Ölümcül Muzlar, En Sıcak Ay ve Niceleri: Siz Instagram Hikayelerinde Kaybolurken Bilim Dünyasında Bu Hafta Yaşananlar!

Gelin geçtiğimiz günlerde bilim dünyasında neler yaşanmış hep birlikte bakalım...

Temmuz ayında ABD küresel ısı rekorunu kırdı, ayrıca Dünya'da kaydedilen en sıcak ay oldu!

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi bu yıl 9 Temmuz ve 10 Temmuz tarihlerini en sıcak günler olarak hesapladı. Alaska'nın bazı bölgeleri, Orta Avrupa ve Güneybatı Asya, geçtiğimiz ay en sıcak çıkışların yaşandığı bölgeler arasındaydı. Ekstra ısı Arktik'teki buz seviyesini yaklaşık %20 oranında düşürdü.

Ebola virüsü yayıldı! Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgını üçüncü bir bölgeye, Güney Kivu'ya yayıldı.

16 Ağustos'ta, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Güney Kivu eyaletinde bir kadına ve bebeğine Ebola teşhisi konduğunu ve kadının öldüğünü bildirildi.

Kadın, bebeği ve 5 yaşında bir çocuk, yakın zamanda Kuzey Kivu eyaletinde bulunan Ebola'lı bir kişi de dahil olmak üzere, aile ziyaretlerinden döndü. Bunun üzerine Ebola’nın Güney Kivu’da yayılmasını engellemek için hasta halkın temaslarını araştırıyorlar. WHO'ya göre, salgın yaklaşık 2.900 kişiyi etkiledi ve 1.900'den fazla kişiyi öldürdü.

14 Ağustos'ta, ABD Gıda ve İlaç İdaresi oldukça dirençli Tüberküloz ilacına onay verdi!

Yaygın bir şekilde ilaca dirençli Tüberküloz'lu kişilerin yaklaşık %90'ı, 6 aylık klinik tedavisi sonucunda iyileşti. Mevcut Tüberküloz tedavisinin ortalama başarı oranı %34 civarındadır. Yaklaşık 50 yıl içinde küresel olarak onaylanan üçüncü Tüberküloz ilacı. 

Terapi, New York'ta kar amacı gütmeyen bir araştırma grubu olan TB Alliance tarafından geliştirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünya genelinde yaklaşık yarım milyon kişiye, her yıl Tüberküloz teşhisi konuyor. Toplam ilaç sayısının azalmasına rağmen, ilaca dirençli Tüberküloz türlerinin her yıl dünya genelinde arttığı saptandı.

İngiltere kızamıksız statüsünü kaybetti!

İngiltere, 2014 - 2016 tarihleri arasında bir bölgede 12 aydan uzun süredir, oldukça düşük rakamlarda veya hiç endemik kızamık yoktu, ancak günümüzde bu verileri geride bıraktı.

İngiltere ve Galler'deki enfeksiyonlar, 2017 yılında 284 iken 2018 yılında 991’e yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü, bu ay 2019'un ilk yarısında dünya genelinde bildirilen kızamık hastalarının sayısının, 2006'dan bu yana oldukça yükseldiğini söyledi.

Kozmik çarpışma! ABD ve Avrupalı dedektörler, bir kara deliğin ve bir nötron yıldızının birleşmesinden kaynaklanabilecek yerçekimi dalgalarını yakaladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde ve İtalya'da bulunan Gözlemevi (LIGO) dedektörleri, Nisan ayında ilk kez bu tür bir olayı yakaladı. Ancak en son 14 Ağustos'ta yer çekimi dalgalarının kaynağını her zamankinden daha kesin bir şekilde belirleyerek, geleneksel gözlemevlerinin de birleşmesini ve diğer işaretleri aramasını sağladı, ancak araştırma başarısız oldu.

Filipinler, son 18 ayda Türkiye ve Avustralya'nın izlerini takip ederek kendi uzay ajansını kuran son ülke oldu.

Başkan Rodrigo Duterte, 8 Ağustos'ta Filipin Uzay Ajansı'nın kurulmasına izin verdi.

Ulusal güvenlik, tehlike yönetimi ve iklim değişikliğinin azaltılması gibi teknolojilerin yanı sıra ülkenin özel sektörünü ve uluslararası işbirliğini arttırmayı hedefliyorlar. Ajans, Başkanlık Bürosundan 19 milyon dolar başlangıç ​​bütçesi alacak.

Dünyadaki muz ihracatının büyük bölümünü üreten Amerika'da mantar skandalı! Yıllardır Asya ve Avustralya'da şimdi de Amerika'da mahsullere atık bırakan, muzlara zarar veren bir mantar ortaya çıktı!

Kolombiya 8 Ağustos'ta ulusal bir acil durum ilan etti ve laboratuvar sonuçlarıyla, Fusarium tropikal ırkı (TR4) olarak bilinen mantarın Amerika sınırlarının içinde bulunduğunu onaylandı. Yetkililer, TR4'ün bölgedeki muz bitkilerini öldürdüğünden şüphelendikleri Haziran ayında ülkenin kuzeyindeki dört çiftliği karantinaya aldılar. Bugüne kadar yaklaşık 175 hektar etkilenmiştir.

1990’larda Asya’daki Cavendish ekinlerini tahrip etmeye başlayan ve daha sonra Avustralya’ya yayılan TR4, muz bitkilerini köklerinden etkiliyor ve vasküler sistem boyunca yayılarak, bitkileri verimsiz hale getiriyor. Mantar, enfekte olmuş bitkiler bir bölgeden diğerine taşındığında veya su ve toprak yoluyla başka bitkilere bulaşabiliyor.

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
25.08.2019

haber basliginda "Siz Instagram Hikayelerinde Kaybolurken" diyerek insanlari kucumsediginizin farkinda misiniz sevgili zeka kupu onedio`cular? ulan bari "Biz Instagram Hikayelerinde Kaybolurken" diyeydiniz. sanki biz instagramda vaktimizi bosa harcarken onedio cern`de atom parcaliyor.

Pasif Kullanıcı
24.08.2019

Bol miktarda muz tüketen biri olarak ölümcül muzlar diye başlığı görünce muzlardan insana bulaşan bir hastalık ya da zehir falan var diye korktum. Sadece muz üretimini etkileyen bir mantarmış, insana bir zararı yok. Kaynak olarak gösterilen nature da banana-killer (muz katili ya da muz öldüren) olarak başlık atılmış, sayın editörümüz ölümcül muz diye çevirmiş. Şakacı editör seni.

24.08.2019

clickbait

24.08.2019

muz hastaliginin amerikaya sicramasi uzundur korkulan bir durumdu. bu kadar korkulmasinin nedeni ayni olayin gecmiste yasanip butun bir muz turunun soyunu tuketmis olmasidir. 1950lere yaygin olan muz bugunki cavendish cinsi degildi, daha lezzetli olan gros michel turu idi. benzer bir mantar gros michel i vurdu ve soyunu tuketti. hastaligin bu kadar etkili olmasinin nedeniyse dunyada uretilen tum muzlarin birbirinin klonu olmasi, ayni genetige sahip olmalari, dolasiyla bir tanesini oldurebilen hastalik hepsini olduruyor. Yabani muzun aksine ticari muzun meyvesinde tohum yoktur. birbirlerinden surgun alinarak uretilirler. yani dunyadaki tum muzlar birbiriin genetik kopyasidir. buda tum ticari muzlari oldurmek icin tek hastaligin yeterli olmasi anlamina geliyor. eninde sonunda yasanacak bir durumdu. hala piyasada bulunuyorken mevcut muzlarin tadini cikarin. yerine gececek bir sonraki muz turu ayni lezzette olmayabilir, muzun marketlere tekrar geri donmesi uzun yillar alabilir

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ