"Okumayı Severim Ama Kitaplar Pahalı" Bahanesine Sığınanlara Düşünür Cemil Meriç'in Ders Gibi Yanıtı

Bir paket sigara parasına satılan kitaplara laf edenler, ne kadar da haksızsınız!

Kitaplarla ilginç bir ilişkimiz var. Bir kısmımız hayatlarına kitaplarla yön verirken bir diğer kısmımız kitapların faydalı olduğunu söyleyip asla kitap okumuyor.

Kendince sebepleri var, örneğin vaktin olmaması, kitapların pahalı olması... Vaktin olmamasıyla ilgili tartışma epey su götürür ancak bu içerikte kitapların pahalı olduğu düşüncesini çürütmeye niyetliyiz. Ancak baştan söyleyelim, herkesin kitap okuması gerektiğini söyleyip puan kazanmak değil niyetimiz. Kitap okumayı isteyip fiyatından dolayı almadığını söyleyenlere iki çift sözümüz var.

Ve bu sözleri düşünür, yazar, çevirmen Cemil Meriç'ten vurucu bir alıntı yardımıyla söyleyeceğiz.

Düşünce dünyamıza olan katkılarını yabana atmamak gereken Cemil Meriç'in yazılarında sosyolojik tespitler, felsefi analizler ve bolca tarih alıntısı var. 'Bu Ülke' adlı kitabında da Türkiye'deki bazı alışkanlıkları, yaygın görüşleri tartışmaya açıyor kendisi. Bunlardan biri de kitaplara olan bakışımız. Gelin, onun kaleminden dinleyelim, sonra tartışalım.

"Kendini yığın hâline getiren bir millet payidar olamaz. Tek kaygısı para olan bir yığın yaşayamaz."

'Düşünceyi küçümsüyoruz. Kitaba harcadığımız parayı, atlar için harcadığımızla kıyaslarsak, yerin dibine girmemiz gerekmez mi?

Kitap sevene, kitap delisi diyoruz. Kimseye at delisi dediğimiz yok.'

Meriç'in örneğindeki atları teknolojik aletlerle değiştirdiğimizde günümüzün resmi ortaya çıkıyor.

Herkes ihtiyacının fazlası teknolojik alet alıyor ve bunu yaparken hiçbir şüphe duymuyor. Biz de buna dahiliz. Kitap ise alınmadan önce uzun uzun düşünülen, 'PDF'ini arayalım bunun ya' diyerek ertelenen bir ihtiyaç olma noktasında.

Eleştirileri şimdiden göğüsleyelim: Tabii kağıt israfı bir gerçek, elektronik okuyucu alıp hiçbir şey israf etmeden kitap satın alıp okumak da mümkün.

"Kitap yüzünden sefalete düşen görülmemiş. At uğrunda iflas eden edene."

'İngiliz milletinin içkiye verdiği para, kitaba verdiğinin kaç misli, hiç düşündünüz mü? En güzel kitap bir kalkan balığı fiyatına. Alan nerede? Umumi kütüphaneler resmî ziyafetler kadar pahalıya mal olsa idi hükümetimizin daha çok iltifatına mazhar olurdu şüphesiz.'

"Kitaplar bileziklerin onda biri kadar etse beyefendilerimizle hanımefendilerimiz arada bir okumak hevesine kapılırdı belki."

'Birçokları kitabı ucuz olduğu için almaz. Düşünmez ki kitabın tek değeri okunmasındadır.

Bir değil birçok defalar okunmasında, çizilmesinde, tanınmasında.'

Cemil Meriç'in bu konudaki son ifadesi, hem kitaplara verilen değerin hem de aşağıdaki restorasyon yönteminin de ifadesi olabilir.

'Felaketimizin kaynağı kültür yokluğu. Bizi helak eden ne ahlâksızlık, ne bencillik, ne kafamızın ağır işlemesi. Bir öğrenci kayıtsızlığı içindeyiz. Hoca tanımadığımız için yardım görmemize imkân yok.' diyor Meriç.

20-30 lira verip kitap almak yerine ihtiyacı olmayan şeylere yönelen, hiçbir şeyden kısmayıp kitaptan kısarken fiyatlardan şikayet eden bir kitle oldukça bu 'kültür yokluğunu' nasıl aşacağız dersiniz? Yorumlarda tartışalım!

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
18.10.2020

Yıllar önce okuduğum kitabın elli lira olduğunu görünce, zengin arkadaş "çok yaa" demişti. Ayağındaki marka ayakkabı otuz kitap ederken hem de. O yüzden böyle salaklar kitap okumasa da olur, boşverin.

18.10.2020

Kitap okumayı seven insan kitapların pahalı olmasını bahane edip almamazlık yapmaz. Kaldı ki kitapları liste fiyatının altında satan siteler bulunduğu için her ay ayıracağınız 100 liralık bir bütçe ile bu ihtiyacınızı çok rahat giderebilirsiniz. Meselâ ben Ocak - Eylül 2020 tarihleri arasında 29 kitaba 760 lira ödemişim. Ekim ayı sonuna kadar siparişini vereceğim 110 liralık, dört kitap da sepette bekliyor. Ayrıca amaç, bizi helâk eden kültür yokluğunu aşmaksa bu "doğru" kitapları okumakla olur. 2000 yıllık mitleri mucize yalanları ile sözde teyit ettiren kitaplara yönelmek ne okumaktır ne de hayatı sorgulamak.

18.10.2020

Son kısım hariç katılıyorum :))

18.10.2020

E pahalı? Ne pahalı değil ki o ucuz olsun? Hele fantastik okuyucusuysan ultra zor bugün Zaman Çarkı'nın ciltleri 70-80 liradan satılıyor.(Bazıları 100) Ucuz mu yani? 10'u aşkın kitabı var hesapla bakalım ucuz mu pahalı mı? Romantiklik yapacağız diye olayı başka yerlere taşımak işte başka bir şey değil. Ha sizde para boksa bilmiyorum tabii. Ayda yılda bir okuyan adam için pahalı değildir tabii. Kıstasınız o sanırım. Nato kafa nato mermer amk.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ