Öksürük Neden Olur, Nasıl Geçer? Doğal Yöntemlerle Öksürüğünüzü Rahatlatın!

Öksürük oldukça normal ve doğal bir reflekstir. Öksürük, vücudumuzun solunum yollarının temizlenmesine yardımcı olur. Ancak uzun süreli inatçı öksürük vücudunuza zarar verebilir. Uyku düzeninizi, iş ve sosyal hayatınızı etkileyebilir. Öksürük krizleri göğüs ağrılarına sebep olabilir. Peki öksürük neden olur, nasıl geçer? Gece öksürük krizine ne iyi gelir? İşte öksürük için doğal yöntemler...

Önemli Not: Bu içerik herhangi bir öneri niteliği taşımamaktadır. Her birey için bu sürecin farklı olabileceğini göz önünde bulundurunuz. Olası bir sağlık sorununuzda mutlaka bir hekime danışınız.

Öksürük oldukça normal bir refleks olmasına rağmen uzun süreler devam ettiğinde bireylerin yaşam kalitesini düşürür. Peki öksürük neden olur?

Uzun süreli öksürüğün altında genellikle başka rahatsızlıklar yatar. Örneğin alerjiler, viral enfeksiyonlar veya bakteriyel enfeksiyonlar öksürüğe sebep olabilir. Soğuk algınlığı, grip ve Covid-19 öksürüğe sebep olan viral enfeksiyonlardandır. Balgamlı öksürük ise genellikle sinüzit, bronşit gibi rahatsızlıklar neticesinde ortaya çıkar.

Öksürüğü tedavi edebilmek için öksürüğün altında yatan sebebin bilinmesi önemlidir.

Öksürük tedavisinde ilk olarak öksürüğün neden meydana geldiği belirlenmelidir. Öksürüğün arkasındaki rahatsızlık tedavi edildiğinde öksürük de ortadan kalkacaktır. Bu sürede öksürüğünüzü rahatlatmak için doğal yöntemlerden yararlanabilirsiniz. İşte öksürüğünüze iyi gelebilecek bazı tarifler:

1. Öksürük tedavisinde bol bol sıvı tüketin.

Hasta olduğunuzda mukus burnunuzun arkasından boğazınıza doğru akar, bu da öksürüğe sebep olur. Boğazınızın kuru kalması ise balgamı güçlendirir ve boğazınızı daha fazla tahriş ederek öksürüğün artmasına sebep olur. 

Ayrıca bağışıklık sistemimizin düzgün çalışmasını sağlayan histamin seviyeleri vücut susuz kaldığında artar. Yani, susuz kalmış bir vücutta bağışıklık sistemi de etkilenir. Bu durum ise daha fazla mukus üretimine ve öksürüğün artmasına sebep olur.

2. Bir miktar bal yutmak öksürüğü yumuşatabilir.

Bal özellikle boğazda hissedilen kaşıntıyı rahatlatmada tercih edilir. Bu yönüyle gece yatmadan yenilen 1 kaşık bal, gece uykusunu rahat bir şekilde geçirmenize yardımcı olabilir. Ayrıca sıcak bir içeceğin içerisine bal damlatmak da boğazınızı rahatlatabilir. 

Ancak balın 1 yaşın altındaki bebeklere verilmeyeceğini unutmayın.

3. Sıcak bitki çayları öksürük için birebir.

Öksürük için en iyi yöntemlerden birisi de sıcak bitki çaylarıdır. Papatya çayı, zencefil veya tarçın çayı öksürüğe iyi gelen bitki çaylarındandır. Özellikle zencefil çayı solunum yollarındaki kasların gevşemesine yardımcı olur, balgamı azaltır ve boğazdaki kuruluğu geçirir. 

Zencefil çayı hazırlamak için minik bir parça taze zencefili 5-10 dakika kadar kaynatabilirsiniz.

4. Öksürük tetikleyici ortamlardan kaçınmak iyi bir çözüm olabilir.

Bazı insanlar parfüm, çamaşır deterjanı, oda kokuları gibi yoğun kokulara karşı hassas olabilirler. Bu tarz kokular sinüsleri tahriş ederek mukus üretimini artırır ve öksürüğe sebep olur. Özellikle alerjiniz varsa bulunduğunuz ortamları sürekli temizlemek ve havalandırmak iyi bir seçim olabilir. 

Geceleri artan bir öksürüğünüz varsa çarşaf ve yastık kılıfınızı sıcak suda yıkamak geceleri daha rahat bir uyku çekmenize yardımcı olur.

5. Uyurken başınızı yukarıda tutmak öksürük oluşumunu azaltabilir.

Öksürüğünüzün arkasında yatan sebep soğuk algınlığı veya alerji ise uyurken kafanızı dik tutmak daha iyi gelecektir. Düz bir şekilde yattığınızda, yani başınız yukarıda olmadığında mukus boğazınıza dolarak öksürüğün artmasına sebep olabilir. Başınızı yukarıda tutmak için fazladan yastık kullanabilirsiniz.

6. Tuzlu su gargarası boğazınızı yumuşatmaya yardımcı olur.

Tuzlu su ile yapacağınız gargara hem boğazınızı yumuşatır hem de mukus tabakasını inceltmeye yardımcı olur. Tuzlu su ayrıca boğazdaki bakterilerin temizlenmesinde de etkilidir. 

Tuzlu su gargarası yapmak için bir bardak suya yarım yemek kaşığı tuz eklemeniz yeterlidir. Ilık bir suyla yapacağınız gargara daha iyi sonuçlar verecektir. Ancak 6 yaş altındaki çocukların genellikle gargara yapmada başarılı olmadıklarını hatırlatalım.

7. Bulunduğunuz ortamın nemli olmasına dikkat edin.

Sıcak bir buhar banyosu öksürüğünüzü yumuşatmaya iyi gelen yöntemlerden birisidir. Buhar mukusun incelmesine ve tıkanıklığın azaltılmasına yardımcı olur. Ayrıca bulunduğunuz ortamı nemli tutmak da önemlidir. Özellikle kış aylarında evlerde ısıtıcıların çalışmasıyla evdeki hava kurur. Bu da öksürüğün artmasına, boğazın tahriş olmasına sebep olur.

8. Hatmi çiçeği öksürüğü rahatlatmada tercih edilen bitkilerden bir tanesidir.

Hatmi çiçeği öksürük tedavisinde sık sık kullanılır. Hatmi çiçeği çayı, boğaz ve sinüslerde tahriş olmuş dokuları yatıştırıcı özelliğe sahiptir. İçeceğiniz miktarda suyu kaynattıktan sonra bir miktar hatmi çiçeği ilave ederek demlenmeye bırakın. Yaklaşık 10 dakika içerisinde çayınız hazır olacak.

9. Birçok faydası olan kekik, öksürük için de tercih edilen bitkiler arasındadır.

Genellikle mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılan kekik, aslında solunum yolları rahatsızlıklarında da iyi gelen bir bitkidir. Kekik çayı, öksürüğün yumuşamasında, boğazdaki bakterilerin azaltılmasında etkilidir.

10. Uzun süreli öksürük durumunda doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

Buradaki tarifler sadece birer rahatlatıcı olarak kullanılabilir. Tedavi için öksürüğün altında yatan nedenlerin belirlenmesi önemlidir. Uzun süreli inatçı öksürük yaşamanız durumunda bir doktora başvurmayı ihmal etmeyin.

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir.

Çoluk Çocuk Herkesi Hasta Eden Bu Grip Salgını Nereden Çıktı?
Baş Ağrısı Neden Olur? Baş Ağrısının En Sık Görülen 7 Sebebi
Tansiyon Neden Düşer? Düşük Tansiyon Neden Olur?

Popüler İçerikler

Tesadüfen Bir Evde Bulundu: 2. Abdülhamid'e Ait Olduğu Düşünülen Robdöşambrın Restorasyonu Tamamlandı
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
YORUMLAR
29.12.2022

Bir kaşık zeytinyağı biraz ısıtılıp içine bir kaşık pekmez katılarak ılıkça içildiğinde öksürüğe mucizevi etkisi var 👌🏻

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ