Okulun Sorunlarını Çocuklar Anlatıyor: 'Okulun İnsanı Çekmesi ve İç Açıcı Olması Gerek, Yoksa Kimse Gitmez'

Hepimizin bir dönem oturduğu okul sıralarının yeni sahipleri çocuklar, eğitim gördükleri okullarla ilgili şikayetlerini dile getirdi. Uzun zaman önce o sıralardan ayrılmış olsak da, genç beyinlerin sorunlarını dinlediğimizde, eğitim yuvası okullarımızda aynı sorunların yıllardır devam ettiğine kanaat getireceksiniz.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Çocukların anlattıkları çarpıcı. İkili eğitim yapan çocuklar kahvaltı ve öğle yemeğinden mahrum,10 çocuktan sadece 4'ü 'tuvaletler temiz' diyor, 'akranları ve öğretmenlerinin kötü davranışlarına maruz kaldıklarını' söylüyor.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Öğrencilerin kimi erken uyanmaktan, kimi de okulların fiziksel durumlarından şikayetçi

  • 'Ben sabahçıyım, sabahın 5’inde kalkıyorum. Çok zor oluyor.'

  • 'Teneffüslerimiz çok kısa, nasıl geçtiğini bile anlamıyoruz. Dışarıya çıkıyoruz bir bakıyoruz zil...10 dakika teneffüs çok az.'  

  • 'Tuvaletler pis, böyle burnunu tıkıyorsun öyle giriyorsun. Ben elimden geldiğince girmiyorum, elimden geldiğince tutmaya çalışıyorum'

  • 'Yani bence, hani öncelikle insan okula gelmek istiyorsa yani okulun biraz güzel olması gerekir. Hani kendine doğru çekmesi gerekir insanı, yoksa iç açıcı değilse kimse gelmek istemiyor.'

Çocuklar okullarındaki koşulları böyle anlatıyor.

Eğitim Reformu Girişim (ERG) ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) çocukların gözüyle eğitim koşullarını araştırdı. Araştırma, okulların fiziki ve sosyal koşullarının yetersizliğini ortaya koyuyor. 

'Çocukların Gözünden Okulda Yaşam' isimli bir araştırma, TEGV’in eğitim birimlerindeki çocuklarla görüşülerek yapıldı. 25 ilde yapılan çalışmaya 2014-2015 eğitim yılında 4,5 ve 7. sınıfta okuyan 2 bin 72 çocuk katıldı. Araştırma 2019’a kadar kaldırılması planlanan sabahçı-öğlenci olarak uygulanan ikili öğretimin yarattığı sorunlara dair de önemli veriler sunuyor.

Sabahçılara kahvaltı, öğlencilere öğle yemeği yok

Sabahçı çocukların yüzde 24,6’sı her zaman kahvaltı edebildiğini söylerken, tam gün eğitim alan çocuklarda her gün kahvaltı edenlerin oranı yüzde 51,9. Öğlenci olan çocukların sadece yüzde 26,8’i öğle yemeği yiyebiliyorken, tam gün eğitim alanların yüzde 66,1’i her zaman öğle yemeği yiyebiliyor.

Hijyen de öğrencilerin yakındıkları konulardan biri; yalnızca 10 çocuktan 4’ü 'okul tuvaleti temiz' diyor

Araştırma okulların ısınma ve temizlik sorununu da verilerle ortaya koyuyor. İkili eğitim veren okullarda bu sorunlar daha çok yaşanıyor. Okulunun iyi ısınmadığını söyleyen çocukların oranı ikili öğretim yapan okullarda yüzde 41, tam gün eğitim veren okullarda ise yüzde 34. Araştırmaya katılan her 10 çocuktan sadece 4’ü tuvaletin temiz olduğunu söylüyor. Bazı çocuklar zorunda kalmadıkça tuvalete gitmediğini, tuvaletlerde sabun olmadığını, tuvaletlerin koktuğunu anlatıyor.

Okulların sosyal alanları da kısıtlı. Spor salonu, kütüphane, revir bulunma oranı çok düşük.

Öğretim türüne göre okuldaki olanaklar

Araştırma, okullarda kimi zaman fark edilmeyen ya da önemsenmeye akran zorbalığına dair veriler de sunuyor. Araştırmaya katılan çocukların yüzde 24’ü okulda kendisini itip kakan ve rahatsız eden çocuklar olduğunu söylüyor, yüzde 14’ü okulda kendisiyle dalga geçildiğini söylüyor. 

Öğretmenlerin de çocuklara şiddet uyguladığına dair veriler var. Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 15’i okulda kendisine kötü davranan öğretmen ya da çalışan olduğunu söylüyor.

'Okulda bana kötü davranan öğretmen veya çalışanlar var'

Sınıf büyüdükçe okul algısı olumsuzlaşıyor

Bu sorunların önlenmesinde önemli olan rehberlik servisi ise yeterli değil. Okulların yüzde 80’inde rehberlik servisi var. Ancak araştırmada Türkiye genelinde rehber öğretmen başına düşen öğrenci sayısının 650 olduğu da hatırlatılıyor. Bir rehber öğretmene 200-250 öğrenci düşmesi gerektiğine vurgu yapılıyor.

Çalışma, ortaokul son sınıfa doğru çocukların okul algısının daha olumsuz olduğunu gösteriyor. 4. sınıfların yüzde 68,5’i okulda öğrendiklerini ilgi çekici bulurken, 7. sınıflarda bu oran yüzde 54,7’ye düşüyor. Okulda kendini mutlu hisseden çocuklar da sınıf büyüdükçe azalıyor. 4. sınıfların yüzde 68,1'i okulda mutlu olduğunu söylerken bu oran 7. sınıflarda yüzde 57,5.

Araştırmanın tamamını okumak isteyenleri buraya alalım.

Popüler İçerikler

'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Babalık Davasıyla Uğraşan Uğur Dündar'ın Yıllar Önce Verdiği Bir Röportajda Söyledikleri Şoke Etti
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
YORUMLAR
12.10.2016

Sabah sekizde okula gitmek için altıda uyanıyorum. İş saatine denk geldiği için 60 kişilik otobüste 100 kişi gidiyoruz, üstüne üstlük 2 dakika geç geldiğim için yarım gün yok yazılıyorum. Haftada 7 saat hiçbir şey öğrenmediğimiz seçmeli derslere girip tahta sıralarda g*tümüzü düzleştiriyoruz. Kırk beş dakikalık yemek tenefüsünde 10 dakika sıra bekleyip 15 dakika yemek yiyoruz, kalan zamanda belki kafamı boşaltırım diye düşünüyorum. Hayatında hiç eğitim vermemiş politikacılar tarafından hazırlanan müfredat yüzünden 1 ayda matematikten 5 farklı konu işleyip hepsinden sorumlu tutuluyoruz, konunun birini anlamadan diğerine geçiyoruz. Bir dönem boyunca gördüklerimi 40 dakikada test edip başarımı ölçüyorlar(!) İlerde yazar olacak arkadaşım matematikle amansız bir uğraş veriyor, 9 ayda ezberlediğimiz dersleri(mantık oturmadan diğer konuya geçince tek çare ezber oluyor) 3 ay tatilde unutuyoruz. Sonra kimse mutlu olmuyor .l.

12.10.2016

bunlar 4. 5. ve 7. sınıflara sorarsanız tabi daha iç açıcı grafikler elde edersiniz. Liselilere sorsanıza bi

12.10.2016

Kusura bakma çocuk senin beynini safsata ile doldurucaz, seni kıç kadar okulun içinde koşturtucaz hep bir yerlere geç kalacaksın, senin kaliteni hep 100 üzerinden değerlendiricez, ilk 3'e girememek başarısızlık olucak senin için, devletin ideolojisini sana enjekte edicez, konuşursan disipline vericez konuşmazsan kurdele takıcaz, anan baban zenginse okul aile birliğine çağırıcaz, bunların hepsini düzgün yaparsan sana takdir vericez, seni 'zorunlu' eğitimle 'özgür'leştiricez.

TÜM YORUMLARI OKU (23)