Öldüğümüz Zaman Ardımızda Bıraktığımız Bedenin Maruz Kalacağı 12 Aşama

Öldükten sonra kim dünyayı düşünür ki? Biz merak ettik ve araştırdık 'Acaba bedenimizin başına neler geliyor?' diye. İşte ölüm sonrası bedenimizin karşılaşacağı 12 aşama.

1. Beyin Aktiviteleri

Kalp durunca beyne giden oksijen kesilir. Beyin, aktarma organları işini yapamadığından dolayı bağlantıyı kopararak nöronlar arası iletişimi durdurur. Glikoz takviyesi alamayan sinir hücreleri üç ile yedi dakika içinde ölür.

2. Ölüm Solgunluğu

Vücutta kılcal kan dolaşımı yetersizliği sonucu pallor mortis yani ölüm solgunluğu evresine girilir. Beyaz tenli olanlarda hızlı görülür (öldükten sonra 15–25 dakika içinde)

Organ nakli cerrahlarının ölümden sonraki 30 dakika içinde böbrekleri, karaciğeri ve kalbi çıkarıp altı saat içinde hastaya nakletmesi gerekir.

3. Ölüm Soğukluğu

Algor mortis yani ölüm soğukluğu evresinde ise normal şartlarda vücut sıcaklığı bulunduğu ortamın sıcaklığına düşene kadar, ortalama saatte 1 derece ısı kaybeder.

4. Ölüm Sertliği

Vücudunuzdaki kalsiyumun ortaya çıktığı an, rigor mortis yani ölüm sertliği evresine geçildiği andır. Ölüm anında gözleriniz açıksa bir süre daha açık kalacaktır. Oda sıcaklığındaki bir insanda ölümden 3-4 saat sonra görülmeye başlar, 12 saat sonra doruk noktasına ulaşır ve 36 saat sonra ortadan kalkar. Bunun sonucunda boşaltım sistemi tamamen kendini salarak bağırsaklar, mesane boşalır ve sperm akıntısı oluşur.

5. Ölüm Lekeleri

Sırada livor mortis yani ölüm lekeleri evresi var. Ölümden 3 saat sonra görülmeye başlar ve 4-5 saat içinde kan, yer çekimi etkisi ile yavaş yavaş büyük damarlardan vücudun yere yakın kısımlarındaki küçük damarlara, kılcal damarlara toplanır.

6. Derinin Su Kaybı

Derinin su kaybı sebebiyle saç ve tırnakların uzadığı yanılgısına düşülür. Vücudun ölmesiyle birlikte tüm eylemler bittiği için tırnak ve saç uzaması söz konusu değildir.

Tırnakların uzaması için yeni hücrelerin üretilmesi gerekir. Aynı şey saç için de geçerlidir. Folikülün altındaki saç matriksi hücreleri çoğalarak saçın uzamasını sağlar ve bunun için de oksijen gerekir.

7. Kokuşma

Hücre proteinlerinin bakteriler tarafından sindirimi, vücut dokularını zayıflatır. Proteinler sürekli daha küçük bileşenlere ayrışır. Bakteriler, fonksiyonel grup putresin ve kadavenin aminleri gibi gaz ve organik bileşikler salgılar. 

İki ya da üç gün sonra, vücudunuz inanılmaz derecede kokmaya başlar. Başlangıçta, çürüme gazları vücut boşlukları içinde kısıtlanırlar. Karnınız, bu andan itibaren yeşil renge döner. Gaz birikmeye başlar ve kalmış olan en küçük bir atığı da dışarı atmaya çalışır. Sonrasında bu gazlar dolaşım sistemi içine ve oradan da komşu dokulara geçerler.

8. Kokuşma sonrası

2–3 gün: Karın derisinde renk değişikliği görünür. Gaz nedeniyle karın şişmeye başlar.

3–4 gün: Renk yayılır ve renksiz damarlar görünür hale gelir.

5–6 gün: Karın belirgin şekilde şişer ve deride kabarcıklar gözlenir.

2 hafta: Karın şişkinliği; İç gaz basıncı maksimum kapasite yaklaşır.

3 hafta: Dokular yumuşar. Organlar ve dokular patlar. Tırnaklar düşer.

4 hafta: Yumuşak dokular sıvılaşmaya başlar ve yüz tanınamaz hale gelir.

9. Vücudun Şişmesi

Şişmenin başlaması ölümden sonraki 1-2 gün içinde başlar. Ölüm sonrasında, oksijen alımı ve enerji üretimi durduğu için hücrelerin işlevleri aksar ve atık maddelerden kurtulamayan hücreler şişer. İlk çürüyen yerlerden olan mide ve bağırsaklarda bakteriler yoğun çalıştıkları için hızla gaz ortaya çıkar. Bu gaz, karın bölgesinin şişmesine sebep olur. Vücutta biriken sülfür yüzünden renk siyaha dönmeye başlar. Günden güne şişen karın patlar ve göğüs çöker. Bu olay mezar üstünden duyulabilecek kadar sesli olabilir.

10. Çürüme

Ve çürüme zamanı geldi. Ölümün gerçekleşmesinden 24 saat sonra vücut çürümeye başlar. Solunumun durması bakteriler için işarettir ve işlerine koyulurlar. İlk çürüyen organlar göz, beyin, mide ve bağırsaklar. En geç çürüyen kısımlar ise kalp, mesane, böbrek ve rahim. Rahmin çürümesi aylarca sürüyor.

11. Böceklerin İstilası

Vücut çürürken tam bir takım çalışması yapılıyor. Bakteriler sizi içten yok ederken vücut kokunuza gelen bazı böcekler vücudunuza yumurtalarını bırakırlar. Larvalar vücudunuzdaki dokulardan beslenmeye başlarlar. Bu larvalar sadece bir hafta içerisinde %60'ınızı sindirebilir. Geriye kemikler kalana kadar bu istila devam eder.

12. İskeletleşme

İskeletleşme bu evrelerin son aşaması. Bu süreç sonunda cesedin tüm yumuşak dokuları ortadan kalkarak geriye kemikler kalır. İskeletleşme süreci tropik bölgelerde haftalar içinde olurken, tundra bölgelerinde, ya da sıfırın altındaki sıcaklıklar devam ederse hiç olmayabilir. Ama normal şartlar altında ortalama 4 yıl içinde geriye sadece iskeletiniz kalıyor.

Kaynak

1 2 3

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
18.04.2016

Çocuklarıma vasiyet olarak yazacağım.Ölünce kol kemiklerimi dizlerime yapıştırsınlar.Sonra cesedimi bulan arkeolog düşünsün dursun bu ne böyle diye.

Pasif Kullanıcı
18.04.2016

Aydınlandım mı desen karanlığa gömüldüm desem bilemedim. ..

18.04.2016

Ölüm fobim olduğunu içten içten düşünür ama bir türlü kendime itiraf edemezdim.Bu galeriye baktıktan sonra emin oldum.Dehşet içindeyim şu anda,nefesim kesildi resmen.Biliyorum,ben öldükten sonra bunların hiç birinden haberdar olmayacağım ama bunları yaşayacak olduğumu bilmek delirtiyor.

19.04.2016

Haberdar olacak mıyız, olmayacak mıyız kısmı da beni delirtiyor açıkçası. Öldükten sonra acı hissetmeyeceğimiz söyleniyor ama peki bu sahneleri görecek miyiz? Gidip de geri gelen yok ki soralım. Tırstım inceden :S

TÜM YORUMLARI OKU (60)