Ölürsek Beraber Ölelim Diye Ailece Tek Odada Uyuyorlardı...

'Ailenin diğer 12 üyesiyle birlikte tek bir odada oturursun, çünkü evin en güvenli yeri burası diye düşünmektesiniz. Tek tek hepsinin yüzündeki korkuyu, endişeyi, gerilimi görürsün...' Gazze'de yaşayan mimarlık öğrencisi Yaqeen Alghoul, bu mektupla dünyaya seslendikten 3 gün sonra, bu sabah İsrail'in hava saldırısında amcası dahil ailesinden 9 kişiyi yitirdi. Yaqeen'in annesi 'Ölürsek birlikte ölelim' diye bombardımanlarda bütün ailenin aynı odada uyuduğunu söylüyordu. Son bombardımanda, 3 hafta önce doğan ikiz bebeklerden Mustafa öldü, İbrahim kurtuldu. 

Yaqeen Alghoul, 19 yaşında. Gazzeli bir ailenin kızı. Mimarlık bölümünde okuyor. Belgeselci ve eleştirmen Necati Sönmez, beş sene evvel Gazze’ye Dökme Kurşun Operasyonu’nun hemen ertesinde Gazze’ye gittiğinde Alghoul ailesiyle tanıştı. 1 hafta boyunca evlerinde misafir oldu. 7 Temmuz’dan bu yana devam eden İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırısı ve kara harekatı esnasında elektrik ve internet bağlantısının onay verdiği ölçüde aileyle bağlantısını devam ettirdi .

Sönmez, 3 gün evvel dünyanın nüfus yoğunluğu en yüksek bölgelerinden Gazze’de, her an tepesine inecek bir bombayı bekleyerek yaşamanın ‘nasıl bir şey olduğunu’ merak edenler için Yaqeen Alghoul’un şu mektubunu facebook sayfasında paylaştı.

“Burada, Gazze’de...

Ailenin diğer 12 üyesiyle beraber tek bir odada oturursun, çünkü evin en emniyetli yeri burası diye düşünmektesiniz. Tek tek tamamının yüzündeki korkuyu, endişeyi, gerilimi görürsün... Kendi eviniz çatışma mevkisinde olduğundan dolayı , bir okulun hiç bir sınıfında hayatını sürdürmeye başlarsınız. Önceliklerinizi tekrardan düzenler ve en çok fazla neye ihtiyacınız olduğunu, nasıl tedarik edeceğinizi düşünürsünüz; yiyecek, su, giyim eşyası ya da üzerine uzanıp yatacak bir şey... Sonra da, en azından sığınacak boş bir sınıf bulduğunuza şükredersiniz.

Sonuçta, yemek yiyor, oturuyor, gülüyor, yürüyor, oynuyor ve uyuyor olursun... fakat her an ölebilirsin de!

Filistin halkımla gurur duyuyorum; bu korkunç ve sadist düşmana göğüs germe yürekliliğini gösterdiği için. İnsanlığın, çocukluğun ve barışın düşmanına...

Herkese iletmek istediğim mesaj kısaca şu: Yanımızda olma güvenini göstermenizi bekliyoruz. Bu savaşı bitirmek için yardımınıza ihtiyacımız var. Bunun için sesinizi hükümetlerinize duyurmanız lazım gelir !”

Sönmez, gün içerisinde ise “Üç gün evvel mektubunu paylaştığım Yaqeen, bu sabah İsrail ordusunun Gazze’nin güneyindeki Refah’a saldırısında amcasını ve onun tüm ailesini, eşi, 4 çocuğu ve 3 torunuyla yekün dokuz kişiyi kaybetti” diye belirtti . Saldırıda Yaqeen’in amcası Wael Alghoul’un 3 hafta evvel doğan ikizlerinden Mustafa vefat etti , İbrahim kurtuldu.

İsrail’in ‘Koruyucu Hat’ operasyonu çerçevesinde Gazze’ye 7 Temmuz’dan beri düzenlediği saldırılarda 398’i çocuk 1720 Filistinli’nin yaşamını kaybetti, dokuz bin 125 kişi yara aldı . Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra yaralıların % 35’ten fazlası sakat kalacağını belirtti . İsrail savaş uçakları bu sabah Gazze’nin güneyindeki Refah kenti ve Cibaliya Mülteci Kampı’na hava saldırısı düzenledi. Uluslararası haber ajansı AP, Alghoul ailesinin kaybını bu fotoğrafla dünyaya açıkladı .

GAZZE’NİN YARASI 

İsrail’in İkinci Aralık 2008’de başlattığı ‘Dökme Kurşun’ operasyonunda da Filistinli yetkililerin verilerine göre 410’u çocuk 1436 Filistinli vefat etti , beş bin 400’den çok kişi de yaralanmıştı. Sönmez’in Alghoul ailesiyle tanışması da bu döneme denk geldi.

“‘Dökme Kurşun’ operasyonu ertesinde uluslararası bir heyetle beraber Gazze’ye gittiğimde, 1 hafta boyunca evlerine misafir olmuştum. Gazeteci ablasıyla beraber bir de belgesel yapmıştık, ‘Gazze’nin Yarası’ adıyla. Annenin bir sözü aklımdan çıkmıyor: “Gece hepimiz aynı odada yatıyorduk, ki ölürsek hep beraber ölelim diye” demişti 2009’daki bombardıman için. Arada sırada Yaqeen’le yazışıyor, aile hakkında veri (bilgi) almaya çalışıyorum. Sınıra yakın olduğundan dolayı eski evlerinden taşınmışlar ve son üç haftada tam üç ev değiştirmişler.”

Sönmez’in Asmaa Alghoul ile beraber hazırlamış olduğu Türkiye -Filistin ortak yapımı ‘Gazze’nin Yarası’, İkinci ’inci Uluslararası İstanbul Film Festivali programında İstanbul’da gösterilmişti. Belgeselde aynı aileden 32 kişiye mezar olan bir evde annesinin ölümüne tanık olan bir kadın, evi yerle bir olunca naylon barakada normal hayatını sürdürmeye çalışan bir aile, oğlunun kurşun yarasını iğne iplikle diken bir anne, dehşet günlerini atölyesine kapanarak eline önceki her tür malzemeyle resmetmeye çalışan bir ressam-heykeltıraş ve bu kıyameti haberleştiren genç bir gazete muhabirinin gözüyle Gazze anlatılmıştı.

Arcaajans/AkitHaber

EMEL ALPTEKİN/Radikal

Gazze'deki son saldırıda Yaqeen'in eğitim gördüğü Gazze İslam Üniversitesi de bombalandı.

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler