Olmasaydı Ne Yapardık! İlk Gülen Yüz Emojisini Bulan Harvey Ball’un İlginç Hikayesi

Harvey Ball tarafından bulunan ilk gülümseyen yüz emojisi, bildiğiniz üzere modern iletişimde vazgeçilmez bir unsur haline geldi. Bu basit ama etkileyici simge, duyguları ifade etmek ve mesajların tonunu belirlemek için geniş ölçüde kullanılıyor. Peki gülen yüz ifadesi nasıl ortaya çıktı? Sizler için araştırdık! 

Kaynak: 1

Dünya genelinde mutluluğun simgesi olarak kabul edilen ikonik sarı gülümseyen yüz; mükemmel dairesi, oval şekilli iki gözü ve geniş, yukarı doğru kıvrılmış yarım daire ağzıyla hemen herkes tarafından bilinir.

Ancak, bu grafik motifin ardındaki öykü, düşündüğünüzden daha üzücü bir hikayeye sahiptir.

Klasik gülen yüzün geçmişi 1963 yılında Worcester, Massachusetts'te grafik tasarımcı olarak görev yapan Harvey Ball'un State Mutual Life Assurance Company tarafından personelin moralini yükseltecek bir imaj yaratması için görevlendirilmesine kadar uzanıyor.

Ball, şirkete işe girdiğinde şirkette çalışan kişilerin motivasyonları oldukça düşüktü. Bu durum şirketin çalışma ortamında motivasyonu artıracak bir şeye sahip olmasını gerektirdi.

Harvey Ball'un dünyaca tanınacak olan ve neredeyse her yerde göreceğimiz gülen yüzü tasarlamadan önce Vietnam savaşında binbaşılığa kadar yükseldiği bir askerlik kariyeri vardı.

Askerlik kariyerine son veren Ball, savaştan sonra bir sigorta şirketine girerek grafik tasarımcısı olarak işe başladı. Sonrası ise hepinizin bildiği gibi 🙂

Ball, şirketin isteğine karşılık yalnızca 10 dakika içerisinde gözler için iki siyah nokta ve bir gülümsemeyi temsil eden yumuşak, kavisli bir çizgi ile parlak sarı bir daireden oluşan, ünlü gülen yüzün taslağını çizdi.

Ball'un çizdiği sade ve evrensel gülen yüz bir anda popüler hale geldi.

Ball'a şimdi dünyaca ünlü olan görseli için 45 dolar ödendiğini biliyor muydunuz?

Ball, tasarımı için 45 dolarlık ödeme alırken çizdiği gülen yüzün bu kadar popüler olacağını ne yazık ki bilmiyordu...

Sigorta şirketi çalışanların motivasyonlarını artırmak için beğendikleri gülen yüz tasarımını rozete bastırdılar ve çalışanlara dağıttılar.

Ancak gülen yüzler sadece çalışanlarla sınırlı kalmadı ve müşteriler kısa süre içerisinde gülen yüz talebinde bulunmaya başladı.

İlk başta sadece 100 tane bastırılan rozetlerin sayısı bir anda 10 bine çıktı.

Aynı zamanda simge mutlu bir gün geçir sloganı ile anılmaya başladı. Bu slogan daha sonra ise iyi günler olarak değişikliğe uğradı.

Şirket bir yıl içerisinde neredeyse 50 binden fazla rozet satışı gerçekleştirdi.

Bir süre sonra sarı gülen yüzler tebrik kartlarından çıkartmalara, tişörtlerden anahtarlıklara kadar her şeyin üzerinde görülmeye başlandı.

Bu hikayede yanan Ball olurken kazanan ise sigorta şirketi oldu...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Bilinmeyen Bir Kaynaktan Dünyaya Gelen Radyo Dalgaları Bilim İnsanlarını Şaşırttı
NASA, İçinde 10 Bin Katrilyon Dolar Değerinde Altın ve Demir Bulunduran Astroide İniş Yapacak!
Barbie Hakkında Filme Gitmeden Önce Ufkunuzu Genişletecek Birbirinden İlginç Gerçekler

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Melih Gökçek, Ankapark’taki Transformers'ları İhtiyaç Sahibi Ailelerin Hakkı Olan Sosyal Yardımlarla Almış!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman