Ölümün Sembolü Olan Giyotine Adını Veren Adamın, İdam Karşıtı Olduğunu Biliyor Muydunuz?

Tarihte bazı gerçekler vardır ki öğrenince garip bir şaşkınlıkta kalırız. Bir idam aletine ismini veren adamın idam karşıtı olabileceği de hiç aklımıza gelir miydi?

1789'daki Fransız Devrimi, slogan edindiği ana kavramlar ''hürriyet, eşitlik ve kardeşlik'' dışında kanlı olaylarıyla da akıllarda yer edinmiştir.

scihi.org

Nitekim 14 Temmuz'da ihtilal bir çatışma ile başlamış ve ilerleyen günlerde de hem içte hem de dışarıdaki karışıklıklarla sürüp gitmiştir.

Kral XVI. Louis gözaltına alınmış, kendisini ''Kurucu Meclis'' ilan eden vekiller ülkeyi anayasal monarşi ile bir ara rejimde idareye başlamışlardı.

Tabii ihtilalciler arasındaki ayrılıklar, devrim karşıtları, kralcılar, yabancı ülke casusları, isyancılar derken meclis birçok kişiyi yargının ellerine teslim ediyordu.

İhtilale kan karışıyor, mahkemelerden ölüm cezaları çıkıyordu. Fakat meclisteki bazı vekiller, her ne kadar devrimci olsalar da insan haklarını siyasetin önünde görüyorlardı.

O günlerin parlayan vekili Maximilien de Robespierre ve Joseph-Ignace Guillotin de ölüm cezasının hafifletilmesini savunanlar arasındaydı. Onlara göre daha insani bir yöntem bulunabilirdi. Fakat destekçileri çok azdı. Neticede idam tamamen kaldırılmadıysa da alanı oldukça sınırlandı.

Kendisi de bir tıp doktoru olan Joseph Guillotin, mecliste ölüm cezasının kaldırılmasını sağlayamamıştı. Ama en azından daha insaflı bir yöntem teklif etti.

Guillotin'e göre, ölüm cezasına çarptırılan birisi mümkün olan en az acıya maruz bırakılarak infaz edilmeliydi.

Uluslararası Vatandaşlık ve İnsan Hakları Bildirgesi gibi bir belgeyi ilan eden Fransız meclisi, tabii insani bir yaklaşım olarak bu yeni idam yöntemini kabul etti.

Suçlunun kafasını gövdeden tek bir hamleyle ayırarak hızlı ve ani bir ölüm sonucunu veren idam aleti, bir cerrah olan Antoine Louis tarafından tasarlandı ve kullanıma başlandı. İlk zamanlar mucidinin adına ithafen ''louisette'' veya ''louison'' olarak anıldıysa da zamanla Guillotin'in adı ön plana çıktı. Neticede 1981'e kadar resmen Fransa'da yürürlükte olan ve adını dünya çapında dehşetle yayan bu idam aleti, mecliste öneriyi ortaya çıkartan bir idam karşıtı doktorun, Joseph Guillotin'in adıyla anıldı ve anılmakta.

Popüler İçerikler

Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti