Olumsuz ve Sorun Yaratan Zorba Bir Patronla Başa Çıkmak İçin Yapmanız Gerekenler

İş yerinizde patronunuz olumsuz davranıyor ve çalışanlara sorun çıkarıyorsa işlerinize odaklanmakta zorluk çekebilir ve kötü hissedebilirsiniz.

Olumsuz bir iş ortamı ve sorun yaratan bir patronunuz olduğunda işinize gitmek istememeniz ve iş yerinde değer görmediğinizi hissetmeniz normaldir. Çalışanlarına zor zamanlar yaşatan patronlarla birlikte çalışmak oldukça zordur. Peki, bu sorunu çözmek için neler yapanız lazım? Gelin uygulayabileceğiniz ipuçlarına bir göz atalım...

1. Patronunuza değil işinize odaklanmaya çalışmalısınız.

Sorun çıkaran ve diğerlerine kötü davranan insanlar davranışlarını çoğunlukla değiştirmezler. Bu yüzden onlarla ilgilenmek yerine ilk seçenek olarak günlük işlerinize odaklanmalısınız.

İşteki performansınızın kontrolü sizin elinizdedir.

Patronunuza değil işinize odaklanmak kariyerinize katkı sağlayacaktır. Sorun yaratan patronunuza ne kadar çok duygusal güç verirseniz patronunuz sizi o kadar çok hedef alacaktır. Patronunuzla göz teması kurmayıp sadece gerekli olduğunda iletişime geçerseniz sizinle uğraşacak bir konu bulması zorlaşır.

2. Patronunuzun böyle davranmasının nedenlerini anlamaya çalışmalısınız.

Zorbalık yapan patronlar, aslında güvensizliklerini saklamaya çalışan, manipülatif ve öfkelerini kontrol edemeyen kişiler olabilirler. Bencil ve olgunlaşmamış olduklarından diğerlerine zorluk çıkarırlar. Patronunuzun çalışanlara davranışlarının altında bu gibi nedenler olup olmadığını anlamaya çalışmalısınız.

Ayrıca, çalışanlarına zorbalık gösteren patronlar sürekli yeni taleplerde bulunur ve işleri yaparken kafanızın karışmasına neden olabilirler.

Patronunuzla yaptığınız görüşmelerin saatleri, tarihleri ve ayrıntılarıyla ilgili ayrıntılı notlar almayı deneyebilirsiniz. Bu, talep ettiği görevleri karıştırmadan yapmanıza yardımcı olur. Patronunuz görevler konusunda sizinle tartışırsa ona bu notları göstererek istediğini yaptığınızı kanıtlayabilir ve size hak etmediğiniz şekilde davranmasının önüne geçebilirsiniz.

Bu notları tutmak aynı zamanda işlerinizi çok daha hızlı halletmenize de yardımcı olacaktır.

Tuttuğunuz notlar sayesinde işteki performansınızın iyi olduğunu da kanıtlayabilirsiniz. Yani, patronunuzun davranışları altındaki nedenleri anlayarak ve işlerinizle ilgili not tutarak patronunuzun haksız davranışlarından kaçınabilirsiniz.

3. Hareketlerinizle tepkinizi gösterebilirsiniz.

srv.onedio.com

Hareketlerinizle ve vücut dilinizle tepkinizi göstermek olumsuz davranışlar sergileyen bir patronla başa çıkmak için etkili bir yöntemdir. Olabildiğince patronunuzla göz teması kurmayarak ve ona uzak bir yerde oturarak tepkinizi gösterebilir ve gereksiz konuşmalardan kaçınabilirsiniz. Patronunuzla yüz yüze olmanız gerektiğinde, dik ve sakin durmanız gerekir. Bu ondan çekinmediğinizi ve konuşmaya açık olduğunuzu gösterecektir.

Zorbalık yapan insanlar diğerlerinin onlardan korktuğunu görmek isterler.

Bu yüzden ondan korkmadığınızı göstermeniz sizinle uğraşmamasını sağlar. Sakin durduğunuzda ve hiçbir soruna dahil olmak istemediğinizi gösteren bir duruş sergilediğinizde patronunuzla daha az sorun yaşadığınız görebilirsiniz.

4. Sözlü sınırlar belirleyebilirsiniz.

Patronunuzun davranışlarına objektif olarak bakmaya çalışın. Bu davranışları nasıl doğru bir dille ifade edebileceğinizi düşünün. Bun u yaptığınızda ona davranışlarının yanlış olduğunu onun bile görebileceği bir şekilde izah edebilirsiniz. Düşüncelerinizi net bir şekilde ve nazikçe açıkladığınızda bunları reddetmesi daha zor olacaktır.

Patronunuzla konuşurken sakin olduğunuzdan ve gerilmediğinizden emin olmalısınız.

Konuşurken onu ikna etmeye çalışmamalı ve sade e gerçekleri söylemelisiniz. Patronunuza gerekçelerinizi anlatmalı ve olumsuz davranışlara artık tolerans göstermeyeceğinizi bildirmelisiniz. Patronunuz tartışırsa bu tartışmayı sürdürmemeli ve durumu ondan daha yetkili biriyle veya İnsan Kaynakları departmanıyla konuşmalısınız.

5. İş ortamınızda bir çevre edinmelisiniz.

Patronunuzun kötü davrandığı ve sorun çıkardığı diğer çalışanlarla iletişim halinde olmanız önemlidir. İş arkadaşlarınızla patronunuzun onlara karşı olan davranışlarını belgelemek hakkında konuşabilirsiniz. Zorbalık yapan bir patronunun olumsuz davranışlarını ne kadar çok kişi belgeler ve şikayetlerini belirtirse bu konunun çözülmesi o kadar kolay olacaktır.

Bir çevre kurmak için ne yapabileceğini merak edenleri böyle alalım. 👇

İş Yerinde Kariyerinize Yardımcı Olacak Bir Çevre Kurmak İçin Birbirinden İyi 11 Tavsiye

6. Çalıştığınız yerin yönetimine ve İnsan Kaynakları departmanına sorunlarınızı bildirebilirsiniz.

Yönetimin ve İnsan Kaynakları'nın yaşadıklarınızı bilmesi sorunu çok daha kolay bir biçimde çözmenize yardımcı olur. Bu yüzden iş arkadaşlarınızla birlikte gördüğünüz muameleyi anlatmalı ve bununla ilgili belgeleri göstermelisiniz. Onlara kendi başınıza bu sorunu çözmeye çalıştığınızı ve yapabileceklerinizi yaptığınızı anlatmalısınız. Karşılaştığınız davranışın işteki performansınızı nasıl etkilediğini de belirtmelisiniz. Resmi bir şikayette bulunmalı ve bu konu soruşturulurken daha fazla sorunla karşılaşmamak için ne yapılabileceğini de görüşmelisiniz.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

İlginizi çekebilecek diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz. 👇

Küçük İşletmelerin Instagram'ı Ürünlerini Pazarlamak İçin Kullanmalarının 21 Yolu
Birçok İnsanın İşle İlgili Fikir ve Hayallerinden Vazgeçmesinin Nedenlerini Açıklıyoruz
Artık İşinizi Bırakıp Bir Kariyer Değişikliği Yapmanın Zamanının Geldiğini Gösteren 22 İşaret

Popüler İçerikler

Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
YORUMLAR
16.05.2021

Bu ülkede bu maddelerin hiçbiri işe yaramaz. Hakkını arayan işinden olur, bu sefer başkaları da hakkını arayan biri olduğu için işe almaz. Diğer çalışanlar ne şahitlik yapar, ne destek çıkar, herkes bana dokunmayan yılan bin yaşasıncı. İşverenler de nasılsa bu köle gider, başka bir sürü bulurum diye düşündüğü için kısırdöngü devam.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ