1. Dönüşüm için önce alışkanlıklarınızı değiştirin: Bizi biz yapan şeyler alışkanlıklarımızdır. O halde bir davranış değişikliği yapmak için yeni alışkanlıklar edinmek gerekir. Mesela bilgisayarı açınca ilk iş sosyal medyaya girmek oluyorsa kendimizi kontrol için çeşitli araçlar kullanabiliriz. Ben Self Control uygulamasını kullanıyorum. Belli bir zaman boyunca ne kadar isteseniz de kendinize yasak koyduğunuz sitelere girmenizi engelliyor.
2. Aynı anda birden fazla iş yapmayı bırakın: Zaten yapamadığınızı şimdiye kadar fark etmiş olmanız gerekir :) Çoklu görev ya da nam-ı diğer multitasking aslında tam bir yanılsamadan ibaret. Aynı anda çok iş yaparken kendimizi çok verimli ve üretken sanıyoruz ancak tam tersine aynı anda birden çok iş yapmaya çalışarak kendi enerji kaynaklarımızı tüketiyoruz.
3. Başkalarının size önerdiği tekliflere “hayır” demeyi öğrenin: Mesela ben kendime koyduğum bir kural olarak telefonla arayıp teklif sunan şirketlere teklif ne kadar cazip olursa olsun “Hayır” cevabını veriyorum. Bunu öğrenmem baya zaman aldı. Söylendiği kadar kolay değil ancak kuralı en baştan koyunca uygulaması çok daha kolay. Böylece her seferinde teklifi değerlendirmek ve bilişsel enerji harcamak durumunda kalmıyorsunuz.
4. Yalnızca “Evet mutlaka yapmalıyım” dediğiniz işlere odaklanın: Bazen öyle bir iş ve düşünce olur ki karnınıza ağrılar girer, uykunuzda dahi enerji dolu olup uyuyamazsınız heyecandan. Kendinizi o işi yaparken hayal ettiğinizde mutlu olursunuz, yüzünüzde anlamsız bir gülümseme olur. Başkalarına ne kadar saçma, anlamsız ve garip gelse de işte o işlerdir süper güçlerimizi açığa çıkaracak ve bizi biz yapacak olan. Bankacılık kariyerini bırakıp komedyen olan Kaan Sekban ya da avukatlık yerine televizyon kariyeri yapan Armağan Çağlayan gibi.
5. Gelecekte pişmanlık yaşayabileceğiniz konuları düşünün ve bugünden önlem alın: Amazon kurucusu Jeff Bezos’un en çok uyguladığı yöntem olan “Keşkeleri azaltma” bakışı size bir olay gerçekleşmeden önce nelerle karşılaşabileceğiniz konusunda bir fikir verip aksiyona geçme şansı verir. Ben de pişmanlığı azaltma üstüne çalışan biri olarak kırklı yaşlardan sonra herkesin çayı şekersiz içmesinden ve çayın tadını şimdi aldım demesinden etkilenip yirmili yaşlarımda çayı şekersiz içmeye başlamıştım. İleride pişman olacağıma şimdiden bir kere acı çekerim diye düşünmüştüm. Ayrıca eşimle çocuk sahibi olmadan önce “Keşkesiz Doğum” isimli bir eğitime katıldık ve bu sayede doğum sürecini kesinlikle çok daha iyi bir şekilde geçirdik. Keşke, daha çok keşkesiz yaşam olsa
6. Süper gücünüzün olmasını istediğiniz alanda her gün ufak da olsa bir şeyler yapın: Daha iyi bir yazar mı olmak istiyorsunuz? O halde daha çok yazın. Daha iyi futbol mu oynamak istiyorsunuz? Her gün futbol oynayın. Daha iyi konuşmak mı istiyorsunuz? İyi konuşmacıları izleyin ve taklit edin. Öğrenmenin ilk adımı taklit ve pratiktir. Her gün 1% daha iyi olan birisi 365 gün sonunda tam 37 kat daha iyi olacaktır. Bu da bileşik faiz hesabı gibi üssel ilerlemenin gücü.
7. Mahkûm psikolojisinden kendinizi kurtarın ve kendi hayatınızın sahibi olun: Dünya üstünüze geliyor ve herkes sizinle uğraşıyor gibi hissetseniz de şunu bilin ki kimsenin umurunda değilsiniz. Shakespeare’in meşhur sözünde olduğu gibi “Dünya bir tiyatro sahnesi ve sırası gelen çıkıp oynuyor.” Ne övgü ne de yergi sizi etkilemesin. Asıl süper güç, başkası ne der demeden, gelen alkışlara da eleştirilere de aynı oranda nötr bir yaklaşımı ve biraz deli dolu olmayı gerektiriyor. İşin özü iradeyi terbiye etmek lazım. Unutmayın, siz bir şeyi kontrol etmiyorsanız, o sizi kontrol ediyordur.
Siz hangi süper güce sahipsiniz? Yorumlara yazın. Bakarsınız hep birlikte “Yenilmezler” oluruz. Sevgiyle kalın.
Twitter
Instagram
YouTube
Linkedln
Medium
Facebook
Facebook