Okuyunca Kanınızın Donacağı Hayvan Deneyleri Hakkında Gerçekler!

Kullandığınız birçok ürünün hayvanlar üzerinde deney yaptığını biliyor muydunuz? İnsan sağlığı için yapıldığı varsayılan hayvan deneyleri yüzünden her yıl binlerce hayvan vahşice öldürülüyor. Daha bilinçli davranarak bu zulmü durdurmak hepimizin elinde! 

Uyarı: Okuyacağınız bu içerik bazı kullanıcılar için rahatsız edici olabilir!

Hayvanlar üzerinde neden test yapılır?

Hayvan deneyleri ilaç geliştirmede ve kozmetik ürünlerinde güvenilirliği ölçme adı altında gerçekleştirilen bilimsel testlerdir. Yaygın olarak kullanılan hayvan testleri birçok cana acı çektiriyor ve sağlıklarını temelden etkiliyor. Günümüzde bilimin ve teknolojinin bu kadar ilerlemesinden sonra hala hayvan testleri bu kadar önemli mi? İnsanlara hizmet için yaratılmayan canlıları, böyle bir zulümle acı çektirmek ne kadar ahlaki?

Hayvanlar üzerinde uygulanan testler şunları içeriyor:

  • Hayvanlar zorla besleniyor ve vücutlarına zararlı maddeler enjekte ediliyor.

  • Yüksek derecede radyasyona maruz bırakılıyorlar.

  • Cerrahi işlemlerle organlarına zarar veriliyor.

  • Zehirli gazlar solutuluyor. 

  • Farklı duygu durumlarında tepkilerini ölçmek için korkutuluyorlar.

Hayvan deneylerinde hangi canlılar kullanılır?

Dünya genelinde hayvan deneyleri için çoğunlukla omurgalı hayvanlar tercih ediliyor. Omurgalı hayvanların yanı sıra bazı omurgasız hayvanlar da bu testler de kullanılabiliyor. Hayvan testleri neredeyse milyonlarca hayvana uygulanıyor. Laboratuvarlarda çoğaltılan hayvanlar, gözlerini açtıkları yerlerde yaşamlarını yitiriyor. Belirlenen yasalar dahilinde hayvan testleri, uygulanacak ülkeye göre değişkenlik gösterebiliyor.

Örnek: fare, sıçan, kobay, hamster, tavşan, köpek, kedi, balık, maymun.

Farkında olmadan kullandığınız birçok ürün hayvanlar üzerinde deney yapıyor!

Her yıl birçok marka yeni çıkardıkları ürünü piyasaya sürmeden önce hayvanlar üzerinde testler gerçekleştiriyor. Yapılan bu testlerde ise binlerce hayvan fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalıyor. Yavaş yavaş uygulanan bu testlerin sonucunda, denek olarak kullanılan hayvanlar yaşamlarını yitiriyor. İnsan kullanımına uygun olup olmadığını ölçme adı altında hayvanlara yaşatılan bu eziyet, kanunlarla desteklenmiyor. Zorunlu olmadığı halde uygulanan bu işkence sonucu denek olarak kullanılan hayvanlar, acı içinde ölüme terkediliyor.

Hamile hayvanlar da deneylerde kullanılıyor!

Birbirinden üzücü olayların yaşandığı laboratuvarlarda kan donduran işlemler gerçekleştiriliyor. Bir diğer akılalmaz test şekliyse, denenen ürünlerin hamile kadınlar üzerindeki etkisini ölçmek için hamile hayvanların kullanılıyor olması! Bu canice deneyle kullanılacak ürünün insan fetüsüne zarar verip vermediği anlaşılmaya çalışılıyor.

Hayvanlar üzerine uygulanan hiçbir deney kesin ve net bir bilgi vermiyor!

Yılda yaklaşık 115 milyon hayvan, bu testlerde kullanılıyor. Bu kadar çok canın acı çekmesine neden olan hayvan deneyleri, kesin ve net bilgiler içermiyor! Buna rağmen özellikle bazı testlerde hayvanların ölmesi isteniyor. İnsancıl olmayan hayvan deneyleri, M.Ö. 500 yılından bu yana uygulanıyor.

Havyanlar üzerinde yapay semptomlar oluşturuluyor.

Denenecek ilaçların etkisini ölçmek için, hayvanlar üzerinde yapay semptomlar oluşturuluyor. Uygulama sonrasında yaşadıkları semptomlar sonucu açı çeken hayvanlar üzerinde insan hastalıkları modellenmeyi amaçlıyor. Ne yazık ki uygulanan bu işlem sonrası çıkan sonuçlar net bilgiler içermiyor.

Testler sonucu rahatsızlaşan hayvanlar iyileşmedikleri takdirde öldürülüyor.

Deneylerde uygulanan bu yöntemler sonucu hayvanlarda körlük, deride ağır hasar, yaralanma gibi birçok rahatsızlık meydana geliyor. Bu rahatsızlık sonrasında iyileşemeyen hayvanlar maalesef öldürülür. İyileşmeleri halinde ise deneylerde kullanılmaya devam ediliyor.

Hayvanlar 4 farklı kategoride şiddete uğrar.

  • Düzelmez: Hayvanın bilincinin açılmasının beklenmediği testler için kullanılır.

  • Hafif: Kısa sürede uygulanan hafif acılar şeklinde açıklanabilir. Test sonucu hayvanda büyük hasarlar oluşmaz.

  • Orta: Kısa sürede orta düzey ya da uzun sürede hafif düzeyde acı çektirilen testlerde kullanılan kategoridir. Test esnasında kullanılan hayvanda orta düzeyde problem çıkacağını ön görülür. 

  • Şiddetli: Uygulanan test sırasında hayvanın kısa sürede şiddetli acı çekeceğine ya da uzun sürede orta düzeyde şiddetli acı çekeceğini belirten bir kategoridir. Bu kategoride kullanılan hayvanlar genellikle büyük ölçüde yaralanmalar yaşar. 

Türkiye'de yılda ortalama 263,085 hayvan deneylerde kullanılıyor!

Hayvan Deneyleri Merkezi Etik Kuruluşu (HADMEK), Türkiye'de hayvan deneyleri konusunda en yetkili kuruluştur. Hey yıl istatistik tabloları yayınlayan HADMEK, deneylerde kullanılan hayvan sayısını açıklıyor. HADMEK'in açıkladığı verilere göre, 2010-2019 yılları arasında Türkiye'de toplam 2 milyon 367 bin 772 hayvanın deneylerde kullanıldığını görülmüştür. Açıklanan bu verilere göre Türkiye'de yılda ortalama 263,085 hayvan deneylerde kullanılıyor!

Hayvan deneyleri yerine kullanılabilecek alternatifler mevcut.

Hayvanları insan modellemeleri olarak kullanan bu işlemler genellikle başarısız sonuçlar doğuruyor. Hayvan testlerinden geçmiş birçok ürün insan üzerinde yan etki oluşturabiliyor. %100 başarı oranı vadetmemesine rağmen günümüzde yapılmaya devam eden hayvan testlerinin alternatifleri de mevcut!

Hayvan deneyleri yapmayan markalar nasıl anlaşılır?

Satın alacağınız ürünlerin ambalajlarını kontrol ederek, hayvan deneyleri yapıp yapmadıklarını anlayabilirsiniz.

Hayvan deneyleri ile ilgili çok ses getiren 'Save Ralph' kısa filmi için; 👇

Bu içerikler de ilgini çekebilir:

Şimdiye Kadar Çinliler Tarafından Uygulanmış Tüyler Ürperten İşkence Yöntemleri
Dünyanın Her Yerinde Interpol Tarafından Aranan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları
İrade Kontrolü İçin Uygulanan Eğlenceli Bir Deney: Marshmallow Testi

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
YORUMLAR
21.04.2021

Tecavüzden hüküm giyenleri veyahut sabıka kaydı canavarlarını kullanabilirler, zavallı hayvanları kullancaklarına.

Pasif Kullanıcı
21.04.2021

Her tacizci tecavüzcü katil iceriklerinin altına yazıyorum yine yazıyorum, deneyler bu oruspucocuklarinin üzerinde yapılmalı!! Diyelim ki hapis cezaları tatmin edici sürelerde verildi çıkınca bu serefsizler insan olacak mı öyle bir beklentisi olan var mı?? Peki içeride beslemeye ne gerek var?? Masum hayvanların kurtarılması için bu adilerin kullanılması şart! Hem deneyler daha kısa sürede sonuçlanır hem de pislikler insan içine bir daha karışmaz bu kadar net!!!

21.04.2021

Katılıyorum. Ama pratikte mümkün olmayacaktır. Belki gönüllülük esası ile olabilir. Bu deneye katılırsan cezandan 3 ay düşülecek falan gibi.

22.04.2021

Şimdi bu yorumları yapanlar yarın gidip gratiste 200-300 liralık şeyler alıp da çıkacağına o kadar eminim ki, olan o saçma sapan deneylerde boştan yere öldürülen hayvanlara oluyor.

TÜM YORUMLARI OKU (54)