Oğuz Atay'ın Bir Bilim Adamı Romanı İsimli Kitabının Özeti

Oğuz Atay'ın sevilen eserlerinden biri olan Bir Bilim Adamının Romanı, biyografik roman türünün en başarılı örneklerinden biri. Yazar, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden hocası olan Mustafa İnan'ın hayatını anlatıyor. İki bölümden oluşan romanda, Oğuz Atay her bölümde Mustafa İnan'ın idealist kişiliğini vurguluyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullara tavsiye ettiği bu kitap, 100 temel eserler listesinde yer alıyor.

Bir Bilim Adamının Romanı Adlı Kitabın Özeti

Fen fakültesinin giriş sonuçlarını öğrenmek isteyen kalabalık bir öğrenci grubu vardır. Bu kuyrukta görüntüsü ve konuşmasıyla farklı olan bir öğrenci, diğer öğrencilerin dikkatini çeker. Öğrenciler çocuğun taşradan geldiğini düşündükleri için onu bir rakip olarak görmezler.

Fakültenin yan tarafında ise Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Ödülleri verilmektedir. Bilimle uğraşan bir adam çocuğun yanına gelerek, ona Mustafa İnan'dan bahseder. Oğuz Atay, bu bilim insanı aracılığıyla okuyucuya Mustafa İnan'ın hayat hikayesini anlatır.

Romanın ilk bölümünde Mustafa İnan'ın doğduğu andan itibaren okulu bitirmesine kadar ki dönem ele alınır. İkinci bölümde ise öğretmen olduğu dönemden ölümüne kadar ki dönem anlatır. Romanın ikinci bölümünde Mustafa İnan'ın eşi Jale ile tanışması ve evlenmesi, akademik hayatı, dekanlığa gelmesi, bilim için yaptığı çalışmalar bulunur.

Bir Bilim Adamı ''Mustafa İnan''

Romanda hayatı anlatılan Mustafa İnan, Adana'da dünyaya geldi. Babası seyyar postacılık ile ilgileniyordu. Kurtuluş Savaşı döneminde Konya'ya göç ettiler. Savaştan sonra ise tekrardan Adana'ya döndüler. İstanbul Teknik Üniversitesi'ne girdi. Bu okulda birinci olan Mustafa İnan, daha sonra Zürih Üniversitesi'nde doktora çalışmalarında bulundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi doçent ve profesör oldu. Teknik Mekanik ve Genel Mukavemet Kürsüsü'nde başkanlık, dekanlık ve rektörlük yaptı.

Oğuz Atay'ın Diğer Kitapları

  • Tutunamayanlar

  • Tehlikeli Oyunlar

  • Korkuyu Beklerken

  • Korkuyu Beklerken

  • Oyunlarla Yaşayanlar

  • Eylembilim

  • Günlük

Popüler İçerikler

İstanbul Yerine "Konstantinopolis" Yazdılar! Galatasaray'ın Rakibi PAOK'tan Skandal Paylaşım
Bu Değişim Şaka mı? Büşra Pekin'in Çok Güzel Hareketler'den Bahar'a Kadarki Değişimini İnceliyoruz!
Yayladere Dört Gözle Onu Bekliyordu: Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen Bingöl'deki Görevine Başlamadı!