Türkiye, 34 Avrupa ülkesinin, üniversite mezunlarının iş bulma oranına göre sıralandığı listede sondan üçüncü oldu. Türkiye, mezunların iş bulma oranında yüzde 64,2 ile AB ortalamasının çok altında kaldı.
Türkiye, 34 Avrupa ülkesinin, üniversite mezunlarının iş bulma oranına göre sıralandığı listede sondan üçüncü oldu. Türkiye, mezunların iş bulma oranında yüzde 64,2 ile AB ortalamasının çok altında kaldı.
BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in aktardığına göre, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Türkiye’nin de aralarında olduğu 34 Avrupa ülkesindeki üniversite mezunlarının iş bulma oranını paylaştı. Türkiye, “Avrupa ülkelerindeki üniversite mezunlarının üç yıl içinde iş bulma oranı” sıralamasında sondan ikinci oldu. Türkiye’de iş bulma oranın yüzde 64,2 olarak gerçekleşti. Avrupa Birliği’ne üye 28 ülkenin ortalaması ise yüzde 85,5 olarak açıklandı.
Türkiye, 20-34 yaş aralığındaki üniversite mezunlarının, okulu bitirdikten sonra bir ile üç yıl arasında iş bulma oranında, aralarında Malta, Macaristan ve Estonya’nın da yer aldığı 31 Avrupa ülkesine geçildi. Malta, yükseköğretim mezunlarının iş bulma oranında yüzde 96,7 ile listenin en tepesinde yer alırken İzlanda yüzde 95,8 ile ikinci, Hollanda ise yüzde 94,8 ile üçüncü oldu.
Kuzey Makedonya, üniversite mezunlarının üç yıl içinde en az iş bulabildiği ülke oldu. Kuzey Makedonya’daki 20-34 yaş arasındaki üniversite mezunlarının sadece yüzde 55,3’ünün iş bulabildiği kaydedildi. Kuzey Makedonya ile birlikte istatistiklerde Türkiye’nin altında yer alan bir diğer ülke olan Yunanistan’da da bu oran yüzde 59’da kaldı.
Veriler, Türkiye’deki kadın üniversite mezunlarının erkek mezunlara göre daha dezavantajlı olduğunu da ortaya koydu. Üniversite mezunu kadınların yalnızca yüzde 57,5’inin mezuniyetten sonra üç yıl içinde iş bulabildiği belirtildi. Erkek üniversite mezunlarında ise bu oran yüzde 72,4 oldu.
Norveç, kadın üniversite mezunlarına en çok istihdam yaratabilen ülke oldu. Norveç’teki kadın mezunların yüzde 96,4’ünün üniversitenin ardından bir işe yerleştiği ifade edildi. Kadın üniversite mezunlarının işe yerleşme oranlarında Norveç’in ardından gelen Malta ve Lüksemburg’da bu oran sırasıyla yüzde 96,1 ve yüzde 94,7 oldu.
Ne olacaktı her yere apartmandan bozma tabela üniversitesi açarsan böyle olur.
Çok yazık. Bu haberi görünce tek düşündüğüm bunu çözmemiz için neler mümkün? Nasıl yükselebiliriz? Çok gelişmemiz lazım çook...
sorgulanması gereken ünv.mezunlarının çokluğu yada işsizliği değil aldığı eğitimin kalitesi...hiç bilim adamı seviyesinde tanıdığı olan varmı bu ülkede? önce eğitim kalitesini ve işeyarayan ünv.mezunlarını ele alın..yoksa avel aradıktan sonra çoktur bu ülkede diplomalı hamal seviyesinde beyin!