Okuduğunuzda Küçük Dilinizi Yutmanıza Sebep Olacak Tarihin 5 Akılalmaz Psikolojik Vakası

Tarihte pek çok birbirinden enteresan olay meydana geldi; bunun bir parçası da psikoloji vakaları. Bilim insanlarını bile hayrete düşüren bu vakalar için tarihin en çarpıcı olayları demek yanlış olmaz. Psikiyatristlerin karşılaştığı en ilginç vakaları sizler için derledik. 👇

1. Kral III. George'un yanlış tedavisi

İngiltere ve İrlanda'nın deli kralı olarak da bilinen III. George, 1760 - 1801 yılları arasında ülkeleri yönetti. George'un Amerika kolonilerini kaybetmesiyle delirdiği söyleniyor. Deliliği ismi ne zaman geçse konuya dahil olacak kadar yayılmıştı.

Kralın deliliği ilerledikçe nöbetleri de sıklaştı. İlk başlarda kral çok gürültülü bir şekilde saatlerce hiç durmadan ağzı köpürene dek konuşuyordu. Onunla ilgilenilen doktorlar kralın sıkıntısını anlamakta zorlanıyordu.

Doktorlar en nihayetinde krala bir genetik bozukluk olan porfiri hastalığı tanısı koydu.

Kralın kanında yüksek miktarda arsenik bulundu ve porfiriye sebep olanın bu olduğu düşünüldü. Ancak kralın kanında bulunan arsenik miktarı ortalamanın üzerindeydi. Bunun sebebinin kralın aldığı ilaçlar olduğu düşünülüyor...

2. Toronto Akıl Hastanesi

Kanada'da bulunan Toronto Akıl Hastanesi'ne bir gün Stephen isimli bir adam geldi. Başlangıçta her şey gayet normaldi, ta ki adam konuşmaya başlayıncaya ve doktorları şoke edene kadar...

Stephen isimli hasta, açıkça vore parafili (başka bir insan veya hayvan tarafından yenme isteği) ve yamyamlığa ilgi duyuyordu. Ancak bir insan ya da hayvan tarafından yenme isteği, yeryüzünde var olan en nadir fetişlerden biriydi.

Doktorlar, Stephen'ın kilolu ve dominant bir kadın tarafından yenme isteğini duyduğunda afalladı.

Bu isteğinin sebebi ise bilinmiyor. Ortaya atılan teorilerden biri, Stephen'ın yalnız kalmak istemediği için böyle bir isteği olduğunu söylüyor.

3. Aveyron'un vahşi çocuğu

1800lü yıllarda, 11-12 yaşlarında Victor isimli bir çocuk French Aveyron Ormanı'nda bulundu. Küçük çocuk ormanda uzun bir süre hiçbir insanla iletişime geçmemişti ve bu da bilim insanlarının dikkatini çeken bir konuydu.

Felsefe ve psikiyatri araştırmacıları uzun süre insan etkileşimine geçmemenin çocukta yarattığı etkileri araştırmak istiyordu, ancak işler planlandığı gibi gitmedi. İnsanlarla çalışırken tuvalet alışkanlığı gibi birçok şeyi öğrenen Victor, konuşmayı sökemedi. Victor'a özel atanan araştırma ekibi dahi küçük çocuğa yardımcı olamadı. En nihayetinde küçük çocuğun otistik olduğu öğrenildi.

Burada daha detaylı anlattık 👇

Psikoloji Tarihinin Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Vakalarından Biri: Aveyron'un Vahşi Çocuğu

4. Phineas Gage sendromu

Phineas Gage'in hikayesinin ana konusu: Beyin. 1848 yılında Vermont'ta tren rayı döşeme çalışması sırasında beynine tren rayı saplanan Gage'in kişiliği ve tüm özellikleri bütünüyle değişti.

Bu olayın ardından, Gage'in tüm yakınları ve arkadaşları onun farklı biri olduğunu söylediler. Kazada ölmemesinden daha tuhaf olan bir şey varsa, daha önce kibar ve yardımsever olan Gage'in ağzı bozuk ve  kaba bir insana dönüşmüş olmasıydı. Bazı doktorlar ön beyine aldığın hasarın değişime sebep olan şey olduğunu söylese de, bugün halen tam olarak bilinmiyor.

5. Kim Noble

20 farklı kişiliğe sahip olan Kim Noble ile tanışın. Onunla konuştuğunuz zaman, genelde size cevap veren kişi onun en dominant kişiliği olan Patricia oluyor... Noble'da çoklu kişilik rahatsızlığı var ve içinde anoreksik genç bir kadın, sadece Latince yazı yazan bir çocuk ve eşsiz sanat eserleri yapmasını sağlayan 14 sanatçı yaşıyor. 

Noble, bu kişilikler arasında kendi kontrolü dışında geçişler yapıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Kişinin Kendini Toplumdan İzole Ederek Çöp ve Gereksiz Eşya Biriktirme Hastalığı: 'Diyojen Sendromu' Nedir?
Bilgi Güçtür: Duyduğunuz An Aydınlanacağınız ve Günlük Hayatta İşinize Yarayacak Psikolojik Metotlar
Her Şey Detayda Saklı: Bir İnsanın Karakteri Hakkında Çok Şey Söyleyen 6 Önemli İşaret

Popüler İçerikler

Şeriat Karşıtı Paylaşımı Nedeniyle Hakkında Dava Açılan Feyza Altun'un Cezası Belli Oldu!
Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!
Hepimiz Merak Ediyorduk: Ortalığı Kasıp Kavuran Mert Demir Stilinde Kimin İmzası Olduğunu Açıkladı!