Ömrümüzün Neredeyse Yarısını Geçirdiğimiz Okullar Yaratıcılığı Öldürüp Geleceğimizi Baltalıyor Olabilir mi?

İnsanın yaratıcılığını etkileyen ve geliştiren unsurların başında şüphesiz ki eğitim ve çevre gibi koşullar geliyor. İngiliz konuşmacı, eğitimci ve yazar Ken Robinson, çarpıcı Tedx konuşmasında okulların ve bulunduğumuz sosyal çevrenin yaratıcılığı nasıl olumsuz yönde etkilediğini oldukça keyifli ve çarpıcı bir biçimde anlatıyor. Biz de farkındalığınızı oldukça artıracak ve size yeni bir bakış açısı kazandıracak bu konuşmayı sizler için derledik. Keyifli okumalar. 🙏

Ken Robinson konuşmasında öncelikle, bütün çocukların olağanüstü yeteneklere sahip olduğunu vurguluyor.

Ve konuşmasına, 'Bizler onları harcıyoruz, hem de acımasızca...' diye devam ediyor. Elbette ki burada dikkat çekmek istediği, 'eğitim sisteminin çocukların yaratıcılıkları üzerindeki körelticiliği'... Çünkü yaratıcılığın, en az okur-yazarlık kadar eğitimde önemli bir yere sahip olması gerekiyor.

Ve Robinson bu tezini harika bir örnekle açıklıyor.

Geçenlerde harika bir hikâye duydum, anlatmaya bayılıyorum. Resim dersindeki küçük bir kız hakkında. Altı yaşında, en arkada oturmuş; resim yapan bir kız. Ve öğretmenine soracak olursanız, bu küçük kız derse hemen hemen hiç ilgi göstermiyordu. O gün hariç. O gün nedense bütün ilgisi yaptığı resimdeydi. Öğretmenin ağzı açık kalmış tabii bu durum karşısında. Kızın yanına yaklaşmış, ve sormuş: 'Ne çiziyorsun?', 'Tanrı'nın resmini çiziyorum.' demiş küçük kız. 'Ama hiç kimse Tanrı'nın nasıl göründüğünü bilmiyor.' demiş öğretmen. 'Problem değil, bir dakika içinde bilecekler.' demiş küçük kız.

Buradan da anladığımız gibi, çocuklar hata yapmaktan korkmuyorlar; kendilerine güveniyorlar.

Bir şeyi bilmeseler de bunu yapmaya devam ediyorlar. Elbette ki yanlış yapmak yaratıcı olmakla aynı şey değil ancak Robinson'un da dediği gibi: 'Bildiğimiz şey şu ki; eğer yanlış yapmaya hazırlıklı değilseniz, hiçbir zaman orijinal bir şey bulamazsınız. Eğer yanlış yapmaya hazırlıklı değilseniz, birer yetişkin olduğunuzda; bu kapasitenizi yitiriyorsunuz ve yanlış yapmaktan korkar hale geliyorsunuz.'

Ardından çok çarpıcı bir noktaya değiniyor: "Ulusal eğitim sistemlerimizde bir çocuğun yapabileceği en kötü şey 'hatalar'dır."

Ne yazık ki sonuç, insanlar yaratıcı kapasitelerinin dışında eğitiliyorlar. 'Picasso bir keresinde bütün çocukların sanatçı olarak doğduğunu söylemiş. Problem büyüdüğümüzde de sanatçı olarak kalabilmekte. Şuna yürekten inanıyorum: Bizler yaratıcılık özelliğimize yönelik değil, aksi yönünde büyüyoruz. Ya da daha doğrusu, ondan uzaklaştırılacak şekilde eğitiliyoruz.'

"Dünya üzerindeki her eğitim sistemi aynı konu hiyerarşisine sahip."

En tepede matematik ve diller, sonra insani bilimler ve en altta sanat. Dünyada her yerde. Ve yine her sistemde sanat dahilinde de bir hiyerarşi var.  Resim ve müziğe normal olarak daha fazla ağırlık veriliyor okullarda drama ve dansa kıyasla. Ve gezegenimizde çocuğumuza her gün matematik öğrettiğimiz şekliyle dans öğretilen bir eğitim sistemi yok. Neden? Neden olmasın? Bence bu soru daha önemli. Matematiğin çok önemli olduğunu düşünüyorum ama dans da öyle. Eğer izin verilirse çocuklar her zaman dans ederler, hepimiz ederiz. Hepimizin vücudu var öyle değil mi? Bir toplantı mı kaçırdım? Gerçekten olan şu ki; çocuklar büyüdükçe onları belden yukarı doğru artan bir şekilde eğitmeye bayılıyoruz ve sonra kafalarına odaklanıyoruz.

Çok çarpıcı bir noktaya daha değinen Robinson, "Tümüyle baktığınızda eğitimin bütün amacının tüm dünyada üniversite profesörleri yetiştirmek olduğunu." söylüyor.

Kendisi de bir profesör olan Robinson, 'Profesörleri insanlığın varabildiği en üst başarı noktası olarak görmememiz gerektiğini' vurguluyor. Robinson'a göre, 'Profesörlük sadece bir yaşam şekli ve tabii diğerlerine göre daha nadir bulunuyor.'

Oldukça farklı bir bakış açısı değil mi?

Robinson, "Eğitim hiyerarşisinin temelinde iki fikir olduğunu" söylüyor.

Birincisi, en tepede iş sahası için en faydalı konular yer alacak. Hatta bu yüzden büyük ihtimalle siz de okuldayken hoşlandığınız şeylerden, eğer böyle devam ederseniz bir işe sahip olamayacağınız söylenerek uzaklaştırıldınız. Öyle değil mi? Müzikle uğraşma, müzisyen olamayacaksın; resimle uğraşma, ressam olamayacaksın. İyi tavsiye, fakat şimdi görüyoruz ki büyük bir yanılgı.

Robinson, eğitim hiyerarşisinin temelindeki ikinci fikrin ise, 'zeka algımızı domine eden akademik yetenek' olduğunu söylüyor.

Çünkü sistemi üniversiteler dizayn etti. Eğer bütün dünyadaki eğitim sistemlerini düşünürseniz, halk eğitimi öğrencileri üniversiteye hazırlayan bir süreçten öte bir anlam taşımamaktadır.

Ve sonuç olarak birçok yetenekli, zeki ve yaratıcı insan aslında hiç de öyle olmadıklarını düşünüyor.

Çünkü okulda iyi oldukları şeylere değer verilmiyor. Daha da fenası küçümseniyor. Bu şekilde devam edersek durumu kurtaramayız.

Robinson gelecek için tek umudunun, 'insan ekolojisi için yeni bir anlayışı bizlere adapte ederek, ki bu anlayış dahilinde sahip olduğumuz kapasitenin ne kadar zengin olduğunun farkına varmamız' olduğunu söylüyor.

Çocukları eğitirken ki ana prensiplerimizi yeniden düşünmeliyiz diyen Robinson, Jonas Salk'tan mükemmel bir alıntı sunuyor: 'Eğer bütün böcekler dünyadan yok olacak olsaydı, 50 yıl içerisinde dünyada hayat sona ererdi. Eğer insanoğlu dünyadan yok olsaydı, 50 yıl içerisinde bütün yaşam kendini yeniler ve gelişirdi.'

Robinson'un ayrıca bu konuyu ayrıntılı olarak ele aldığı The Element adlı bir kitabı da bulunuyor.

Kitapta, 'İnsanların hem yapmaktan zevk aldıkları hem de yapmaya yetenekli oldukları şeyleri yaptıklarında nasıl mutlu olduklarını, bu mutluluğun da kişiye hem haz verdiğini hem de çoğu zaman da başarı getirdiğini' güzel örneklerle veriyor.

Ayrıca, 'Hayatta hiçbir adım için geç kalmadığımızı, tutku ile yapacağımız işlerin peşinden koşmak için hiçbir zamanın geç olmadığını' vurguluyor.

Umarız biraz olsun farkındalık yaratır. 🙏

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
25.03.2018

İşte benim duygu ve düşüncelerimi sentezlemiş bir eğitimci.Okul ortamında ki herkes tüm kapasitesini kaybediyor.Kendi kişiliğini genetik ve zihinsel yapısına göre inşa edemiyor.Herkes belilrli bir kalbın içine atılıyor.Hayatım boyunca okuldan nefret ettim..Yolunun üstünden geçerken bile"ığğy iğrenç yer" demeden geçemiyorum.Dünya çapında çok daha yaratıcı ve özgürlüğe dayalı bi eğitim sistemi geliştirilmeli.Her insanın çok özel yeteneklerle,kabiliyetlerle donatıldığını düşünüyorum.Hiçbiri ne olduğunu,kim olduğunu bilmeden keşfedemeden ölüp gidiyor..çok yazık..

25.03.2018

herkes belirli bir kalıbın içine atılsa yine iyi, herkes aynı kalıbın içine atılıyor.

25.03.2018

Hem de nasıl öldürüyor! Yetenek denen şey kimsenin umurunda değil, yatkınlık da öyle. Hayatımın hiçbir yerinde kullanmayacağım saçma salak şeyler öğretiliyor. Elimde imkanım olsa çocuğumu özel eğitirim.

25.03.2018

Formuller ezberletip sorarlar, ne diye? Gercek hayatin icine gomup öğret,sor ki bi boka yarasin esseginoglu...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ