ÖKSÜRÜK İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLMELİDİR?
Öksürüğün süresi, tipi ve şiddeti oldukça önemlidir. Akut öksürük aniden başlayıp üç hafta içinde kaybolur. Grip, soğuk algınlığı, farenjit, bahar alerjisi, bronşit, zatürre, sinüzit, boğmaca, boğazı tahriş edebilecek maddeler solumak akut öksürüğe neden olan hastalıklardır. Kronik öksürük ise 4 haftadan uzun süre devam eden öksürüklere verilen addır. Özellikle sigara kullanımı, reflü hastalığı, astım, geniz akıntısı, solunum yolu alerjileri, koah, tüberküloz, akciğer embolosi, akciğer kanseri, kistik fibrozis, solunum yollarında meydana gelen mukoza tabakasında kuruluk gibi durumlar kronik öksürüğe neden olabilmektedir. Kronik öksürüğün belirtileri ise şunlardır:
Şiddetli öksürük
Öksürükte günden güne artış
Yutma güçlüğü
Boyun bölgesinde ele gelen şişlikler
Nefes almada güçlük
Seste kalıcı değişiklikler
Göğüs ağrısı gelişirse
Düşmeyen yüksek ateş
Kan tükürme
Kişilerde görülen kuru öksürük beraberinde balgam üretimi olmaz. Genellikle astım hastalarında kuru öksürük görülür. Aynı zamanda reflüden kaynaklı mide asidi yemek borusuna geçer kaçar. Bu asitler de tahrişe neden olduğundan dolayı kuru öksürük oluşturabilir. Grip ve bahar alerjilerinden kaynaklı oluşan geniz akıntıları da kuru öksürüğe neden olmaktadır. Bazı tansiyon ilaçları, boğmaca, akciğer kanseri, kalp yetmezliği kuru öksürüğe neden olabilmektedir.
Eğer hastalarda belirtilerle birlikte 3 haftadan uzun süren öksürükler var ise acilen sağlık kuruşlarına başvurmaları gerekmektedir. Kişiler, öksürük için hastanelerin dahiliye bölümüne veya kulak burun boğaz doktorlarına giderek tedavi olabilirler. Hastaya fiziki muayeneden sonra kan tetkikleri, göğüs röntgeni, bt taraması, sürüntü testi, balgam örneği, spirometri, bronskopi tetkitleri yapılabilir.