Omega 3 Nedir?

Tüm yaş gruplarının gereksinim duyduğu Omega 3, insan sağlığı açısından oldukça önemli yağ asidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle hamileler ve çocuklar Omega 3 açısından zengin gıdalarla beslenmelidir. Gıdalar yolu ile ya da kapsülerle alınabilen Omega 3, vücudu birçok hastalığa karşı korumaktadır. Peki, genellikle balık grubunda bulunan Omega 3 nedir? İşte bu sorunuzun cevabı…

Omega 3, son zamanlarda adını ve faydalarını sık duyduğumuz bir çeşit yağ asididir. Vücut Omega 3 üretemediğinden dolayı besinler yolu ile haftada 2 kez yağlı balık tüketilmesi önerilmektedir. Sayısız faydalara sahip olan Omega 3, beyin sağlığının yanı sıra vücudun birçok işlevini iyileştirmede önemli etkileri ile ön plana çıkmaktadır. Peki, Omega 3 nedir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

Omega 3 Nedir?

Omega 3 çoklu doymamış yağlar ailesinde bulunan ve çocuk, genç, yaşlı fark etmeksizin herkesin tüketmesi gereken bir yağ asididir. Dışarıdan alınması önerilir çünkü Omega 3 vücut tarafından üretilmemektedir. Somon, uskumru, badem, fındık, keten tohumu gibi çeşitli gıdalarda Omega 3 bulunmaktadır. Ancak Omega 3 son dönemde kapsül formu ile de sık tercih edilmektedir. Anne karnından itibaren hayat boyu düzenli olarak alınması sağlıklı yaşamak ve olası hastalıklardan korunmak için önemlidir.

Omega 3 Faydaları Nelerdir?

Omega 3 kaygı ve depresyonu ortadan kaldırmaya ve tedavi etmeye yardımcı olur. Omega 3’ün diğer faydaları şu şekildedir;

- Gebelik esnasında yeteri kadar Omega 3 alınması bebeğin zeka, iletişim ve sosyal becerilerinin gelişimde olumlu etkiye sahiptir.

- Görme bozukluklarının azaltılmasının yanı sıra körlüğe sebep olan makula dejenerasyonu olasılığını da azaltmaktadır.

- Kronik enflamasyonu ve iltihapları önler.

- Çocuklarda hiperaktive bozukluğu semptomlarını hafifletir.

- Gerektiği kadar alınan Omega 3, şizofreni ve bilar bozuklular gibi çeşitli ruhsal sıkıntıları bulunan kişilerin duygu dalgalanmalarını hafifletebilir.

- Çocuk ve genç erişkinlerde yeteri kadar Omega 3 tüketimi astım olasılığını azaltmaktadır.

- Omega 3 meme kanseri ve prostat kanseri hücrelerinin büyümelerini engellemekte ve küçülmelerini de sağlayabilmektedir.

- Omega 3 kan basıncının düzene girmesine yardımcı olur. insülin direncini azaltır ve iyi kolesterol seviyesini yükseltemeye olanak sağlar.

- Damarda sertliğe sebep olan plak oluşumunu ve zararlı olan kan pıhtılarını azaltır.

- Omega 3 yaşa bağlı gelişen bunamanın ve Alzheimer rahatsızlığının önüne geçmektedir.

Omega 3 İçeren Gıdalar Nelerdir?

Haftada 3 defa yağlı balık tüketmek ve Omega 3 açısından zengin bitkisel besinler tüketmek, Omega 3’ü yeteri kadar almanıza yardımcı olur. Yağlı balık tüketemiyorsanız doktorunuzun önerdiği dozlarda Omega 3 takviyesi almanız faydalı olacaktır.

Omega 3 içeren gıdalar ise şu şekildedir;

- Balık: somon, ton balığı, ringa, uskumru, sardalye ve morina gibi türler.

- Chia tohum

- Ceviz

- Kenevir tohumu

- Lahana

- Ispanak

- Soya fasulyesi

- İstiridye

- Yumurta

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Omega 3 Nasıl Kullanılır? Omega 3 Hangi Besinlerde Bulunur?
Hafızanın Baş Kahramanı Olarak Bilinen Omega-3'ün En Çok Bulunduğu Besinler

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!