Olaya Bir de Bilimsel Hesaplarla Bakalım: Samanyolu Galaksisi'nde Biz Hariç 36 Uzaylı Medeniyeti Olabilir!

Uzaylılar ya da daha doğrusu Dünya dışı akıllı yaşamın olup olmadığına dair sorulan soru oldukça eski. Ve bu gidişle de deneysel olarak cevaplanması yakın tarihte oldukça güç duruyor çünkü Evren'imiz düşünce sınırlarımızı aşar derecede büyük. Ancak astronomi, fizik ve istatistik bir araya geldiğinde bazı teoriler ortaya atmak kimseye zarar vermez!

Kaynak: Independent Türkçe

Nottingham Üniversitesi'nde astrofizik profesörü olan Christopher Conselice, “Akıllı yaşamın Dünya benzeri gezegenlerde oluşacağı varsayımından yola çıktık” diyerek bir araştırma yapar.

Astrobiyolojik Kopernik İlkesi olarak bilinen varsayıma göre koşullar uygun olursa kimyasal reaksiyonlardan yıldız oluşumuna kadar her şey Evren'de mümkün. Bu yüzden şöyle diyor Profesör:

'Buralarda birkaç milyar yıllık yaşamın kendiliğinden, evrimin doğal parçası olarak gelişmiş olması gerekiyor.'

Bu size daha ilginç gelebilir: Evrimin Evren'de benzer şekilde işlediğini düşünürsek Conselice'ye göre uzaylıları gördüğümüzde çok şaşırmayacağız, çünkü muhtemelen bize benzeyecekler.

Peki hesaplama nasıl yapıldı? Öncelikle Dünya'daki yaşamın Güneş'ten sonraki oluşum süreci göz önünde bulundurularak bir süre belirlendi: 4,5 ile 5,5 milyar yıl arası.

Bu süreden yola çıkarak yapılan varsayımda ise Samanyolu Galaksisi'nde 4 ile 211 arası sayıda medeniyet olabileceği hesaplanır. En olası sayı ise 36 olarak verilir.

Bu sayı görece fazla gelebilir; ancak Evren'imizin büyüklüğü söz konusu olduğunda aslında bizden epey uzakta gibi duruyorlar. Ancak Conselice'ye göre onlarla iletişim kurabiliriz.

Ancak bunun için medeniyetimizin en az 6120 yıl daha hayatta kalması ve bilimle uğraşması gerekir. Çünkü bize epey uzaklar ve hesaplanan en yakın mesafe 17 bin ışık yılı kadar.

Bunun Türkçesi şöyle efendim: Işık 1 yılda 9,5 trilyon km yol kat eder. Şimdi bunu 17 bin ile çarptığımızda varın siz düşünün elde edilen mesafeyi...

Ha, karşılıklı olarak ne bulacağımız da ayrı konu! Çünkü bilim insanının da söylediği gibi biraz daha insana benzer bir şeyle karşılaşabiliriz ve ne onların ne de bizim buna ihtiyacımız olduğunu hiç sanmıyorum.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

'Dünya'nın Doğuşu'nu İzleyebilen Şanslı Astronotlar Uzaydan Dünya'yı Nasıl Görüyorlar?
Şu An Uzayda 9 Tane Tuvalet Olduğunu Biliyor muydunuz?
Geleceğe Değil Belki Ama Gökyüzüne Dair Bir Şeyler Söylemeye Geldik: Ekim Ayında Yaşanacak Gök Olayları
Her Güzel Şey Bitermiş! Evrenimizin Nasıl Yok Olacağına Dair 3 Teori
Çok Uzaklardan Gelen Bir Göktaşının Dünyaya Çarpması Sonucu Dinozorlar Nasıl Yok Oldu?

Popüler İçerikler

Özel Okulda Silahla Vurulmuştu: Hastaneye Kaldırılan Okul Müdürü Hayatını Kaybetti
Kızılcık Şerbeti'nde Ortalık Karıştı: Ömer ve Görkem İlişkisi Açığa Çıktı!
Kızılcık Şerbeti Fatih'e Söven Kadının Televizyonu "Öfke" Uyarısı Verdi!
YORUMLAR
08.10.2021

bu konuda verilecek rakamlarin hic bir anlami yok. bu tip istatiksel hesaplamalar elindeki ornek sayisi artikca dogruya yaklasir, anlam kazanir. lakin elinde referans alabilecegin ornek sayisi bir, rakam ile 1. sadece 1 yasamin ve 1 medeniyetin gelisimi hakkinda bilgin var. uygun sartlardaki her gezegende yasamin ortaya cikip cikmadigini, hangi oranda ortaya ciktigini bilmiyorsun. bir yasamin bilince akla erip teknoloji uretecek kapasiteye ne kadar surede ulasabildigini bilmiyorsun, teknolojik bir uygarligin kendini yok edip etme ihtimalini bilmiyorsun ki, bizim medeniyetimizin onumuzdeki bin yil icinde kendini yok etmesi gercekden yuksek bir ihtimal. cok fazla bilinmezlik var. yapacagin her hesap, her tahmin farazi sonuclar verir.

08.10.2021

gercekden anlami olacak tek ongoru bir medeniyetin tum galaksiye yayilmasini engelliyen bir buyuk filtrenin varligi hakkinda olur. keza galakside yasam uretmeye uygun 40milyar gezegen var ve evren 13.7 milyar yasinda. bizden sadece bir milyar yil once yola cikmis bir medeniyetin su an her yere yayilmis olmasi, her yerde izlerini birakmis olmasi gerekirdi ama hangi yone baksak derin bir issizlik hakim. bir yerlerde buyuk filtre oldugu kesin. yasamin ilk ortaya cikmasi sandigimiz kadar basit bir hadise olmayabilir yada buyuk filtre yasamin akla bilince ve teknolojiye ermeside olabilir, sansli isek buyuk filtre arkamizda kalmistir, onumuz aciktir. sansiz isek buyuk filtrenin tam dibinde duryor olabiliriz. en olasi durum teknolojiye ulasan medeniyetlerin kendilerini yok ediyor olmasi, bu nukleer silahlarla gelebilir, ilerleyen genetik ve biolojik silahlarlada olabilir yada yapay zeka ilede gelebilir. dedigim gibi elimizdeki ornek sayisi 1 oldugu icin tahminden ote konusmak imkansiz

Akıllı yaşam formu olmasa da olur.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ