Hayatımızı evde ya da en çok mahallemizdeki market mesafesinde geçirdiğimiz şu günlerde üretememekten dolayı sıkıntı mı çekiyoruz? Bize ilham olacak biri var, o da Immanuel Kant.
Hayatımızı evde ya da en çok mahallemizdeki market mesafesinde geçirdiğimiz şu günlerde üretememekten dolayı sıkıntı mı çekiyoruz? Bize ilham olacak biri var, o da Immanuel Kant.
Immanuel Kant kendinden sonraki felsefe tarihini etkilediği kadar, aydınlanma çağını da etkilemişti. Ona göre aydınlanma, insanın kendi aklını kullanma cesaretini göstermesiydi.
Kendi aklını kullanan insan aydınlanacak ve bütün yaşayışına kendisi karar verecekti, hiç kimse onun adına bir söz söyleme hakkına sahip değildi. Ne dersiniz bugün bile tartışıyoruz bu sorunu, öyle değil mi?
Tanıklara göre Kant, hayatı boyunca şimdiki ismi Kaliningrad olan Königsberg şehrinde yaşamış ve bu şehirden en fazla 145 km mesafe uzaklaşmıştır. Her ne kadar günümüzde şehirlere giriş çıkışlar yasaklandıysa da biz de Kant’tan çok farklı değiliz şu an aslında.
Aslında sadece Kant’ın değil neredeyse bütün büyük düşünce insanlarının günlük rutinleri olduğunu biliyoruz. Onların “büyük düşünür” olmalarının arkasındaki bu programlılığı kendinizde denemek için iyi bir fırsat değil mi sizce de bu karantina durumu?
Sabah 5’te kalkan Kant, birkaç fincan çayını içip piposunu tüttürürken aynı halde 2 saat boyunca kendisini çalışmaya verir. Birçoğumuzun “Bu saatte ders mi olur?” dediği saat 7’de ise Kant, öğrencilerinin karşısında yerini almış oluyordur.
Derslerden sonra evine gelen Kant için önemli olan iki şey yemek ve nehir kenarında yürüyüşlerdir. Bu iki etkinlik öyle düzenlidir ki Königsbergliler Kant’ın yürüyüşlerine göre saatlerini ayarlamaktadırlar.
Russell’a göre Kant, Rousseau’nun kitaplarını en az iki kere okurmuş. Çünkü ilk okuyuşta üslup güzelliğinin içeriği gözden kaçırmasına neden olduğunu düşünürmüş. Hazır bu kadar vaktiniz varken siz de eski kitaplarınıza neden tekrar bir göz gezdirmeyesiniz ki?
“Evcil” filozofumuz Kant dar ve sade maddi koşullar içinde büyümüş bir filozoftu. Hatta ancak 46 yaşında düzenli bir maaşa sahip olan filozof hiç evlenmediği gibi yaygın bir söylentiye göre de “bakir” olarak hayata gözlerini yumduğunda 79 yaşındaydı.
Tabii ki uzun yürüyüşler ya da arkadaşlarla sofra kurmalar şu aşamada oldukça zor ancak internet üzerinden görülebilecek çok fazla yer var ve bunun yanında birçok uygulama ile arkadaşlarınızla toplu olarak sohbet etmeniz mümkün. Ayrıca Kantvari bir şekilde hayatı programlamayı öğrenmek için tam da sırası değil mi?
Sevişmek gezmek yerine neyi bilebilirim sorusuna cevap aradığı saf aklın eleştirisi kitabını yazmıştı :)) şimdi bu adam saf olmasında ne yapsın, mastürbasyonu bile lanetleyip arzularına yenik düşen zavallıların işi olarak görmüş. Şaka bir yana evrenin bizim ki gibi galaksilerden oluştuğu düşüncesini ilk ortaya atanlardan, ahlaki değerleri sorgulamış metafiziği temellendirmiş rubik küpü, meteryalist olsam da bilime eleştirebilirlik getirmiş bir çok düşüncesine hayran kaldığım üstün insan.
Rousseau'nun gerçekten çok değişik ve güzel bir üslubu var.Voltair'e yazdığı bir cümle ;"Sende, yeteneklerinden başka bir şeye saygı duymama yol açacak hiçbir şey yoksa bunun kabahati bende değil" :D
bu site ve sakinleri için biraz fazla olmuş. burada öfke, seks, kuruntu, magazin konuşmadığınız sürece anlaşılmanız mümkün değil. buna rağmen, bu içeriğin aldığı sembolik/ düşük etkileşim bile umut verici. güzel içerik olmuş, emeğinize sağlık. :)