Olmaz Olmaz Demeyin: Ayı Saldırısına Karşı Sizi Hayatta Tutacak 10 Taktik

Artık kış mevsiminin son günlerini yaşıyoruz. Ülkemizdeki en büyük ve en güçlü yırtıcı hayvanı olan bozayılar yavrularını doğurdu ve kış uykularından uyanmak üzereler. Doğa yürüyüşü yaparken, fotoğraf çekerken veya balık tutarken bir ayı saldırısına uğramak hiç birimizin isteyeceği bir durum değil.

ABD’de ayı savunucuları tarafından yapılan istatistiklere göre arı sokmasından ölüm ihtimali ayı saldırısında ölüme göre 12 kat daha fazlaymış. Kendi yaptığım araştırmaya göre Amerika Yellowstone Ulusal Parkı’nı 1980'den 2011 yılına kadar ziyaret eden 90 milyondan fazla ziyaretçiden yalnızca 43 tanesi ayılar tarafından yaralanmış.

Türkiye’de ise 2012 yılında 1.5 ayda tam 11 ayı saldırısı yaşandı. Bu saldırılar sonucu 1 kişi öldü, 14 kişi ise yaralandı. Ülkemiz, istatistiğe göre ABD’den daha da tehlikeli görünse doğada ayı saldırısına uğramamız düşük bir olasılık. Yine de asla hafife alınmaması gereken, doğamızın en güçlü unsuru olan bozayılara karşı her zaman bilgili ve hazırlıklı olmalıyız.

'Ne ayısı, ne diyosun ya! ' gibi cümleleri kurmadan önce size şunu belirteyim ki yaban hayatı çeşitliliğiyle ilgili yaptığım bir çalışma kapsamında Sarıkamış ormanlarında yalnızca bir gecede 20 den fazla bozayı ile karşılaştım. Araç içinde olmasam belki gazetelerin 3. sayfalarında olabilirdim. 

Peki bir ayı ile karşılaşırsak ne yapmalıyız? Ayıları sizden uzak tutacak ve bir saldırı anında hayatta kalmanıza yardımcı olan 10 hayati taktiği sizler için yazdım.  Eğer doğaya gidiyorsanız bu bilgiler hayatınızı kurtarabilir!

1. Ormanda gezerken ses çıkarın

Ayılar sanılanın aksine çekingen ve korkak hayvanlardır. Çoğu insana saldırmalarının nedeni de aniden karşılaşıldığında hayvanın korkarak paniklemesidir. Bir ayı sizi uzaktan gördüğü veya kokunuzu aldığı zaman muhtemelen yolunu değiştirip kaçacaktır. Ayıyı korkutarak size saldırmasına neden olan şey onunla bir anda ve yakın mesafelerde karşılaşmanızdır.  Bu, genellikle ters esen bir rüzgar yüzünden kokunuzun ayıya gitmemesidir. Böyle bir durumla karşılaşmamanız için alabileceğiniz en güzel önlemlerden biri ormanda yürürken sık sık bağırmak, ıslık çalmak, ses çıkaracak bir şeyleri birbirine vurmak veya benim yaptığım gibi şarkı söylemek olabilir.  Bu sesler ayı dahil bütün hayvanlara orada olduğunuzu haber vererek onların sizden uzak kalmasına yarar.

2. Yavru ayılara asla yaklaşmayın

Küçük sevimli bir ayı yavrusu görmek, kocaman yetişkin sinirli bir ayı görmekten daha tehlikelidir. Sizi öldürecek olan ayının sevimliliği değil, muhtemelen etrafta dolaşan annesidir. Anne ayılar yavrularına yaklaşan her şeye karşı aşırı öfkeli ve saldırgan olurlar. Anne ayıların yavruları koruma içgüdüleri nedeniyle ayı saldırılarının bir çoğu, yavrulara yaklaşan insanlar nedeniyle gerçekleşir. Bir ayı yavrusu gördüğünüz zaman yapabileceğiniz en iyi şey önce etrafı kolaçan etmek daha sonra ise hızlı şekilde oradan uzaklaşmaktır.

3. Biber gazı (Ayı spreyi) taşıyın

Olası bir karşılaşma veya saldırı anı için ayıya sıkabileceğiniz bir biber gazını mutlaka hazır bulundurun. Koku alma duyuları çok güçlü olan ayılar biber gazı gibi maddelerden gerçekten çok etkilenirler ve bu maddelerin verdiği acıyla sizi bırakabilirler. Ayrıca biber gazı hem 4 ayaklı, hem 2 ayaklı hayvanlara

karşı oldukça etkilidir. Şehirde de taşımanız önerilir.

4. Grup halinde yürüyün

Ayı olduğunu bildiğiniz bölgelerde mümkün olduğu kadar grup halinde yürümeye özen gösterin. Ayılar ve diğer canlılar geceleri daha aktif oldukları için yürüyüşlerinizi özellikle gündüz vakitlerinde yapmaya çalışın. Bu taktik hem ayılardan korunmaya yarar hem de sosyal bağlarınızı geliştirmenize yardımcı olur..

5. Ortada yemek bırakmayın

Eğer kamp yapıyorsanız yediğiniz yemekleri mutlaka kamp alanınızdan uzağa bırakın. Ayılar çok meraklı ve koku duyuları inanılmaz gelişmiş canlılardır. Kilometrelerce öteden yemek kokusunu alabilirler. Uyku tulumunuzu bir bozayı ile paylaşmak istemiyorsanız yediğiniz yemekleri kamp alanınızdan

olabildiğince uzağa taşıyın.

Karşılaşma ve saldırma anı;

Peki, şimdiye kadar alınacak önlemleri sıraladık. Şansınız iyi gitmedi ve bir ayı ile karşılaştınız. Şimdi ne yapacaksınız? Koşacak mısınız yoksa ağaca mı tırmanacaksınız? Ya da klasik bir bilgi olan ölü taklidi numarasını mı deneyeceksiniz?

6. Sakin olun ve onun yolundan çekilin

Ayılar gerçekten çok meraklı ve bir o kadar tehlikeli hayvanlardır. Bir ayı ile karşılaştığınızda siz nasıl korktuysanız o da sizle karşılaştığı için korkacaktır. Böyle bir durumda sakin olun ve gözlerinizi ayının üzerinden ayırmadan çok yavaş ve sakin adımlarla, ani bir hareket yapmadan ayının yolundan çekilin. Meraklı bir ayı ayağa kalkarak havayı koklar. Böyle bir durumda yine ani hareketler yapmadan ayıyla bir insan gibi konuşup kendinizi tanıtın. Bir insan olduğunuzu ve onu tehdit etmediğinizi hissederse yoluna devam edecektir. Eğer daha meraklı şekilde size yaklaşmaya çalışırsa sesinizi yükseltmeli veya yüksek ses çıkaracak bir şeylerle ayıya daha fazla yaklaşmaması için uyarmalısınız.

7. Büyük ve güçlü görünmeye çalışın

Eğer ayı dişlerini gösterip bağırıyorsa, kulaklarını geriye atmışsa kızmıştır ve bu tehlikeli bir durumdur. Ani ve ölümcül bir saldırı kaçınılmazdır. Böyle bir durumda yapabileceğiniz en iyi şey eğer yeterli mesafeye sahipseniz montunuzu veya yanınızdaki herhangi diğer bir şeyi vücudunuzun bir parçası gibi havada tutarak ondan daha büyük daha tehlikeli ve daha vahşi olduğunuzu göstermektir. Bu eylemi gerçekleştirirken yüksek sesle böğürmeniz yine hayvanı korkutmaya ve size bulaşmama konusunda ikna etmeye fayda sağlayacaktır.

8. Biber gazınızı kullanın

Eğer biber gazınız kullanılabilir şekilde hazırsa, ayıya 4-5 metre mesafeden sıkarak onu kendinizden uzak tutabilirsiniz. Fakat buradaki en önemli nokta bu spreyi rüzgara karşı sıktığınızda kendi yüzünüze gelecek ve hayatınızın baharında ayı maması olmanıza neden olacaktır.

9. Sakın koşarak kaçmayın

Altın madalya sahibi bir maraton koşucusu bile olsanız bir ayıdan kaçmanız neredeyse imkansızdır. Ayılar ne kadar tombul ve hantal da görünseler saatte 60 kilometre hızla yokuş yukarı koşabilirler. Bir at kadar hızlı koşan dev bir ayı tarafından kovalanmayı eminim hiç birimiz istemeyiz.

10. Ölü taklidi yapın

Hepimizin mutlaka duyduğu şeylerden biri de ölü taklidi yapmaktır. Bu yapabileceğiniz son taktiklerden biridir. Ayı size saldırıp vücudunuza dokunduğu an yapabileceğiniz en iyi şey ölü taklidi yapmaktır. Ölü taklidinden kastım elbette torba gibi yere yayılmanız değil. Ellerinizi ensenize yerleştirip ayının sizi yuvarlamaması için bacaklarınızı V şeklinde açarak yüzüstü şekilde yere yatmalısınız. Ayı sizle bir süre oynayacaktır fakat sizi alt ettiğini anladığı an sizi bırakıp gidecektir.

Bonus: Son olarak...

Doğaya gittiğiniz zaman bu canlıların evinde olduğunuzu, besin zincirinin en üstünde olmadığınızı, her an av durumuna düşebileceğinizi asla unutmayın. Ayılar doğadaki en güzel canlılardan biridir. Onlara saygı duyup yaşam alanlarını işgal etmediğimiz sürece onlar da bize yaklaşmayacaktır.

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
09.02.2016

yavru ayıya yaklaşmayından sonrasını okumadım ben dayanamam kesin yaklaşırım kucaklarım severim sonra annesi gelip beni yer ve game over :)

09.02.2016

İşin bu yönü tabi ki eğlenceli, geçen de Erzurum'da bir köylü vatandaşımız ayı yavrusu yakalamıştı, ancak bu pek tavsiye edilen bir durum değil. Büyük bir riske girilmiş, hem vatandaşımız kendi güvenliği açısından hem de yavrunun doğaya daha sonra adaptasyonu açısından. Velhasılı, dikkat etmek lazım.

04.05.2021

Söz ayıdan açılmışken hemen hemen tüm kızlarda bir ayı merakı gördüm: Çocukken peluş ayılarla oynarlar, biraz büyüyünce ayının ebadı da büyür, ergenlikten sonra bazı kızlar oyuncak ayıları ile yatmaya başlar, sonunda etrafındaki o kadar efendi adam dururken gider en ayı olanı ile evlenir...

15.02.2016

cok tirstim.hayal ederken bile elim ayagim titredi

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ