Öğrenme ve Hatırlama Yeteneklerinizi Katlayarak Arttıracak Bir Yöntem: Feynman Tekniği

Çalışma teknikleri konusunda her insanın kendine has bir yöntemi var. Bu yazımızda iyi bir şekilde uygulandığında çalışma veriminizi bir hayli arttırabilecek bir teknikten bahsedeceğiz: Feynman tekniği.

Öncelikle bilmeyenleriniz için Richard Feynman'dan çok kısaca söz edeyim.

Richard Phillips Feynman (1918-1988), 20. yüzyılın en önemli fizikçilerinden. Özellikle kuantum elektrodinamiği alanındaki araştırmalarıyla tanınan Feynman, yine bu alandaki çalışmaları nedeniyle 1965'te Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

Şimdi dönelim konumuza.

Feynman'ın ortaya attığı çalışma tekniği, bir şeyi bilmekle, o şeyi anlamak arasındaki farka odaklanıyor. Bunun dışında bir şeyi ismen bilmeniz, o konuda bilgi sahibi olduğunuz anlamına da gelmiyor Feynman'a göre.

Feynman'ın tekniği 5 farklı adımda uygulanıyor.

İlki, her şeyden önce bir konu belirlemek. İlginizi çeken, öğrenmek istediğiniz veya istemeseniz de öğrenmek zorunda olduğunuz bir konu olabilir bu.

İkinci adım konuyu küçük bir çocuğa anlatır gibi anlatmaya çalışmak.

Feynman'a ve diğer pek çok bilim insanına göre, bir şeyi konuyla alakası olmayan birinin bile anlayabileceği şekle getirmek, o konuyu mükemmel derecede anlamanızı sağlıyor.

Yani kara delikleri, 5 yaşında bir çocuğun bile az çok anlayabileceği şekilde sadeleştirebilmek veya teknolojik bir aleti 80 yaşındaki bir insanın bile az çok öğrenebilmesini sağlayacak şekilde anlatabilmek buna örnek olarak verilebilir.

Üçüncü adım eksiklerinizi belirlemek.

Konuyu anlatırken veya sorular çözerken bazı yerlerde tıkandığınızı ve söyleyecek ya da düşünecek bir şey bulamadığınızı fark ettiyseniz, dosdoğru kaynaklarınıza yönelip o bölümü tekrar gözden geçirmeniz gerekiyor. Daha sonra yine basit bir açıklamayla o bölümü özetleyebilip özetleyemediğiniz konusunda kendinizi deneyin.

Dördüncü adım analojiler kullanarak konuyu daha somut hale getirmek.

Son adım ise konuyu mümkün olduğunca basit hale getirmek. Bu adımı, konu sizin için yeterince açık ve basit hale gelmediyse uygulayarak, konuyu iyice sadeleştirmek için uygulamanız gerekiyor. Bunun için bazı detayları konudan çıkarabilirsiniz bile, tamamını unutmaktansa bazı detayları feda etmek daha faydalı olur.

Özetle, Feynman tekniği temelde bu kadar basit.

Bu tekniği bir alışkanlık haline getirerek;

  • Gerçekten anlamadığınız konuları/fikirleri anlamak için

  • Anladığınız fakat sınavlarda unuttuğunuz konuları/fikirleri hatırlamak için

  • Sınav öncesi etkili bir çalışma yöntemi olarak kullanabilirsiniz.

Bu yöntemi kullanarak sizi zorlayan konuları planlı ve kararlı bir çalışmayla çok kısa zamanda öğrenip, uzun yıllar hatırınızdan çıkmayacak şekilde kavrayabilirsiniz.

Şimdiden başarılar!

Popüler İçerikler

Ünlü Şarkıcı Kalben'in Evine Yapılan Uyuşturucu Operasyonuna Ait Görüntüler Ortaya Çıktı
Arda Turan 'Seçil Erzan' Tezahüratlarına Tepki Gösterdi: 'Kendi Stadımda Bile Laf Söylenmesini İstemem'
Nagehan Alçı'dan Canlı Yayında Güldüren Rasim Ozan Kütahyalı Göndermesi: "Neler Çektim"
YORUMLAR

bkz. salağa anlatır gibi anlatmak

20.01.2017

Sınavlar yakın, Fav'a attım gitti :) Gerçi hemen hemen buna yakın bir biçimde ders çalışıyordum. Doğru yolda olduğumu bilmek sevindirdi :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ