Olsa Bir Dert, Olmasa Ayrı Dert: Düzensiz Regl Olmanın Nedenleri Neler?

1. İlaç veya doğum kontrol yöntemleri

Regl düzensizliğinin en açık sebebi hormonları etkileyen ilaçlar kullanmaktır. Doğum kontrol hapları, aspirin ve Warfarin gibi kan sulandırıcı ilaçlar, ibuprofen ve hatta kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar bunlardan bazılarıdır. Doktorunuz size kullandığınız ilacın yan etkilerini söylese bile, bu ilacın regl düzeninizi etkileyip etkilemeyeceğini sormak her zaman iyidir.

2. Stres

Stres, ufak tefek yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol edebileceğiniz sebeplerden biridir. Elbette sürekli olarak stres yaşayan ve regl düzeni de stres kaynaklı bozulan insanlar vardır. Fakat stres kaynaklı regl düzensizliği 19. ve 20. yüzyılda genç kadınların yaşadığı en yaygın sorunlardan biridir. Sebebi de beynin stres sürecinde salgıladığı kortizol fazlalığı. Eğer stresiniz okul veya iş kaynaklı ise, rahatlamanın yollarını aramalısınız. Spor yapmak, yoga yapmak ve hatta nasıl nefes alacağınızı öğrenmek bu konuda yardımcı olacaktır.

3. Aşırı spor

Regl düzensizliğinin bir diğer sebebi de aşırı spor yapmaktır. Spor yapmak normal şartlarda sağlıklı bir yaşam için gerekli olsa da, her şeyin fazlası ciddi sıkıntılara sebep olur. Bu durumda vücudun düşük kalori alımı regl döneminizi etkiler. Bazen de reglin tamamen sonlanmasına neden olur. Genellikle maratonlara katılan sporcularda, balerinlerde, jimnastik yapanlarda ve fiziksel olarak kendini aşırı zorlayanlarda görülür.

4. Beslenme düzeninde değişiklik

Kilo almak veya vermek regl düzeninizi etkileyebilir. Regl düzensizliği veya adet görmeme durumu beslenme bozukluğunun başlıca belirtilerinden biridir. Fakat bu yalnızca anoreksi veya aşırı yeme sendromu yaşayan kişilere özgü değildir. Belli vitaminlerin eksikliği de hormon üretimini azaltabilir veya vücudun genel fonksiyonlarına zarar verebilir. Mesela aşırı derecede karbonhidrat veya alkol tüketimi metabolizmanızı etkileyebilir. Bu da östrojen projesteron hormonlarının üretimini etkiler. Dahası vejetaryenler ve veganlar regl döneminde değişiklikler gözlemlerler. Bu da ette bulunan hormonların tüketiminin azalmasından ötürüdür.

5. Polikistik over sendromu

Regl düzensizliğinin bir diğer sebebi de polikistik over sendromudur. Bu sendroma sahip kişilerin yumurtalıklarında küçük sıvı kesecikleri bulunur. Aşırı testesteron hormonunun salgılanmasından kaynaklanır. Tamamen iyileştirilemez ama tedavi edilebilir. Gerekli tıbbi incelemelerin yanı sıra kilo kaybı, yüz kılları ve bazı zamanlar tekrarlanan depresyon belirtiler arasında yer alır.

6. Tiroid problemleri

Son olarak regl düzensizliğinin bir diğer sebebi de tiroid problemidir. Tiroid bezlerinin etkilenmesi metabolizmanızı kontrol eden hormonların düzenini değiştirebilir. Regl düzensizliğinin yanı sıra ruh hali değişimleri, sürekli olarak yorgunluk veya zayıflık hissi, düzensiz kalp atışı tiroid problemlerinin belirtileri arasındadır. Bu durumda hormonlarınızı dengeleyen ve tiroid bezlerinin düzensiz üretimi kontrol eden bir tedavi bulmanız gerekir.

Popüler İçerikler

Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı