Ölünün Arkasından Konuşulmaz Ama; Nikola Tesla ile İlgili İnandıklarınızı Sarsacak Mitler

Tesla'nın ölüm yıl dönümü -7 Ocak-  idi. Gerçek bir bilim insanının, dahinin, mucidin...

Fakat, ölümünden sonra maalesef onun zihninden çıkmayan şeyler bile sanki onunmuş gibi dillendirildi çokça. 

'Eğer size birisi bir şeyi kimin icat ettiğini sorarsa ve siz o şeyi icat edenin kim olduğunu bilmiyorsanız Tesla icat etti deyin, büyük ihtimalle doğru cevap vermiş olursunuz. ' diye bir mit dolaşır ortalarda hep. Çoğu zamanda dillendirilir (ben de dahil). Fakat, ne kadar doğru diye kaçımız araştırmışızdır acaba?

Belki 'ölünün arkasından konuşulmaz' ama; bu içeriğimizde Tesla'nın yaptıklarını/yapmadıklarını objektif bir bakış açısıyla inceledik.

Mit 1: Tesla, en fazla patente sahip olan bilim insanıdır.

Belki de Tesla ile ilgili en çok dillendirilen iddia budur. Tesla'nın gelmiş geçmiş en önemli mucid olduğu. Kişisel olarak, benim de en çok hayranlık duyduğum bilim insanlarının başında gelir Tesla. 

Tesla'nın en fazla çeşit ve sayıda patente sahip Tesla’nın patent sayısı ile ilgili fazlaca soru işareti bulunmaktadır. Eğer resmi kayıtları göz önüne almak gerekirse Tesla, Amerika’da yaşadığı süre boyunca toplamda 111 patent ailesine sahiptir. Diğer ülkelerde aldığı patentleri de bu sayıya ekleyince, 278 patenti bulunmaktadır. Bir bilim insanının, önem atfetmesi açısından oldukça önemli bir sayı. 

Fakat Tesla, 'Dünya'nın En Üretken Mucitleri' listesinde bulunmamaktadır. Bu liste, sahip olduğu patent ailesi sayısı 200'ün üzerinde olan insanları barındırmaktadır ve zaman zaman değişse de, ortalamada 120 ismi bünyesinde barındırır. Listenin en son sırasında 203 patent ailesi ve toplamda 382 patent ile Gerald McBrearty yer alırken, listenin en tepesinde insanlık tarihinin en üretken mucidi olan Kia Silverbrook bulunmaktadır. Silverbrook, bazılarının 'ıvır zıvır' olarak niteleyerek kötülemeye çalıştığı patentler de dahil olmak üzere, aktif olarak icatlarda bulunduğu 1994-2015 yılları arasında 4728 adet patent ailesi (ABD patenti) ve 9843 adet patenti bulunmaktadır. 

Elbette bir bilim insanının başarılarını ve emeklerini patent sayılarına indirgemek doğru değildir. Fakat Tesla’nın en fazla patent ailesine sahip olan bilim insanı olduğunu iddia etmek maalesef yapılan büyük yanlışlardan birisidir. 

Tesla’nın en fazla patente sahip olan bilim insanı olması ya da olmaması, onun insanlığa yapmış olduğu katkıyı ne azaltır ne de artırır. 

Bu nedenle olanı, olduğu gibi aktarmak oldukça önemlidir.iddiası maalesef pek de doğruyu yansıtmıyor.

Mit 2: Tesla'nın nihai amacı tüm dünyaya bedava enerji sağlamak idi.

Tesla, elektriği kısa mesafede kablosuz olarak iletmeyi keşfetti; onu ücretsiz kılmayı değil. Fakat bir şeyin 'kablosuz' olması, onun 'ücretsiz' olacağı anlamına gelmez (örnekler: cep telefonuyla iletişim, kablosuz internet, vs.). 

Zaten Tesla da asla elektriğin ücretsiz olarak tüm dünyaya dağıtılacağı gibi bir iddiada asla bulunmamıştır. Prestij filminde de anlatıldığı gibi, kısa mesafelerde kablosuz olarak elektrik dağıtımı konusunda çalışmalar yaptı ve bunu da başardı. Hatta bugün bazı telefon şarj cihazları bu şekilde çalışmaktadır. 

Fakat elektriğin sınırsız ve ücretsiz olacağını düşünmek maalesef koca bir hayalden ibarettir.

Mit 3: İndüksiyon bobinini Tesla icat etmiştir.

Sıklıkla dillendirilen fakat yanlış olan bir başka mit de budur. İndüksiyon bobini, en kısa tanımla, düşük voltajlı doğru akım (DC) kullanarak yüksek voltajlı alternatif akım (AC) üreten bir cihazdır. Bu cihazın temel mantığındaki ‘’indüksiyon’’ kavramının kaşifi, ünlü fizikçi Faraday’dır. İndüksiyon olgusunu kullanarak bir bobin üreten ilk isimse, çalışmalarına 1834 yılında başlayıp, 1836 yılında ürünü hayata geçiren Nicholas Callan'dır. Callan başarıyla çalışan ilk indüksiyon bobinini ürettiğinde, Tesla henüz doğmamıştı.

Mit 4: Tesla'ya aslında Nobel Ödülü verilecekti ama Edison ile paylaşması gerektiği için almadı.

Tesla-Edison mücadelesinin anlamsız yerlere ulaştığı noktalardan birisi 'Nobel Ödülü' meselesidir. The New York Times gibi meşhur gazetelerde de kendisine yer bulmuş olan iddia, Tesla ve Edison'a ortak bir Nobel Ödülü teklifinde bulunulduğu; ancak ikilinin ödülü paylaşmak istemiyor oluşundan ötürü ödülün bir başkasına verildiği yönündedir. Hatta Tesla fanatikleri öylesine gözü dönmüş bir şekilde Edison'dan nefret etmektedir ki, Edison'ın bu teklifi sırf Tesla ödülü almasın diye baltaladığını ileri sürmektedirler. İşin bu kısımları tamamen yalandır. Buna dair hiçbir belge yoktur. 

Nobel Komitesi, söz konusu iddialar ortaya çıktığında ödülü kime vereceklerini çoktan belirlediklerini söylemişlerdir. Zaten yaptıkları net açıklamada, sırf birileri ödülü istemiyor diye, ödülün o kişiye verilmesinden (almasalar bile) asla vazgeçmeyeceklerini söylemişlerdir. Ödülü almayabilirsiniz; ancak ödül yine de size verilmiştir. Nobel Komitesi'nin bu iddialara verdiği tepki, oldukça nettir: 

'Bir kişinin sırf ödülü istemediği için Nobel Ödülü'ne layık görülmeyeceği ile ilgili herhangi bir iddia saçmalıktır. Ödüle layık görülen kişi, ancak ödülü kazandığı tüm Dünya'ya ilan edildikten sonra ödülü reddedebilir.' 

Zaten Edison da, Tesla da böyle bir ödülün kendilerine verileceği iddiasını yalanlamıştır. İki isim de Nobel'i hak edebilecek çalışmalara imza attılarsa da, ikisi de ömürleri boyunca hiçbir Nobel Ödülü'ne layık görülmemiştir. 1915 yılında Edison'a Nobel Ödülü verilmesi konusu gündeme gelmiştir. Edison, 38 oydan 1'ini alabilmiştir. 1937 yılında ise aynı ödülü Tesla'ya verme konusu gündeme gelmiştir. Tesadüfe bakın ki, Tesla da 38 oydan sadece 1'ini alabilmiştir.

Mit 5: Tesla bir deprem makinası yapmıştı.

Komplo teorisyenlerinin en çok sevdiği konudur HAARP projesi. Nedeni ise, hakkında çok fazla bilgi sahibi olmamamızın yanında kamuoyu tarafından ‘iklimi değiştirme, deprem yaratma, insan beyninin etkileme’ gibi özelliklerinin olduğu düşünülmesidir.

HAARP Projesi gerçekten vardır fakat amacı kesinlikle atmosferde etki yaratarak, deprem oluşturmak ya da askeri amaçla kullanılmak değildir. Tesla'nın üzerinde çalıştığı proje ile HAARP projesi, birbirlerinden taban tabana ayrı iki projedir.

Tesla, bu konuda yaptığı bir deneyde, atmosfere bir manyetik dalga göndermiş ve bunun çok daha güçlü bir enerji olarak döndüğünü görmüştür. Fakat, HAARP projesinde kullanılan teknik ile Nicola Tesla’nın gerçekleştirdiği deneyin tekniği arasında hiçbir bağ yoktur.

Mythbusters bir keresinde Tesla'nın çılgın makinasını test etmiştir. En azından böyle bir makinanın mümkün olup olmadığını görmek için... Sonuç? Evet, güçlü titreşimler yaratan bir makina üretmek mümkün. Ancak bu titreşimlerin herhangi birisine ya da bir şeye zarar vermesi ya da depremle kıyaslanabilir etkiler yaratması... İmkansız.

Daha detaylı bilgiler için, bu içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Buraya kadar anlatılan olay, Tesla'nın üzerine yapışmış olan iddiaların, objektif bir bakış açısıyla değerlendirmesinden ibaretti. Tesla, gerçek manada bir dahi ve gelmiş geçmiş en zeki insanlardan olabilir fakat tüm bu iddiaların gerçekliğini araştırmak da, bizlere düşüyor.

Peki, iddia edildiği üzere gerçekten icadını Tesla'nın yaptığı hangi makinalar var derseniz...

Elektrik Gücü - Radyo

Elektrik Gücü: Kendisine atfedilen birçok 'ilk'in sahibi olmasa da, var olan sistemler üzerinde birçok önemli geliştirmeyi yaparak günümüzdeki modern alternatif elektrik akımı kullanımına önemli katkılar sağlamıştır. Yani elektrikle ilgili her şeyimizi olmasa da, alternatif akımın önemli bir bölümünü Tesla'ya ve çalışmalarına borçluyuz. 

Radyo: Daha önceden de sözü edildiği gibi, radyonun mucitliğini Marconi ile paylaşmak zorunda olsa da, onun bu icadı yapmasını mümkün kılan hemen her şeyi Tesla geliştirmiştir. Bunlar arasında yüksek frekanslı jeneratörler, eşlenmiş devreler, döner seri kıvılcım boşlukları, yağla insüle edilmiş transformatörler gibi önemli teknolojiler bulunmaktadır.

Radyo-TV Yayıncılığı:

O zamanlar televizyon olmasa da, ses ve görüntünün uzun mesafelerde iletilebileceğine dair ilk çalışmaları Tesla yapmıştır. Ancak Tesla, buna dair hiçbir işlevsel ürün üretememiştir. Bu nedenle birçok krediyi kaybetmektedir.

Neon ve Florasan Lambalar:

Neon ve florasan lambaların 'babası' Tesla olmasa da, gerek teorik olarak, gerekse de pratik olarak kablosuz yanabilen ışıklar konusunda Tesla'nın yaptıkları azımsanamaz. Uranyum cam veya fosfor kaplamalar kullanarak neon ve florasan lambaların verimliliğini arttırmayı başardı. Aydınlatılacak olan odanın ihtiyaçlarına göre şekil verilebilir lambalar üreterek, sahada bir öncü oldu.

Tesla İle İlgili İlginç Bilgiler:

eksisozluk.com

Tesla, bulunduğu çağın ötesinde bir hayal dünyasına sahipti. Gerçeklikten oldukça kopuk bir hayat yaşadı. Toplumun normlarını hiçbir zaman kabullenmedi. Takıntıları da son derece ilginç; 

  • Hiç banyo yapamadan geçirdiği 20-30 günlük bir okyanus ötesi yolculuk sonunda, temizlik hastalığına yakalanıyor, bir kurulandığı havluya bir daha değmiyor. 

  • Herhangi bir şeyi 3 ve 3'ün katları şeklinde yapıyor; kitleme mi yapacak, üç defa kitliyor. 

  • Yediği yemeklerin kübik hesaplarını yapıyor, gibi bir sürü şizofrenik tavır içerisine giriyor, çıkıyor. 

  • Başladığı işi bitirme takıntısı da var; lisedeyken realist bir yazarın eserine başlıyor, yazarın 100 ciltlik eserini okumaya başlıyor ve kendisini o eseri bitirmek zorunda hissediyor. Bitirince de 'bir daha asla' diyor.

Tesla'nın Ölümü

Üzerine yapışan iddiaları attıktan sonra elimizde kesin kalan buluşlarıyla bile insanlık tarihinde çığır açan Tesla'yı ölüm, bir otel odasında yalnızken yakalamıştı. Ölümünden çok buluşları, geriye bıraktığı notları ve makaleleri tüm dünyanın dikkatini çekmişti. 

Nikola Tesla, günümüzden 72 yıl önce 1943 yılında Manhattan'da New Yorker otelinin 33. katındaki 3327 nolu odasında 7 Ocak'ı 8 Ocak'a bağlayan gece -yaklaşık bu saatlerde- ölü olarak bulundu. Kalp yetmezliğinden öldüğü tahmin edilen Tesla, günlerce odasından çıkmamayı alışkanlık haline getirdiği için son birkaç gün içerisinde ne zaman öldüğüne dair kesin bir şey söylenemedi.

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
07.01.2016

ölünün arkasından konuşmayı hiç sevmem ama edison'un amına koyum -.-

07.01.2016

Al benden de o kadar.

07.01.2016

Şimdi Edison' un babaannesi kaşar mı değil mi bana onu söyleyin

Tesla maddi yetersizlikler nedeniyle ve çağının ötesinde bir insan olduğu için fikirlerinin büyük kısmını hayata geçirememiş bir bilim adamıdır. Ayrıca bunun çok oç bir düşmanı da vardır. Edisoncuların amk.

TÜM YORUMLARI OKU (31)