Ölümünün 70.yılında Anne Frank

1945 yılında Bergen-Belsen toplama kampında tifüsten hayatını kaybeden, 2.Dünya Savaşı'nın ve Yahudi Soykırımı'nın simge isimlerinden Anne Frank öleli 70 sene oldu.

*Yazdığım bilgiler tamamen wikipedik'tir. Anne Frank'ten ve yaşanan bu olaydan haberdar olmayan insanların bu site yoluyla haberdar olması geniş bir kitleye yayılması için galeriyi yaptım.

Anne'in babası Otto Frank bir banka görevlisiydi. 1929 Büyük Buhran'ı ile işleri kötüye gidince 1933 yılında iş ilişkilerini kullanarak Hollanda'ya gitmenin bir yolunu buldu. Adolf Hitler'in Hollanda'ya girmesiyle birlikte, buradaki Yahudiler'e Almanya'daki gibi kısıtlamalar getirildi. Anne, ablası Margot'la birlikte sadece Yahudiler'in okuduğu bir okulda eğitim almaya başladı

Yahudilerin kendi işlerini kurmaları ve işletmeleri yasak olduğu için babası işlerinin başına yakın bir dostunu geçirdi. Temmuz 1942'de Anne'nin ablası Margot'a bir celp geldi ve SS merkezine çağırıldı, Yahudi olarak işaretlendi. Anne Frank, 14 yaşındayken Otto Frank'ın Prinsengracht'taki ofis binasının arkasında bulunan gizli bölmede saklanmaya başladı. Beraberlerinde yakın dost oldukları 4 kişi daha vardı. Burada bir hapis hayatı yaşadılar ve ailelerin dış dünyayla bağlantısını, ihtiyaçlarını Otto Frank'ın sekreteri Miep Gies sağladı.

On üçüncü yaş gününde kendisine hediye edilen bir ajandayı günlük olarak kullandı ve saklandıkları iki yıl boyunca yaşanan olayları günü gününe yazdı.  İki yıl sonra saklandıkları yer polis tarafından basıldı.

Frank ailesi ve diğer aile trenle Polonya'daki Auschwitz toplama kampına gönderildi. Bir süre sonra Anne Frank ve diğer ailenin üyeleri farklı toplama kamplarında yaşamlarını yitirdiler. Aynı yılın sonbaharında Anne Frank ve ablası Margot, Bergen-Belsen kampına gönderildi. Margot ve Anne burada tifüsten hayatlarını kaybettiler.

Auschwitz'de kalan baba Otto Frank, Kızıl Ordu'nun gelmesiyle kamptan kurtuldu. Baba Frank'ın elinde, eski sekreteri Miep'in kendisine ulaştırdığı Anne'nin günlüğü vardı ve bu günlüğü defalarca okudu. Sonra bir kopyasını profesör bir arkadaşına gönderdi. Yakın çevresinin baskısıyla da günlüğünü yayımlamaya karar verdi. İlk olarak 150 bin adet basıldı. Bu baskıyı daha birçok baskı takip etti. Anne Frank'ın günlüğü 60 dile çevrildi ve en çok satanlar listesine girdi.

Anne Frank'in Günlüğü

Anne Frank'in bir arkadaşının defterine yazdığı şiir

Soldaki sayfanın köşelerinde ise 'FOR-GET-ME-NOT', beni unutma yazıyor...

Şiir

Dear Juultje,

What shall I write here?

Wait, Dear Juul, I have an idea:

Good health and all the best!

Be good be full of zest,

And whatever fate may be divining,

Remember every cloud has a silver lining.

In memory of your friend

Anne Frank

1939, Anne Frank'in (soldan ikinci) 10.yaş günü. Soldan beşinci sırada da defterine şiir yazdığı arkadaşı Juultje

Dünyanın acımasız ve içi kötülükle dolu insanlardan bir gün arınması dileğiyle... Huzur içinde yat...

Popüler İçerikler

Fatih'in Ecel Terleri Döktüğü Kızılcık Şerbeti Fragmanına Gelen Tepkiler
AK Parti'de Kritik Sokak Köpeği Zirvesi: Uyutulma Seçeneği de Gündemde!
Tam Bir Erkek Annesi: Oğlu Can'la Yolculuğa Çıkan Ezgi Mola'dan "Anne Be" Dedirten Sözler