Değerlendirmeler, alanında uzman Gündem Çocuk Derneği üyeleri ve gönüllülerinden oluşuyor. 14 kişilik ekipte iş güvenliği uzmanları, mimarlar, endüstri ürünleri tasarımcıları, inşaat mühendisi var. Ekip Şubat ayına kadar Ankara’da çeşitli sosyo ekonomik düzeylerdeki semtlerden 21 okula gidecek. Okulların eksiklerinden yola çıkılarak Türkiye'deki tüm okulların uyması gereken liste oluşturulacak. Şimdiye kadar gidilen okullarda durum pek parlak değil.
Erişilemeyen yangın dolabı, kaygan zeminler...
Okulları gezen ekipte yer alan mimar ve Gündem Çocuk Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Onur Yılmaz, okulların bulunduğu mahallenin sosyo ekonomik düzeyi değişse de sorunların ortak olduğunu gördüklerini söylüyor. Okulların ciddi bakımsızlık sorunu olduğunu anlatan Yılmaz, tespitleri ve eksikleri şöyle anlatıyor:
'Okullar bakım ve onarıma yeterli kaynak ayıramıyor. Kaynak ayrılsa bile yeterli teknik projelendirme desteği alınmadan yapılanlar da sorunlu ve eksik oluyor. Örneğin yeni ve çalışır durumda olan yangın dolabının önüne başka bir dolap getirilmiş ve sabitlenmiş. Yangın dolabına erişim imkansız. Okul bahçeleri ciddi yaralanmalara yol açabilecek sert zeminler.
Okullardaki demir kapılar ciddi problem. Yatırım yapıp, iyi bir sürme demir kapı taktıran okullarda bile güvenlik riski vardı. Meselâ otomatik demir kapıda güvenlik sensörü de vardı bir okulda. Yani kapının arasından geçerken kişiyi görmesi beklenen sensör ama kişiyi görmediği bazı kör noktaları vardı. Oysa bu tarz kapılarda herhangi bir şey kapıda sıkıştığında motorun tersine çalışmasını sağlayan güvenlik sistemi olması gerekiyor. Bir okulda zemin seramik yapılmış. Ancak kaymaz seramik değil. Oysa aynı parayla kaymaz olanı yapılabilirdi. Açık ve kapalı spor alanlarında kalelerin zemine monte edilmemiş olduğunu gördük. Islak mekânlarda zeminlerin kuru tutulmadığını, lavoba önlerine kaymaz kauçuk malzeme ile kaplanmamış oluyor genelde.'
Ekip yaptıkları tespit ve eksikleri öğretmen ve yöneticilerine rapor olarak sunuyor. Ayrıca bu çalışma yapılırken bir diğer ekipte öğrencilerle birlikte çalışmalar yapıyor. Öğrencilerin gözünden eksikler tespit edilmeye çalışılıyor. Öğrenciler de riskleri tespit ediyor ve rapor tutuyor.