Oğuzhan Aygören Yazio: Üniversite Okumaya Gerek Yok (mu)?

Geçtiğimiz günlerde Google, Apple, Tesla, Amazon gibi büyük teknoloji şirketleri işe alım kriterleri arasından üniversite mezunu olma şartını kaldırdıklarını açıkladılar. Hatta Google kendi içindeki eğitim programları ile diploması olmayan kişilerin altı aylık bir eğitim sonunda iş sahibi olacaklarını duyurdu

Benzer şekilde Lambda School isimli eğitim girişimi de sunduğu dokuz aylık online eğitim programı ile her yaştan kişinin kodlama kariyerine sahip olmasını sağlıyor. Bunların arasında öncesinde kamyon şoförlüğü yapıp kodlama öğrenen ve ardından Google’da çalışmaya başlayan bir kişi bile var. 

Peki bu gelişmeler bize ne anlatıyor? Sizler için altı maddede sıraladım.

1. Şirketler için insan kaynağı ihtiyacı özellikle kodlama ve tasarım gibi alanlarda her zamankinden daha fazla.

Hal böyle olunca mevcut uzman sayısı talebi karşılayamıyor ve şirketler daha kısa sürede eğitebilecekleri yeni insan kaynağına yöneliyor. Benzer bir durum 70’li yıllarda hızla artan okullardaki öğretmen ihtiyacını karşılamak için yaşanmıştı. Eğitim fakülteleri, bir senelik eğitimin sonunda öğretmenlik diploması vermişlerdi.

Başka bir deyişle üniversite mezunları hâlâ daha değerli.

3. Eğitimin tanımı değişiyor.

Dört yıl üniversite eğitimi ve sonrasında eğitime ihtiyaç duymayan bir iş hayatı yerine hayat boyu eğitime ve öğrenmeye dayalı bir model önem kazanıyor. Bunun için diploma sahibi olmanın önemi azalıyor ve kişinin kendi öz güveni ve cesareti ile şekillenen bir öğrenme çabası ve kısa dönemli sertifika programları öne çıkıyor.

Yanlış beklentiler, mutsuz insanlar üretiyor ve insanları başka arayışlara itiyor. Üniversiteyi, garanti iş kapısı görmek yerine öğrenmenin zevkine varmak ve yeni dünyaları keşfetmek için bir fırsat kaynağı olarak görmek gerekiyor.

5. Üniversitelerin kendilerini yeniden tanımlaması gerekiyor.

Mükemmel olanı ödüllendiren eğitim sistemi yerine hatalardan ders çıkarmayı teşvik eden, gelişmeyi ve çabayı ödüllendiren ve eğlenceyi eğitimin parçası yapan bir sistem ortaya koymak gerekiyor.

Dünyanın herhangi bir yerindeki eğitime erişmek ve dünyanın herhangi bir yerine iş yapmak mümkün hale geliyor.

Peki siz hangi tarafta olmayı seçiyorsunuz? Üniversite bitince eğitimi ve öğrenimi duran tarafta mı yoksa üniversiteyi kaldıraç yapıp ömür boyu öğrenen, gelişen ve üreten tarafta mı?

Popüler İçerikler

Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!
Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
YORUMLAR
03.09.2020

Dünyada ne kadar eğitimli o kadar saygın olunuyor, saygılı davranıyorlar, maaş ve statüsü o kadar yüksek oluyor.... ..... Türkiye'de ne kadar torpil o kadar iş ........ Ne olursa olsun eğitim şart..... ..... 🤪🤪🤪👨‍🎓👩‍🎓

03.09.2020

Bir kere dünyanın önde gelen firmaları ile diğerlerini ayırmalı. İş hayatı üzerinden üniversite okumaya gerek yok veya var demek saçma olur. Elbette 3-5 tane istisnai insan var ama her üniversite okumayan başarılı olabilir demek olmadığı gibi aslında oranlar tam tersinin nerdeyse kesin olduğunu da gösteriyor. Yani tembelliğinizden yada kafasızlığınızdan okumamak ile bir takım başka konularda takıntı derecesinde kendinizi adamanızdan dolayı üni ile vs. vakit kaybetmek istememek arasında dağlar kadar fark var, ikisini karıştırmayın. Üniversite bir sosyal ağ kurma, kendini geliştirme, öğrenmeyi öğrenme yeridir kısaca. Yalnız kişinin içinde bazı şeyler olmadıktan sonra isterse Harvard'a gitsin isterse hiç bir üniversiteye gitmesin, çok da fark olmaz.

03.09.2020

iş için değil kendini geliştirmek için belki.

TÜM YORUMLARI OKU (13)