Ölümü mü Çağırıyorlar? Baykuşlarla İlgili Birbirinden İlgi Çekici 15 Gerçek

Baykuşlar gerçekten hayret edilesi canlılar... Vahşi yaşamdaki yerleri, sevimli görüntüleri, ilginç fiziksel özellikleri ile gizem konusu olan baykuşlarla ilgili şaşıracağınız bilgileri içeriğimizde anlattık. Baykuşlarla ilgili tüm bilgileri öğrenmek isteyenleri içeriğe alalım 👇

1. Baykuşlar başlarını neredeyse tamamen çevirebilir.

Baykuşların kafalarını 360 derece çevirebildiği söylentisini duymayan yoktur. Aslında baykuşlar, boyunlarını her türlü yöne 135 derece çevirebiliyor, toplamda 270 derece hareket kabiliyeti oluyor. Bilim insanları, baykuşların kemik yapıları ve kan damarlarının kafalarını çevirdiğinde beyne kan gitmesini engellemeyecek şekilde olduğunu açıkladı.

2. Tüpgözleri sayesinde uzakları kolaylıkla görebilirler.

Göz yuvarlakları yerine tüp şeklinde gözleri olan baykuşlar, gözlerinin tüp yapısı sayesinde karanlıkta bile uzakları oldukça net şekilde görebilir. Yakını pek de iyi göremeyen baykuşlar, yemeklerini gagalarının etrafındaki tüylerle ve ayaklarıyla hissederek seçip yiyor.

3. Baykuşların duyma yetisi de oldukça güçlü.

Baykuşlar, avlarını yaprakların, toprağın ve karın altından duyabilecek kadar keskin kulaklıdır. Bazı baykuşlar, kafasında farklı yüksekliklerde birde fazla kulağa sahiptir, bu sayede ses dalgalarındaki küçük farklılıkları ayırt ederek avlarını bulabilirler. Diğer baykuşlar, düz yüzündeki özel tüyler sayesinde suratlarını kocaman bir kulak gibi kullanarak avlarını duyar.

4. Baykuşların ne kadar sessiz olduğuna inanamayacaksınız...

Diğer kuşların aksine, baykuşlar uçarken hiç ses yapmazlar. Türbülansı küçük parçalara bölen özel tüyleri sayesinde hiç ses çıkartmadan uçabilirler.

5. Avlarını tek lokmada yutabilirler...

Baykuşa yem olmak sandığınızdan daha korkunç olabilir. Baykuş, önce avını yakalayıp öldürür, sonra da boyutuna bağlı olarak avını ya tek lokmada yutar ya da parçalar. Baykuşun sindirim sistemi tek lokma halinde yuttuğu avını sindirmeye başlar, kemik ve kürk gibi sindirilmeyen kısımları daha sonrasında baykuş çıkarır.

6. Baykuşlar bazen kendi türlerini yer. 😢

Sadece kartal baykuş gibi büyük türler değil, diğer birçok tür de kendi türlerinden avlanabilir. Mesela Amerikan puhusu, çizgili baykuş türünden, çizgili baykuş, batı çığlık baykuşu türünden avlanabilir..

7. Anne baykuş beslenmede önceliği en güçlü yavrusuna verir...

Kulağa çok acımasız gibi gelse de, baykuşlar en büyük ve en güçlü baykuşları beslemeye öncelik verir. Eğer yiyecek sınırlıysa, daha küçük baykuşlar daha kolay hayatta kalacağı için, anne baykuş ilk önce yavruları içindeki en büyük baykuşa yemek verir. Yavru baykuşlar yuvadan uçabilecek hale gelse bile, doğduğu ağaçtan çok uzaklaşmaz ve ailesi ona yemek getirmeye devam eder. Eğer yavru baykuş ilk kışı geçirirse, hayatta kalma ihtimali yüksek olarak değerlendirilir.

8. Kamuflaj konusunda kimse baykuşların eline su dökemez.

Birçok baykuş gündüzleri uyur, ama tüylerindeki renk ve işaretler sayesinde çok iyi kamufle olur.

9. Bazı baykuşlar korkutucu tıslama sesleri çıkarabilir.

Islıktan çığlığa, tıslamadan ötmeye birçok sesi çıkarabilen baykuşlar, tehlikede ve tehdit altında hissettiğinde tıslamaya benzer bir ses çıkarır.

10. Cin baykuşları kaktüste yaşar.

Dünyanın en küçük baykuş türü olan cin baykuşları, genellikle Amerika'nın güneybatı kesimlerinde ve kuzey Meksika'da görülür. Saguaro kaktüslerinin üzerinde, diğer hayvanların oluşturduğu delikleri yuva olarak kullanan cin baykuşları, çok da seçici değiller. Telefon boşlukları ve ağaçlarda da yaşayabiliyorlar.

11. Brezilya baykuşları, köpeklerin kazdığı deliklere girerek orada yuva yaparlar.

Genellikle Güney ve Kuzey Amerika'da yaşayan Brezilya baykuşlarının, çok az bir kısmı gündüzleri aktiftir. Kırsalda yaşayan köpeklerin ve bu cins çayır hayvanlarının kazdıkları tünelleri yuvaya dönüştürürler. Eğer ihtiyaç hissederlerse, kendi yuvalarını kendileri de kazabilirler. Yuvanın girişini dışkıyla kapatıp tüm gün burada otururlar. Dışkı, böcekleri çekeceği için, bu şekilde avlanmış da oluyorlar.

12. Baykuşların haşere sorununun önüne geçtiğini biliyor muydunuz?

Baykuşlar, çok fazla kemirgenle beslenir. Bir peçeli baykuş ailesi, dört aylık bir üreme döneminde 3000 kadar kemirgen yer. Sadece bir baykuş, yılda 22 kilo gopher isimli kemirgenden yer. Birçok çiftçi, tarlasına baykuş yuvası asarak, kemirgenlerin avlanmasını ve tarlasını korumayı amaçlar. Bu doğal haşere karşıtı yöntemi, zehir kullanmaktan hem daha güvenli, hem de daha ucuzdur.

13. Baykuşlar ölümün sembolü olarak bilir.

Antik zamanlardan beri, baykuşlar ölümle, kötülükle, hurafelerle ilişkilendirilir. Birçok kültür baykuşu, ölümün işareti olarak bilir. Örnek olarak, Sezar'ın ölümünü tahmin eden bir baykuş olduğu söylentisi vardır. Baykuşlar, cadılarla ve kötü varlıklarla da bağdaştırılmıştır.

14. Baykuşlar, savaşta zafer kazanmanın da işareti olarak kullanılmışlardır.

Antik Yunan'da, bilgeliğin tanrıçası Athena'nın arkadaşı bir baykuş olduğu için, baykuşlar öğrenmek ve bilginin sembolü olarak görülmüştür. Ama Athena aynı zamanda, savaşçı bir tanrıça olduğu için, baykuşlar, orduların koruyucusu olarak da sembolize edilir. Eğer Yunan askerleri, savaş esnasında bir baykuş görürlerse, bunu gelecek zaferin bir işareti sayadır.

15. Baykuşlar ve insanlar genellikle iyi anlaşır.

Baykuşlar antik çağlardan beri oldukça popüler hayvanlardır. Hatta Fransa'da yer alan 30 bin yıllık bir mağara resminde ve Mısır'daki hiyerogliflerde de baykuşları sık sık karşımıza görürüz. Orta çağdan bu yana birçok tarihi belgede de baykuşların kullanıldığı ve sevildiği söylenir. Ancak onları birçok ülkede evcil hayvan olarak beslemek yasal değildir. Sosyalleşebilen zeki canlılar olmalarına karşın kendilerini tehlikede hissettiklerinde insanlara saldırma ihtimalleri vardır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Soğuk Havalarda Sinsi Tehlike: Gizli Buzlanma ve Şeffaf Buz ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
Çatlak Dudaklara Elveda! Dudaklarınızı Daha Çekici ve Sağlıklı Gösterecek Öneriler
İlk Defa Duyacaksınız! Astronomi Manyaklarını Büyüleyecek 17 İlginç Bilgi

Popüler İçerikler

Osman Gökçek’in Cumhuriyet Resepsiyonunda Giydiği Fiyatıyla Dudak Uçuklatan Ayakkabıları Gündem Oldu
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
Erman Toroğlu, Galatasaray'ı 29 Ekim Kutlaması Sebebiyle Eleştirildi
YORUMLAR

Ayrıca Baykuş bilgelik sembolüdür ve Mimar Sinan tarafından camilerde kullanılmıştır. "Eski dönem Türkleri ‘ugi’ olarak isimlendirmiş hayvanı. Bilgeliğin ve fedakârlığın sembolü olarak görmüşlerdir. Türk mimarisinin en önemli ismi olan Mimar Sinan baykuşları inşa ettiği camilerde figür olarak kullanmıştır. Dikkatli gözlerden kaçmayan bu detayın sebebi ise eski Türk, Mısır ve Yunan medeniyetinde baykuşun bilge olarak adlandırılmasıdır. " -Alıntıdır- heeeeyyyy gidi Koca Sinan heeeeyyyy ❤❤❤

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ