Okullar Açılıyor Ama… Türkiye’de Eğitim Konusunda İşlerin Yolunda Gitmediğini Acı Bir Şekilde Yüzümüze Vuran Haberler

Ekonomik gidişat hiç iyi değil, dolar aldı başını gidiyor, işsizlik gün geçtikçe artıyor... Bütün bunların arasında bir de eğitim sisteminde bazı işler yolunda gitmiyor.

1. Yönetmelikte yapılan yeni düzenlemeyle Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezlerinde karma eğitim yapılması şartı kaldırıldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan 'Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, liselerin açılmasına ilişkin esasların düzenlendiği bölümden 'Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır' maddesi kaldırıldı. Böylece nüfus ve öğrencinin az olduğu yerleşim yerlerinde düz lise, meslek lisesi ve teknik lisedeki programları tek lisede toplayan çok programlı liselerde kız ve erkek ayrı eğitim yapılmasının önü açıldı.

Haberin ayrıntıları için: 👇

Resmi Gazete'de Yayımlandı! Karma Eğitim Şartı Kaldırıldı, MEB 'Bu Konuda Çalışmamız Yok' Dedi

2. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Uluslararası Göç İstatistikleri'ne göre, Türkiye’den göç eden kişi sayısı geçen yıla (2016) göre yüzde 42.5’lik artışla 253 bin 640 oldu.

Yüzde 12,3 25-29 yaş arasını, yüzde 11,6 20-24 yaş arasını ve yüzde 10,8 30-34 yaş arasını oluştururken akıllara tek bir soru geliyor: Çoğu üniversite mezunu olan bu eğitimli insanlar neden gidiyorlar? Sistemdeki sorun bu eğitimli insanları nasıl etkiliyor?

Haberin ayrıntıları için: 👇

Yüzde 42.5'lik Bir Artış Var! TÜİK Verilerine Göre 2017’de 253 Bin 640 Kişi Türkiye'yi Terk Etti

Ayrıca bakınız: 👇

Türkiye'nin 230 Milyar Dolarlık Kaybı: 'Beyin Göçü Eğitim Krizine Neden Olacak'

3. Dünya Ekonomik Forumu’nun yayımladığı Eğitim Kalitesi 2018 raporuna göre Katar, Malezya, Endonezya, İran ve Pakistan'ın ardından gelen Türkiye 137 ülke arasında 99. oldu.

Aslında herkesin farkında olduğu bir gerçek elbette ama bunun raporla onaylanması yüzümüze bir tokat gibi vurdu.

Haberin ayrıntıları için: 👇

Eğitim Kalitesi Raporu: Türkiye 137 Ülke Arasında 99. Oldu

4. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Dişçilik Hizmetleri bölümündeki iki öğretim görevlisi kadrosuna, rektör yardımcılarının kızları atandı.

Kadrolaşma, tanıdıkları yerleştirme ve torpil yıllardır bir kanser gibi etrafımızı sarıyor ancak eğitim kalitesinin yerlerde süründüğü bu dönemde üniversitelerdeki bu kayırma düşündürüyor.

5. 2018-2019 eğitim-öğretim yılında uygulanacak okul servisi ücretlerindeki düzenlemeye göre servis ücretleri İstanbul'da yüzde 12, Ankara'da yüzde 13, İzmir'de yüzde 29 zamlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi en kısa mesafenin 215 lira olduğunu açıkladı. Ekonomideki kötü gidişat, akaryakıt fiyatlarındaki güncellemeler ve doların artışıyla gelinen noktada eğitim sistemi bu noktada yara alıyor.

Haberin ayrıntıları için: 👇

En Kısa Mesafe 215 TL! Servis Ücretleri İstanbul'da Yüzde 12, Ankara'da Yüzde 13, İzmir'de Yüzde 29 Zamlandı

6. Türkiye'de bir 'eğitim' kurumu 15 Temmuz darbe girişimine kahramanca karşı koyan ve şehit olan Ömer Halisdemir'i reklamlarına alet etti.

'Bunda ne sorun var?' diyebilirsiniz. Hemen açıklayalım: Ülkesi için hiç düşünmeden canını ortaya koyan bir asker bir eğitim kurumu tarafından istismar ediliyor. Tekrar söyleyelim: Bir eğitim kurumu.

Haberin ayrıntıları için: 👇

Şehit Ömer Halisdemir’i Ticari Çıkarına Alet Eden 'Eğitim Kurumuna' Tepki: 'Herkes Ticaret Yapabilir, Sen İnsan Ol'

7. 2018-YKS yerleştirme sonuçlarına göre yaklaşık 500 bin aday tercih yapma hakkını kullanmadı.

Abbas Güçlü'nün bu konuda yazdıkları da işin ne kadar ciddi boyutta olduğunu anlamamızı sağladı: 'Tüm liseler döküldü. Fen Lisesi mezunlarının bile yarısı açıkta kaldı! Anadolu liseleri döküldü, imam hatifler ve endüstri meslek liseleri dibe vurdu! Ücretleri 100 bin liraya dayanan kolejler can çekişiyor!'

Haberin ayrıntıları için: 👇

128 Bin Kontenjan Boş: İstatistikler ile YKS Yerleştirme Sonuçları

Ayrıca bakınız: 👇

Skandal mı Sistem Hatası mı? YKS'nin Ardından Yüksek Sıralamalara Rağmen Yerleşemeyen Öğrenciler İsyan Etti

8. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesi tasarruf tedbirleri kapsamında 2 milyar TL kesintiye uğradı.

Döviz kurundaki dalgalanma, ekonominin gidişatı ve en çok da önemsememekten kaynaklanan bu kesintiyle okulların onarımlarından yeni okul yapımı için kamulaştırma giderlerine kadar sıkıntı yaşanması bekleniyor.

Haberin ayrıntıları için: 👇

Ekonomideki Gidişat Eğitime Vurdu... Milli Eğitim Bakanlığı'nın Bütçesi 2 Milyar TL Kesildi

9. Avrupa İstatistik Ofisi 2016 Raporu verilerine göre, Türkiye lise eğitimini tamamlamadan eğitim hayatını terk etmiş olanların oranının en yüksek olduğu ülke olarak belirlendi.

Türkiye’de 18 ila 24 yaş grubundaki gençlerin yüzde 34.3’ünün eğitimini tamamlamadan sonladırdığı aktarılıyor. Peki ama neden? İşsizliğin arttığı, ekonomik gidişatın pek iç açıcı olmadığı, çalışmak zorunda olan öğrencilerin güvencesiz işleride yaşamını yitirdiği Türkiye'de bu tablo çok da şaşırtıcı değil sanki, ne dersiniz?

Haberin ayrıntıları için: 👇

Yine Zirvedeyiz! Türkiye Eğitimi Terk Etme Oranında Avrupa Birincisi

İstanbul Esenyurt’taki bir inşaatta çalışan tıp öğrencisi 22 yaşındaki Remzi Ersu, üzerine düşen demir kalıp nedeniyle hayatını kaybetmişti, hatırlarsınız...

10. Prof. Dr. Esergül Balcı ve gönüllü ekibinin 16 ilde yaptığı yüz yüze görüşmeler sonrasında yayımladığı rapor Türkiye’de bir milyon çocuğun tarikatların elinde eğitim gördüğünü ortaya koydu.

Haberin ayrıntıları için: 👇

Bir Türkiye Tablosu: '1 Milyon Çocuk Tarikatların Elinde Eğitim Görüyor'

11. Londra merkezli Varkey Vakfı'nın Türkiye’den bin ebeveyni dahil ettiği araştırma, her üç aileden birinin terör ve çatışmaları çocuklarının geleceği için en büyük endişe kaynağı olarak gördüğünü ortaya koydu.

Ayrıca, devlet okullarında verilen eğitim de aileler tarafından yeterli bulunmuyor.

Haberin ayrıntıları için: 👇

Devlet Okulları İçin 'Niteliksiz Eğitim' Vurgusu: Dünya Ebeveyn Anketi'ne Göre Türk Ailelerin Üçte Biri Çocuklarının Geleceğinden Endişeli

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Serdal Adalı, Ricardo Quaresma'ya Jübile Yaptıracağı Tarihi Açıkladı
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
YORUMLAR
12.09.2018

Meb in ısrarla karma eğitimin kaldırılması gibi bir çalışma olmadığını söylediği halde hala bunu ilk madde olarak yazmışsınız asılsız kaynakları dikkate almayın

15.09.2018

iyide haber içinde bir tek o doğru olabilir . gerisi ne olacak ????... giren giriyor millete . ülke her alanda boka sardı . meb onu yalanlasa nolur yalanlamasa nolur !!!...

12.09.2018

Yorumsuz...

15.09.2018

Bence eğitimi tamamen yasaklamadıkları için şükretmeliyiz. Bu ülkenin tarihinde şimdiki iktidar kadar eğitimden nefret eden bir grup yok. Beyefendi, eline mikrofon alıp 'ben eğitim meğitim istemiyorum, kaldırın eğitimi okullardan' dese; ülkede buna itiraz edebilecek herhangi bir kurum, kuruluş, yetkili birileri var mı?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ