Okyanus Yüzeyinin Altında Saklanan Dünyanın En Büyük 18 Canlısı

Dünyadaki okyanuslar yaşam alanlarının %99'unu oluşturuyor. Fakat bu alanların sadece %10'nunu keşfedebilmişiz. Eğer bu devasa canlılar bizim sadece bilebildiklerimiz ise, daha keşfedebileceğimiz canlıları bir düşünün.

1. Mavi Balina

30 metre boyunda, 200 ton ağırlığında olan bu canlılar dünya üzerinde bilinen en büyük hayvan. Yazın beslenme zamanında bu canlılar günde 40 milyona yakın kril yiyebiliyorlar. (Fotoğrafta sağ taraftaki mavi balinanın kafatası)

2. Dev Kalamar

Bu derinlerde yüzen gizemli deniz sakinleri, dünyanın en büyük omurgasız canlılarından biri. Bulunan en büyüğü ise 18 metre boyunda ve neredeyse bir ton ağırlığında (900 kg)

3. Dev İsopod

Bir çeşit kabuklu hayvan olan, karides ve yengeçlerle uzaktan akraba olan isopodların en büyüğü 1.7 kg ağırlığında ve 76 cm uzunluğundadır.

4. Oluklu Balina

Fin balinası olarak da bilinen bu deniz memelileri, mavi balınadan sonraki en büyük balina türü. 27.3 metre uzunluğunda ve 74 ton ağırlığında karşımıza çıkıyor.

5. Dev Pasifik Ahtapotu

Bu kafadan bacaklı canlılar, diğer ahtapotlara göre daha uzun yaşar ve daha büyük boyutlarda olur. Aralarındaki en büyük olanı 9.1 metre uzunluğuyla ve 272 kg ağırlığıyla rekoru elinde tutuyor.

6. Manta Vatozu

Okyanustaki en büyük vatozlardan olan manta türü, 9 metreye kadar büyüyebilir ve 20 yıl kadar yaşayabilir.

7. Güney Deniz Fili

Güney deniz filleri, bütün deniz fillerinin arasında en büyükleri. Erkek olanları 6 metreye kadar uzunluklarda olabilir ve 4.000 kg ağırlığında olabilir. İlginçtir ki dev gibi olmalarından dolayı bu isim onlara verilmemiş, hortumsu burun yapılarından dolayı bu isimle adlandırılmışlar.

8. İspermeçet Balinası

İspermeçet balinasının erkek olanları, 20.5 metre boyunda olabiliyor. Baş kısmı ise bu uzunluğun 3'te 1'ini temsil ediyor. Bu canlılar 2 km'ye kadar derine dalıp favori yiyecekleri olan mürekkep balıklarını avlıyorlar.

9. Dev Kürekbalığı

Kürek balıkları boyları çok kısa olarak başlıyorlar fakat sonra yaşayan en uzun kılçıklı balık türüne dönüşüyorlar. 11 metreye kadar uzunluklarda olabiliyorlar. Fotoğrafta, yukarıda yavru bir kürekbalığı var, altında ise 1996 yılının Eylül ayında Birleşik Devletler askerlerinin tuttuğu San Diego, Kaliforniya'da bir kıyıya vuran 7 metrelik bir kürekbalığı var.

10. Dev Tüp Solucanı

Tüp solucanları 2.4 metreye kadar uzuyor, çapları ise 4 cm uzunluğunda. olabiliyor. Kilometrelerce derinlerde yaşayabiliyorlar. Hidrotermal bacalara yakın yerlerde Pasifik okyanusunda yaşarlar. Büyük miktarlarda hidrojen sülfürü tolere edebilirler.

11. Caribbean Barrel Sponge

Bu etkileyici canlılar, 100 sene yaşayabiliyorlar. 2 metre boyuna ve 2 metre çapına ulaşabiliyorlar.

12. Aslan Yelesi Denizanası

Saçlı deniz anası olarak da bilinen en büyük denizanası türü. 1870 yılında Massachusetts Koyu'nda kara vurmuş olan fotoğraftaki denizanası, 2.3 metre uzunluğunda çapı bulunmakta ayrıca dokunaçları 37 metre uzunluğunda (Washington D.C'deki Smithsonian Museum of National History)

13. Balina Köpek Balığı

Bu yavaş hareket eden ve filtreleriyle beslenen canlılar, günümüze kadar ulaşan en geniş balık türü. Bilinen en büyük olanı ise, 12.65 metre boyunda ve 22 ton ağırlığında.

14. Dev Deniz Yıldızı

Bu deniz yıldızları, Kuzey Amerika'nın batısında, Güney Kaliforniya'dan, Britanya Kolombiyası'na kadar uzanan kıyılarda yaşar ve 61 cm çapına kadar büyüyebilir.

15. Japon Örümcek Yengeci

Japon örümcek yengeçleri, bacak uzunluğu diğer bilinen eklem bacaklılardan daha uzun olan bir canlı türüdür. Vücut genişiliği 40 cm'e kadar çıkabilir. Bacakları ile birlikte 19 kg ağırlığında olabiliyor.

16. Portuguese Man-Of-War

Genellikle denizanasıyla karıştırılan bu canlılar aslında bir siphonophore (Kolonilerden oluşan ve birlikte çalışan canlı türleri). Her ne kadar 30 cm uzunluğunda ve 12.7 cm genişliğinde de olsalar, dokunaçları 50 metre uzunluğundadır.

17. Büyük Beyaz Köpek Balığı

Büyüklüğü ve vahşiliği ile tanınan bu canlıların yetişkinleri, 6.4 metre boyunda ve 3 ton ağırlığında olabiliyor. Tahmin edilen yaşam ömrü 70 yıla kadar uzayabiliyor ve saatte 56 kilometre hız yapabiliyorlar.

18. Dev Deniz Tarağı

Deniz tabanında yaşayan bu canlılar bilinen en büyük yumaşakçalardan. 1.2 metre boyunda ve 227 kg ağırlığında olabiliyorlar. Bir resife kendini bağladığında bütün hayatı boyunca orada kalabiliyor.

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi