Okuma İşinin Kendisini Seven Kitap Kurtları İçin Okuma ve Yazı İşlerini Konu Alan Kitaplar

Kitaplarla arkadaş olanlar buradaysanız, sizi aşağıya alalım. Bu derlemeyi çok seveceksiniz!📚

Not: Açıklamalar İdefix'ten alınmıştır.

1. Kitaplardan Kurtulabileceğinizi Sanmayın - Umberto Eco - J.C. Carriere

Papirüsten elektronik dosyalara, kitabın beş bin yıllık tarihinde bir yolculuğa çıkıyoruz. İki kitap âşığının, semiyolog, düşünür ve yazar Umberto Eco ile sinemacı ve dramaturg Jean-Claude Carrière'in sohbeti çarpıcı anekdotlarla, hiç duymadığınız ayrıntılarla dolu. Zamanda ve mekânda gezinirken, gerçek kişiler roman kahramanlarına karışıyor, budalalık kutsanıyor; koleksiyoncuların takıntıları, neden bazı dönemlerin çok sayıda şaheser doğurduğu, hafızamızın nasıl çalıştığı, kütüphanelerin nasıl düzenlenmesi gerektiği anlatılıyor. Hatta 'tavukların karşıdan karşıya geçmeyi neden bir asırda öğrendiğini' ya da kitabın neden tekerleğe benzediğini böylece öğreniyoruz. Kısacası bu iki çılgın edebiyat tutkunu, her adımda hem şaşırtan hem de bilgilendiren neşeli sohbetlerine bizi de ortak ediyorlar.

2. Okuma Uğraşı - Akşit GöktürK

'D.H. Lawrence, 'Kitaplar' adlı denemesinde, 'Bir Kitap, iki kapaklı bir yeraltı kovuğudur. Yalan söylemek için eşi bulunmaz bir yer' diyor. Ama bu yalan her zaman kendisini kuşatan gerçek yaşam aracılığıyla anlam kazanır. 'Bütün eserlerini yayımlamaya başladığımız değerli yazar ve çevirmen Akşit Göktürk, bu kitabında, metnin okur tarafından nasıl alımlandığını ve anlamlandırıldığını inceliyor: çağdaş dilbilim kuramlarından yararlanarak, metin ile okur arasında kurulan ilişkiyi çözümlüyor.'Alımlama Estetiği' konusunda Türkçede öncü bir çalışma niteliğindeki Okuma Uğraşı, yazın araştırmasını ve öğretimini katı kapılardan kurtarmayı, yazının yaşamla iç içeliğini vurgulamayı amaçlayan bir yapıt.

3. Yazı Kitabı - Carl Farulmann

'Yazı Kitabı: Tüm Yerkürenin, Tüm Zamanların Yazı Göstergeleri ve Alfabeleri' adlı bu kitap Viyana Kayser-Kraliyet Saray ve Devlet Matbaası'nda ilk olarak 1878 yılında basıldı. Gördüğü ilgi üzerine kitabın zenginleştirilmiş ikinci baskısı 1880 yılında okuyucuya sunuldu. 1878 ve 1880 baskıları Viyana Ulusal Kütüphanesi, Düsseldorf Üniversite Kütüphanesi gibi tanınmış kütüphanelerde özel bölümlerde saklanmaktadır. Almanya ve Avusturya'nın ünlü kitap koleksiyoncularında nadiren bulunan ve yüksek fiyatlara satılan Yazı Kitabı, bir asırdan fazla bir zaman tekrar yayımlanmadı. Nihayet 107 yıl sonra 1985 tarihinde bir tıpkıbasım gerçekleştirildi. Elinizdeki kitap 1880 yılında yayımlanan zenginleştirilmiş ikinci baskının çevirisidir ve tek tek bütün sayfaları, içeriği ve biçimiyle kitabın orijinal hali korunmuştur.

4. Okuma Günlüğü - Alberto Manguel

Yazar editör, çevirmen ve profesyonel okur Alberto Manguel'in, bir yıl boyunca her ay başka bir kitabın rehberliğinde yaşayarak ortaya çıkardığı Okuma Günlüğü, edebi düşüncelerin, metin incelemelerinin ve gezi yazılarının iç içe geçtiği bir anlatı. Manguel'in seçtiği, Rudyard Kipling'den Margaret Atwood'a uzanan on iki kitaplık liste, Türkçede yayımlanmış sevilen eserlerden ve keşfedilmeyi bekleyen klasiklerden oluşuyor.

5. Yazar ve Cenneti - Angel Esteban

Robert Burton, kendi ölüm tarihini saptamıştı. Lewis Carroll, hem kütüphaneci hem fotoğrafçı hem de kuklacıydı. Kuklaların kendi kendine hareket edebilecekleri bir düzenek hazırlamıştı. Menéndez Pelaya, gözlerinden biriyle sağ, diğeriyle sol sayfayı aynı anda okuyabiliyordu. Angel Esteban, Yazar ve Cenneti’nde edebiyata ve kitaplara düşkün olanların hep merak ettikleri bir dünyayı sonuna kadar açarak; bize yaşamlarının bir bölümünde kütüphanecilik yapan büyük yazarları tanıtıyor...

6. Sahafname - Emin Nedret İşli

Sahafnâme edebiyat tarihimize bir ek çıkıyor. Orhan Veli, Halit Ziya, Nahid Sırrı gibi yazarların hayatına bir pencere açıyor. Unutulmuş, kaybolmuş evrak-ı metrukeleri; mektupları, kartvizitlere alınmış notları ortaya seriyor. İstanbul’un ilk şehir rehberinden edebiyat erkânının toplandığı Küllük Kahvehanesi’ne, toplatılan ilk dergimiz Cüzdan’dan ekslibrisin Türkiye serüvenine, edebiyat tarihini kitap kurdu bir sahafın yıllar boyu biriktirdiği belgelerden yola çıkarak sürüyor.

7. Kitaplık - Lydia Pyne

Kitaplarınız evinizin hangi kısmında? Neye göre sınıflandırıyorsunuz kitaplarınızı? Başkalarının veya büyük kurumların kitapları nasıl düzenlediğine hiç dikkat ettiniz mi peki? Bu soruları cevaplarken başvuracağımız temel bir nesne var ki o da kitaplık. Buna benzer suallerin insanlık tarihi boyunca hep sorulageldiğini belirten antropolog ve tarihçi Lydia Pyne, “ince şeylerin hatırını gözetmeye çalışan” minimal kurgu dışı dizimizin ilk kitabı olan Kitaplık’ta, okuma kültürünün maddi bir nesnesi olarak kitaplık aracılığıyla bizi kısa bir gezintiye çıkarıyor. Antik Roma dünyasından başlayarak Ortaçağ katedrallerindeki zincirli kitaplıklara, 20. yüzyıl başında New York’ta inşa edilen muazzam halk kütüphanesinin devasa raflıklarından günümüzde pek çoğumuzun evine girmiş çeşitli tarzdaki kişisel kitaplıklara kadar uzanan geniş bir sahayı ele alan Pyne, bu anlatısını edebiyattan örnekler ve ilginç anekdotlarla zenginleştiriyor.

8. Kitap Kıyımının Evrensel Tarihi - Fernando Baez

Kitap Kıyımının Evrensel Tarihi, Sümer tabletlerinden 2003’te Irak Ulusal Kütüphanesi’ndeki elyazmaları ve sanat eserlerinin yok edilişine kadar uzanan bir yelpazede kitap kıyımını ele alıyor. 

İskenderiye Kütüphanesi’nin yakılışı, kaybolan büyük Yunan klasikleri, 13. yüzyılda dönemin kültür başkenti Bağdat’ı işgal ettiği sırada kütüphaneleri yakıp yıkan Moğol hükümdarı Hülagu, Avrupalı fatihlere eşlik eden misyonerlerin Aztek ve Maya kodekslerini yakması, Herculaneum’un yanmış papirüsleri, engizisyonun akıldışı acımasızlığı, D.H. Lawrence’tan James Joyce ve Salman Rushdie’ye çeşitli yazarların maruz kaldığı sansür ve benzeri uygulamalar, bu ilginç ve ürkütücü çalışmanın konusunu oluşturuyor.

9. Yazı İnsanlığın Belleği - Georges Jean

Yazının tarihi Sümer'de başlıyor, tam 5000 yıl önce. Sümer ülkesinde ve Mezopotamya'da yalnızca insan belleğine yardımcı olması için kullanılan yazı, çiviyazılarından Mısır hiyerogliflerine, Müslüman dünyasının hat sanatından Ortaçağ yazmanlarının kaligrafi çalışmalarına ve Çin'in düşünce yazılarına dek zaman içinde çok farklı biçimler alıyor. XV. yüzyılda matbaanın icadıyla birlikte yazının tarihi basımcılığın tarihiyle birleşiyor. Yazı genelleşiyor, yaygınlık kazanıyor. Dinsel imgelerden müziğe, dil oyunlarından edebiyata ve bilimsel formüllere kadar çok farklı alanların ortak ifade aracına dönüşüyor. Ve modern dünyada yazı, harf, kendiliğinden bir varlık oluyor, dünyanın vazgeçilmez bir parçasına dönüşüyor. Şair Georges Jean, yazının tarih içindeki serüvenini anlattığı bu kitapta farklı kültürlere, farklı ifade biçimlerine doğru bir yolculuğa çıkarıyor bizi.

10. Gezgin, Kule ve Kitapkurdu - Alberto Manguel

Manguel olağanüstü geniş ufkuyla ve birikimiyle okurları ve onların dört binyıldır dünya denilen metinle kurdukları ilişkiyi anlatan metaforlar zincirini irdeliyor. Kitaplarla şaşkına dönmüş Don Quijote ve hac yolcusu Dante, öğrendikleriyle felce uğrayan Prens Hamlet, okuduklarıyla yaşamak istediği hayatı birbirine karıştıran Emma Bovary gibi bildik kahramanların yardımıyla edebiyat karakterlerinin okurlara ve okumaya dair değişken tutumlarını yansıtan bir yol haritası çıkarıyor.

11. Eskiçağda Yazı Malzemeleri ve Kitabın Oluşumu - Prof. Dr. Nuray Yıldız

'Araştırmamın konusu, yazı malzemelerinden hareketle kitabın oluşumudur. Kitabın biçimlenmesi, yazı malzemelerinin ortaya çıkması ve bunların giderek geliştirilerek kitap şeklini alması ile gerçekleşmiştir. Düşünce ve fikirler, bu yazı taşıyıcıları üzerine ancak yazı ile yazılabileceği için, yazı malzemeleri ile yazı birlikte gelişerek, günümüzdeki kitaba gelinmiştir. Bu nedenle kültür tarihi çerçevesinde yazı malzemeleri, dil ve yazı birbirinden ayırmadan göz önünde bulundurulmalıdır.'

12. Medeniyet Tarihinde Kütüphaneler - Tahir Harimi Balcıoğlu

'Hayli geniş ve engin bir mevzuyu ihtiva etmekte olan bu kitap hakkında söylenecekler pek çoktur.

İnsanlığın başlangıcından bugüne kadar olup bitenlerin en canlı aksettiği yer hiç şüphesiz kütüphanelerdir. Bu eser onların tozlu raflarında dolaşan kudretli bir mercek gibidir. Edebiyat, sanat, felsefe, ruhiyat, müspet ilimler, riyaziyat, tarih, coğrafya her şey, her şey bu kitapta mevcut. Kitabı okuyan kafa insaniyetin bugünkü vaziyetini teşkile medar olan bütün fikir cereyanlarını, ilim hareketlerini, felsefe düşüncelerini birer birer görüyor ve onları tahlil, sonra yeniden terkip eden muharrirle birlikte bütün bir kıymet ve varlık dünyasının semasına çıkıyor.'

13. Türkiye'de Kitap Koleksiyonerleri ve Sahaflar - Rıfat N. Bali

Sahaflar ile kitap ve dergi koleksiyonerleri… Birbirlerini tamamlayan ve besleyen iki kesim. Bir zamanlar sadece İstanbul’un tarihî Sahaflar Çarşısı’nda faaliyet gösteren sahaflara günümüzde İstanbul’un artık neredeyse her semtinde ve ülkemizin her şehrinde rastlamak mümkün. Sahafları ayakta tutan araştırma kütüphaneleri ve koleksiyonerlerdir. Günümüzün hızlı iletişim ortamında, e-kitapların yaygınlaştığı bir dünyada sanılanın aksine kitap koleksiyonerleri ortadan kaybolmadılar. Onlar aradıkları nadir kitapları veya tamamlamaya çalıştıkları dergi takımlarının eksik sayılarını elde edebilmek için her türlü fedâkarlığı göze almaya hazırlar. Bu kitap Türkiye’deki sahaflar, kitap ve dergi koleksiyonerleri ile yapılan mülakatları, hatıraları bir araya getiren bir derleme. Ortak tutkuları “Nadir kitap” ve “ nadir dergi takımı” olan bir âlemin nüktelerle süslenmiş kısa bir hikâyesi.

Bir Solukta Okuyup Bitirebileceğiniz Edebi Değeri Yadsınamayacak Olan Sürükleyici Kitaplar
Hayata Farklı Bir Pencereden Bakmanızı Sağlayarak Depresyonu Yenmenize Faydası Olabilecek Kitaplar
Listenizi Hazırlayın! Psikolojik Bozuklukluları Konu Alan Bu Kitaplar Sizi Empati Uzmanı Yapacak

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!