Ölmeden Önce Okumanız Gereken 25 Çizgi Roman

25. The Punisher MAX

Kahramanımız Frank Castle gerçekçi bir dünyada yaşamaktadır. Süper kahramanların olmadığı, kötü adamların uyuşturucu satıcılarından ve seks tüccarlarından oluştuğu bir dünyada. G.Ennis'in 60 sayılık serisinden oluşan eserde, hikaye boyunca sayısız suçluyu cezalandıran Punisher'ın, aynı zamanda duygusal anlamda zarar görmüş hayatı da okuyuculara anlatılıyor.

24. I Killed Adolf Hitler

Yazar/Çizer: Jason

Bazen en iyi çizgi romanlar,en basit olanlardır. Norveçli Jason'ın yaptığı da aynen bu. Zaman yolculuğu ve bilim kurgu üzerine kurulu olan bu indie kitabın konusu işe şöyle;

Gelecekte zaman yolculuğu mümkündür ve bir suikastçi, geçmişe yolculuk yaparak Hitler'i o henüz dünya üzerine nefretini salmadan önce öldürmek amacındadır. Ancak işler planlandığı gibi gitmez ve Hitler bir şekilde zamanda yolculuk yaparak geleceğe gider. Basit çizgilerine rağmen bu müthiş çizgi roman, okuması en keyiflilerinden.

23. The Invisibles

Yazar: Grant Morrison

Dc Comics'in en başarılı yazarlarından olan Grant Morrison'ın eserinin konusu kısaca şu şekilde;

İnsanlığın metafizik evrimini durdurmaya ve onları köleleştirmeye niyetli, uzaylı tanrılarından oluşan bir ırk ve bu ırkla savaşan gizli bir örgüt.

Dc Comics'in en kuvvetli kalemlerinden olan Grant Morrison'ın en iyi eserlerinden birisidir The Invisibles.

22. Daredevil: Born Again

Yazar: Frank Miller

Çizer: Dave Mazzucchelli

1980'lerin sonuna doğru popülaritesi iyice düşen Daredevil'ı Marvel bir ara tamamen bitirmeye karar verir. Ancak usta yazar Frank Miller, Daredevil'ı alır ve onu en çok okunan solo hikayelerden birine taşır. Bu nedenle hikayenin adı Born Again'(Tekrar Doğuş) dir.

Ezeli düşmanı Kingpin, Daredevil'ın gerçek kimliğini öğrenmiştir. Açığa çıkan kimliği yüzünden Matt Murdock kız arkadaşından ayrılır. Kız arkadaşı ise uyuşturucu bağımlısı olup, porno batağına sürüklenmiştir. Bu olaylarla tamamen çöken ve karakter olarak hasar gören Daredevil, hikayenin sonunda müthiş bir şekilde yeniden doğacak ve belki de Marvel'ın en iyi kişisel süper kahraman hikayesinin baş kahramanı olacaktır.

21. Fables

Yazar: Bill Willingham

Artists: Mark Buckingham

Fables konu olarak pek çok çizgi romandan farklı. Ancak bu farklılık onun en müthiş yanı. Mükemmel konusu ise şu şekilde; 

Hepimizin birlikte büyüdüğü masal karakterleri - Pamuk Prenses, Pinokyo, Kül Kedisi vb. - bir araya getiren hikayede, karakterler günümüz modern dünyasında Manhattan'ın batı yakasında, gizli bir topluluk olan Fabletown'da yaşamaktadırlar. Çizgi romanda peri masallarından çıkan bu karakterlerin Fabletown'da organize bir şekilde kurulmuş olan hükümetle siyasi mücadeleleri anlatılmaktadır.

20. Y: The Last Man

Yazar: Brian K. Vaughan

Çizer: Pia Guerra

Dc Comics ve Vertigo'nun en başarılı yayınlarından biri. Konusu;

Dünya üzerinde gizemli bir veba salgını olur. Bu salgın sonucu bütün erkek nesli yok olur. Yorick Brown'ın dışında. Yorick vebadan kurtulan tek erkektir. Neden hayatta olduğunu ve bu vebanın sebebini öğrenmek için Yorick, evcil hayvanı Ampersand ile yolculuğa çıkar.

Hikayenin en güzel özelliklerinden biri de 70 sayılık bu eserde Yorick'in hikaye sırasında büyüyüp olgunlaşmasıdır. Okuyucuyu tatmin eden ve sürükleyiciliği hiç bitmeyen bu eser, şiddetle tavsiye edilen kitaplar arasına giriyor.

19. Bone

Yazar/Çizer: Jeff Smith

Jeff Smith'in Bone serisi tüm yaş gruplarına hitap edebilen eşsiz bir eserdir. Sade yapısı ve çizimlerine rağmen, Yüzüklerin Efendisi'nin yazarı Tolkien'in hikayeleri tadında müthiş bir fantastik eserdir.

Hikaye, Bone ve kuzenleri Fone Bone, Phoney Bone ve Smiley Bone'un Boneville'den ayrılmalarıyla başlar. Kendilerini tıpkı Yüzüklerin Efendisi'nde Sauron'un sahip olduğu gibi ezici bir kötülüğe sahip olan Çekirgeler Efendisi'ne karşı mütevazı bir mücadele içinde bulurlar.

18. The Killing Joke

Yazar: Alan Moore

Çizer: Brian Bolland

Çizgi roman dünyasının çoğu kesimlere göre en iyi yazarı olan Alan Moore'dan bir başyapıt.

Kitapta Moore Joker ile Batman'in arasındaki ilişkiyi mükemmel bir şekilde işler. Joker daha önceden hiçbir serisinde olmadığı kadar şiddet kullanır. Komiser Gordon'ı kaçırır ve Gordon'ın kızını vurarak felç eder... 

Joker'in psikopat kimliğini kelimenin tam anlamıyla okuyucuya aktaran Moore, Joker'in oluşum öyküsüne de kısaca değinir. 

Joker'in psikopat yapısı Batman'in soğukkanlılığıyla müthiş bir dengede anlatılmıştır.

Joker ve Batman'in amansız mücadelesine bir de Alan Moore'un kaleminden bakın derim.

17. Daytripper

Yazar: Fábio Moon and Gabriel Bá

Çizer: Gabriel Bá

Kitapta her bölüm yazar Bras de Olivias Dominguez'in farklı ölüm ilanlarıyla başlar. Yazar her bölümün sonunda ani bir şekilde ölür. Diğer bölümde yazar önceden öldüğünün farkında değildir ve kitap boyunca bölüm bölüm bu olay devam eder.

Konu olarak en değişik çizgi romanlardan biridir.

16. Sin City

Yazar/Çizer: Frank Miller

Sin City filmini izlemiş olanlar için şunu söyleyebiliriz; emin olun kitabı daha kanlı, daha şiddetli ve daha geniş. Belkide yazılmış en geniş ve ayrıntılı çizgi roman.

Sert diyaloglar, azap içinde çaresiz, sefil, huysuz karakterler... Frank Miller'ın Sin City'si tam anlamıyla eşsiz, mükemmel bir eser.

15. All-Star Superman

Writer: Grant Morrison 

Artist: Frank Quitely

Ölmek üzere olan Superman, son zamanlarını tamamen insanlığa ve dünyaya harcamak ister. İnsanlara yardım eder, hastaları iyileştirir - evet, Superman bunu da yapabiliyor- en büyük düşmanlarıyla dövüşür ve tek aşkı olan Lois Lane'e sonunda açılır. Kitap boyunca mükemmel bir fizik ve zeka gücü gösteren Superman, bize neden gelmiş geçmiş en iyi süper kahraman olduğunu bir kez daha hatırlatır.

14. X-Men: God Loves, Man Kills

Yazar: Chris Claremont

Çizer: Brent Anderson

X-Men serisinin bu 25 içine girecek bir sürü kitabı var. Ancak bu kitabı seçmemin sebebi, okuyucuya en derin etkiyi uyandıran X-Men kitabı hiç şüphesiz bu kitap.

Konu genel olarak X-Men serisinin bilindik ismi William Stryker'ın tüm nefret ettiği mutant ırkına karşı muazzam bir savaş istemesi. Hem de sonucunda ne kadar kan akarsa aksın!

13. Swamp Thing

Yazar: Alan Moore

Çizer: Stephen Bissette

Alan Moore'dan önce Swamp Thing sıradan bir Dc Comics karakterinden başka birşey değildi. Ancak Alan Moore direksiyonu devralınca Swamp Thing resmen şiirsel bir güzellik kazandı.

Alan Moore'un yaptığı şey ise sıradan çizgi romanların aksine anlatımı akıcı, şiirsel olan, insan ve doğa arasındaki duyguyu etkili bir şekilde anlatan bir eserdi. Okuyucunun gözünde canlanan sahneler gerçekten kitabı diğerlerinden çok farklı bir yere taşıyor.

12. Essex County

Yazar/Çizer: Jeff Lemire

Herhangi bir süper güçler ya da fantastik ögeler olmadan, Essex County küçük bir Kanadalı topluluk ve orada yaşayan aileler hakkında dürüst, gerçek bir drama hikayesi. Kardeş rekabetleri, baba sorunları, kaybedilen aşklar gibi konuları ele alan hikaye, okuyucuya sevinç, hüzün, endişe gibi birçok duyguyu yaşatıyor.

11. Marvels

Yazar: Kurt Busiek

Çizer: Alex Ross

Hikaye Phil Sheldon adında bir haber fotoğrafçısının gözünden Marvel'ın en unutulmaz çizgi roman anlarını okuyucuya sunar. Süper kahramanlara sıradan bir adamın gözünden bakmak o kahramanları biraz tanrısallaştırmıştır.

10. Hellblazer

Yazar: Jamie Delano, Garth Ennis, ve Peter Milligan

Hikaye, kendine özgü kişiliği ile çoğu süper kahramandan ayrılan Constantine'in doğaüstü bir dünyaya karşı savaşını anlatır. 

300 sayılık muazzam bir seridir.

9. American Splendor

Yazar: Harvey Pekar

Çizer: Robert Crumb, Gary Dumm, Kevin Brown

Yeraltı çizgi romanları olarak adlandırılan çizgi romanlar o kadar fazladır ki, onlarca liste yapılabilir. O dünyaya girmek isteyen biri kesinlikle işe American Splendor ile başlamalıdır.

Hikaye sıradan bir memur olan Pekar'ın hayatından bir parçayı, özel ve iş hayatındaki garip olayları ele alır. Hikaye bazen çok basite indirgenirken bazen de okuyucuyu derin düşüncelere sokabilir. Bir sayfada Pekar'ın bir otobüse nasıl bindiğini anlatırken, diğer sayfada bu küçük adamın evrendeki varoluş nedeni sorgulanır.

8. Ghost World

Yazar/Çizer: Dan Clowes

İki genç kızın bulundukları toplumu alaycı bi şekilde sorgulamasını anlatan kitabın popüler olma sebebi, Amerikan gençliğinin yenilik arayışında olduğu bir dönemde yayımlanmasıdır.

7. V for Vendetta

Yazar: Alan Moore

Çizer: David Lloyd

Alan Moore'un efsane eserlerinden biri olan V for Vendetta, çizgi romanından çok filmi ile bilinmekte. Ancak Moore'un kaleminin dokunduğu her eser gibi Vendetta da tam bir başyapıt. Zorba hükümetleri ve siyasi politikalarını eleştiren eserde, Orwell ve Huxley gibi yazarlardan etkilenmiş olan Moore'un usta hikaye örgüsü okuyucuyu büyülemekte.

6. Transmetropolitan

Yazar: Warren Ellis

Çizer: Darick Robertson

Warren Ellis'in Transmetropolitan'ı saptırılmış siyasiyi yeren, bilim kurguyu da barındıran alaycı üsluplu bir eser. Gelecekte yaşayan Örümcek Kudüs adında uyuşturucu bağımlısı bir gazeteciyi anlatan kitap Dc Comics'in en sansasyonel çizgi romanlarından biridir.

5. Preacher

Yazar: Garth Ennis

Çizer: Steve Dillon

Tanrı cenneti terketmiştir. Cennette kaos sırasında, bir melek ve bir şeytanın ilişkisinden en az tanrı kadar güçlü bir varlık doğar ve yeryüzüne kaçar. Bu kişi Jesse Custer'dır ve Custer'ın içine giren bu güç onun ve karşılaştığı her şeyin yaşamını tamamen değiştirir. Jesse, eski bir kiralık katil olan kız arkadaşı Tulip ve arkadaşı vampir Cassidy ile birlikte tanrıyı bulmak üzere yola düşer.

Preacher içeriği ve barındırdığı unsurlar ile çok cesur bir kitap. Tavsiye ederim.

4. The Dark Knight Returns

Yazar/Çizer: Frank Miller

Batman'in ihtişamının tavan yaptığı bu eserin konusu şöyle; ellili yaşlarına gelmiş olan Bruce Wayne, süper kahramanların yasa dışı sayılmasıyla birlikte Batman olmayı bırakmış, bir nevi emekli olmuştur. Ancak favori şehri Gotham'ın, The Mutants denen yeni bir çete tarafından ele geçirilmesi, Bruce Wayne'i Batman olarak son bir maceraya sürükler.

3. Sandman

Yazar: Neil Gaiman

80'lerin başlarında edebiyatın parçası olarak görülmeyen, hak ettiği değeri alamayan çizgi romanlar, Neil Gaiman'ın Sandman'i ile tüm otoriteler tarafından kabul görülmeye başladı ve tüm dikkatleri üzerine çekti.

Her biri gerçek kavramları ifade eden 7 kardeş (Destiny, Death, Dream, Destruction, Desire, Despair, Delirium) ve yüce rüya üstadı Morpheus'u barındıran kitap çizgi roman dünyasının en büyük eserlerinden biridir. Bir sefer okumanın yetmediği kitaplardandır.

2. Watchmen

Yazar: Alan Moore

Çizer: Dave Gibbons

Ve Alan Moore'un zirvesi. 2009'da çıkan filmi sayesinde hemen hemen herkes tarafından bilinen Watchmen, çizgi roman olarak da mükemmel bir eser. 

Hükümetleri, uluslararası politikaları, ülkelerin birbirlerine karşı tutumlarını eleştirmekle kalmayıp yerle bir eden Watchmen sürükleyiciliği ile okuyucuyu adeta kendine bağlıyor.

Alan Moore'un tüm zekasını döktüğü eseri okumanızı şiddetle tavsiye ederim.

1. Maus

Yazar/Çizer: Art Spiegelman

Maus, yazarı Spiegelman'ın babasının İkinci Dünya Savaşı sırasındaki hayat hikayesini anlatmaktadır. Hikayede insanlar yerine hayvanlar kullanılmıştır. Yahudi karakterler fare, Almanlar kedi, İngilizler yunus balığı, Yahudi olmayan Polonyalılar domuz ve Amerikalılar köpek olarak çizilmiştir. Bu hayvanlar rastgele değil, itinalı bir şekilde seçilmiştir.

Spiegelman'ın babasının yaşadığı dramı konu alan kitap, 20. yüzyılın en önemli edebi eserlerinden biri sayılmaktadır.

Aegon Ölmeden Önce Safari

Popüler İçerikler

Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı