Olası İstanbul Depreminden Önce İncelemeler Yapan Prof. Barış Binici Vatandaşlar Nereye Taşınmalı Dedi?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gözler İstanbul'a çevrildi. Deprem uzmanları ve yer bilimciler olası İstanbul depremi için vatandaşları uyarıyor. Peki İstanbullular ne yapmalı? Deprem bölgesinde inceleme yapan Prof. Barış Binici kentteki sıkışık yapılaşma nedeniyle yerleşimin hangi bölgeye taşınması gerektiğini söyledi. 

Gelin, detaylara bakalım...

Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye'nin deprem riski taşıyan bir ülke olduğunu kötü tecrübelerle tekrar ettik.

Uzmanlar yıllardır uyardığı bölgeler arasında İstanbul'u gösterdi. Olası İstanbul depreminden önce alınması gereken önlemleri sıraladı. Bunlardan biri de ODTÜ'lü akademisyenler arasında yer alan Prof. Dr. Barış Binici oldu.

Binici, deprem bölgesinde incelemelerde bulunarak ülke genelinde 500 binden fazla binanın depremde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Barış Binici, depreme hazırlık için "seferberlik" çağrısında bulundu.

Binici, 'Binalarımızın yaklaşık yüzde 3,5'u ya yıkıldı ya da yıkım kararı alındı. Bunu tüm Türkiye'ye geneline yansıtacak olursak. Türkiye genelinde can kaybına neden olmasını beklediğimiz bina sayısı 500-600 bin. İlk olarak çözülmesi gereken önlem can kaybının engellenmesi. Bunun için de deprem seferberliği gerekiyor' dedi.

Binici, olası bir İstanbul depreminde sıkışık yapılaşma nedeniyle yaşanabilecek felakete karşı uyardı.

NTV'nin haberine göre Binici, 'İlk aşamada depremde can kurtarmak istiyoruz, yaşanabilir müdahale edilebilir şehirlere ihtiyacımız var. İstanbul örneğinde olduğu gibi bu durum mümkün değil. Mevcut haliyle arama kurtarma yapılamadığını düşünün sadece zaman ve erişim sebeplerinden can kaybettiğini düşünün' diye konuştu.

Yerleşim konusuna dikkat çeken Binici, İstanbul'u kuzeye taşıma önerisinde bulundu.

İstanbul'da depremden önce bina yıkım veya güçlendirme çalışmalarından önce, boşaltma çalışması yapılması gerektiğinin altını çizdi: 'İki şemalı yaklaşılmalı diye düşünüyorum. Biri dönüşüm, onun için şehri mümkün olduğunca kuzeye taşımak ve alanı boşaltmak ikincisi de burada iş imkanları yaratmadan yapmak mümkün değil. Altyapıyı koymak vergi indirimleri cazibeler yaratmak ve şehri bir miktar boşaltmak. Sonra kötü durumdaki binalar için muhakkak güçlendirme alternatifi gerekiyor.'

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Malatya'da Meydana Gelen 5.6 Büyüklüğündeki Depremde Birçok Binanın Yıkıldığı Anlar Anbean Kaydedildi
Bu da Dijital Yağmacılık: Deprem Üstünden Prim Yapmaya Çalışan Sosyal Medya Kullanıcıları İnsanları Kızdırdı
Deprem Felaketinin 20. Gününde Adıyaman'da Enkaz Altından Bir At Sağ Olarak Çıkarıldı
Depremde Hayatını Kaybeden Taha Duymaz'ın YouTube Hesabını Satın Alan Kişi İlk Kez Açıklama Yaptı!

Popüler İçerikler

Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
YORUMLAR
27.02.2023

hocam biliyorlar ama yapmak istemiyorlar. Çok maaliyetli süreçler bunlar. En baştan planlanıp düşünülmesi gereken şeylerdi bunlar. Atatürk'ten sonra gelen yöneticilerin ileri görüşsüzlüğü ve vizyonsuzluğunun sonuçları. Özellikle demokrat parti döneminde köyden kente göç plansız şekilde teşvik edilerek aşırı ivmelendirildi. Fütursuz inşaat tutkusunun başladığı dönemlerdi

27.02.2023

ataurk ileri gorusluydude neden yeniden planlamadi istanbulu 🤔🤔

27.02.2023

İstanbul'un kuzeyindeki ormanlar ne olacak peki

27.02.2023

oraya çökmenin hesaplarını yapıyorlar. bu bahaneyle imara açarız derler :) Hem eskiden buralarda ormanmış. şehir büyüdükçe ağaçlar kesilmiş. önce tarla sonra arsa finalde şehir...

27.02.2023

Para daha önemli şuanki hükümet için insan sağlığı onlar için 85847374647 sırada.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ