Ölen sigortalı çalışanın, geride kalan yakınlarına ölüm aylığı bağlanır. Ölüm sigortasından sadece aylık bağlanmaz. Aynı zaman ölüm toptan ödemesi, ölüm aylığından yararlanan kız çocuklarına evlenme ödeneği, cenaze masrafları için cenaze ödeneği de sağlanır. Ölen sigortalı çalışandan hak sahiplerine aylık bağlanabilmesi için bazı koşulların sağlanması gerekir. Bu koşullar ise şunlardır:
4A ve 4B sigortalı çalışanların en az 1800 gün malullük, yaşlılık, ölüm sigorta primlerinden birini bildirmiş olması
4A çalışanların borçlanma süreleri dışında en az 5 yıldan beri sigortalı bulunması ve toplamda 900 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirmiş olmaları
Sigortalı çalışanın ölmeden önce malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup işlemlerinin henüz tamamlanmamış olması
Sigortalı olarak çalışmaya başladıklarından dolayı yaşlılık ya da malullük aylıklarının kesilmiş olması
Sigortalı çalışanın ölmesi halinde eşinin ölüm aylığından yararlanabilmesi için aralarında yasal evlilik bağının bulunması gerekir. Eğer dul kalan eş, daha sonra evlenirse aylık kesilir. Ölen kişinin kız çocuklarına aylık bağlanabilmesi içinde kendi sigortalılıklarının bulunmaması ve bekar olmaları gerekir. Erkek çocuklarının ise yükseköğrenim görmeleri ve 25 yaşını doldurmamış olmaları gerekir. 25 yaşını dolduran ve okuyan erkek çocukları ölüm aylığından yararlanamaz. Ortaöğrenimi bittikten sonra ise 20 yaşında erkek çocukların ölüm aylığı kesilir.
Ölen sigortalı çalışanın hem eşi hem de çocukları yabancı bir ülkede çalışıyorsa ölüm aylığı bağlanmaz. Aynı zamanda ölüm aylığından, ölen kişinin anne babası da faydalanabilir. Ancak 65 yaşın üstünde olmamaları ve gelirlerinin asgari ücrettin net tutarından az olması aranan şartlar arasındadır.