Okul Çağına Gelmelerine Rağmen Anne ve Babaları Tarafından Cam Fanusta Büyütüldükleri İçin Çiğnemeyi Öğrenemeyen Çocuklar

Artık herkesin bildiği üzere insan yavrusunun beslenme düzeni ilk altı ay için tamamen anne sütü ya da yokluğunda formül mama üzerine kurulu...

Burada hepimiz hemfikiriz, zira anne sütünün eş değeri bir besin yok. Başka hayvanların sütleri de dahil olmak üzere formül mama dışında ilk altı ay bebeklere su bile verilmemelidir. 

Not: Alerjik bebekler için bazı durumlarda bu süre 4,5 ay olabilir.

Altıncı aydan sonra bebekler anne sütüne ek olarak, ana öğün olarak değil de atıştırmalık ve alıştırmalık olarak ek gıdalara başlarlar.

Eskiden, henüz anne ve babalığın kitabı bu kadar çok yazılmamış ve bu konu üstüne bu kadar çok içerik üretilmemişken bizleri yemeğin suyuna bandırılmış ekmekle ek gıdaya geçirmişler. Ama şimdi öyle değil. Peki nasıl? Ek gıdaya geçişte püre yapma, mama olarak yedirme ya da yemeğin suyuna banma olarak yöntemler gelişmişken bir de son zamanların en popüler uygulaması olan BLW var; yani bebeğin kendi kendini beslemesi...

Burada detaylıca anlatmıştık: 👇

Çocuğunun Peşinden Elde Yemekle Koşmak İstemeyenler Toplaşın! BLW Yöntemi Tam Size Göre

İşte bu BLW'den habersiz olan ve çocuklarını cam bir fanusta büyütmeyi marifet sayan anne ve babaların çocuklarına çiğneme alışkanlığı kazandırmadıklarını bu paylaşımla öğrendik.

Twitter'dan noayemnat'ın yazdıklarına göre, eğitim verdiği 4-6 yaş grubunda bazı çocuklar çiğnemeyi bilmiyorlar.

Kahvaltı, ana yemek, atıştırmalık fark etmeksizin püre haline getirilen besinlerle beslenen bu çocuklar çiğneme kabiliyeti geliştiremedikleri gibi pütürlü yiyeceklerle de karşılaştıklarında öğürüyorlar.

Temel bir beceriden yoksun büyütülen bu çocuklar yiyeceklerin orijinal hallerinden bihaberler; tostu bile püre haliyle görüyorlar.

Tabii ki kazandırılamayacak bir beceri değil, ancak ailelerin şapkalarını önlerine koyup düşünmeleri gereken çok ciddi bir konu var.

Her şey sınıfsal en nihayetinde...

Peki bu püreyle besleme merakının kaynağı ne?

Öncelikle anne ve babalar bebeklerinin boğulmalarından korkuyorlar ve bu nedenle ek gıdaya başlar başlamaz püreyle işe girişiyorlar. Püreye alışan çocuğu da döndürmek zor olduğu için uğraşmıyorlar. 

İkincisi, halihazırda pek çok sorumluluğu üstlenen anne ve babalar ortalığın çok fazla dağılmasına dayanamıyorlar ve yiyecekleri halının üstünde görmek istemiyorlar. Bu nedenle de püre yaparak kendileri yediriyorlar. 

Üçüncüsü, çocuğun bunu beceremeyeceğini düşünüyorlar ve bilinçaltında kendilerine muhtaç kalmalarını istiyorlar. Acı ama gerçek...

Popüler İçerikler

Roma'da Evlenen Pınar Deniz ve Kaan Yıldırım'ın Sade Nikahından İlk Görüntüler Geldi: Gelinlik Sınıfta Kaldı!
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
YORUMLAR
08.11.2020

Yuh ya ben 4-5 yaşında pirzola yiyordum ( şuan yiyemiyoruz ama neyse) yumuşak şeyleri bile çiğneyememek de...

08.11.2020

7 aylık kızım bizimle sofraya oturup yumurta peynir ve ekmeğini öyle güzel yiyorki anlatamam ne demek ortalık batmasın o iyi ve gelişimi tam olsun isterse ortalığı bok götürsün umrumda olmaz. Kısırıda avuçlayıp ağzına atmıştı bi ara :)))

08.11.2020

Aynı şekilde beslenmiş bir öğrenci vardı anaokulumuzda.Bize geldiğinde 2 yaş civarındaydı sanıyorum.Bakıcısı ve ailesi herşeyi püre olarak vermiş ve geldiğinde çocuk çiğnemeyi bilmiyordu.Sanıyorum henüz yaşı çok küçük olduğundan çiğnemeye kolay adapte oldu.önüne konulan tabaktaki yiyecekleri minik minik yemeye çalışarak başladı.Sonradan ise tam bir yemek canavarı olmuştu 😁

TÜM YORUMLARI OKU (12)