce Latife Hanım ile birlikte İzmir'e seyahat eder. Ve bayramın ilk günü Lozan Antlaşması imzalanır. Gazi'nin tebrik mesajı ise şöyledir:

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Ömrünü Türk Halkına Adayan Atatürk, Cumhuriyet'in İlanından Önce Ramazan Bayramlarını Nasıl Geçirmişti?
Osmanlı'nın Son Padişahı VI. Mehmed Vahdeddin İngiltere'ye Sığındıktan Sonra Neler yaptı?
Ebedi Dostlar Atatürk ve İnönü'nün Aralarının Açılmasına Neden Olan Büyük Kavgayı Biliyor muydunuz?
1921'de New York Times'da Çıkan Bu Haberi Muhtemelen Bilmiyordunuz: "Kemal, Britanya'ya Gülüyor."
23 Nisan'ımız Kutlu Olsun! Peki, Bu Kutlu Günü Neden Çocuk Bayramı Olarak Kutladığımızı Biliyor musunuz?

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Kızılcık Şerbeti'nde Giray'ı Canlandıran Kaan Taşaner Dizide Rol Almaktan Duyduğu Pişmanlığı İtiraf Etti
YORUMLAR
20.07.2021

Atam bir gün bile harp sahalarından ayrılamamış ki kendine bayram ve şahsi günleri için zaman bulsun. Vatan ve halk için doğmuş, yetişmiş ve vefat etmiş bir lider.

20.07.2021

Saray müjdelemek yerine Türk Milletine yeni bir devlet müjdelemiş.

20.07.2021

Mükemmel insan.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ