Öğrenince Ufkunuzu Magmanın Derinliklerinden Ekzosfer Katmanına Kadar Genişletecek Birbirinden İlginç Bilgiler

Dünya harikalarla dolu bir yer. Hayvanlardan bitkilere, insanlardan mikroorganizmalara kadar doğanın bizden sır gibi sakladığı kendine has kusursuzlukları var. Biz de bu yazımızda doğanın ve hayvanların daha önce hiç duymadığınız özelliklerini araştırıp bir seçki hazırladık. Detaylar içeriğimizin devamında!  👇

30. Bir elma tohumu, birden fazla türde elma üretir.

Bunun nedeni, elmaların heterozigot olmalarıdır, yani tohumları, üreme sırasında genetik baskınlık için savaşan her türlü farklı kromozomal özelliği kendi içinde barındırır. Yani bir elma ağacından bir elma koparıp tüm tohumlarını ekerseniz her biri size farklı türde bir elma ağacı verecektir.

29. Akasya ağaçlarının kendilerine has savunma mekanizmaları vardır.

Akasya ağaçları, Afrika Savanasının her yerinde yetişir ve eşsiz bir ağaç türüdür. Hayvanlar - çoğunlukla zürafalar - yapraklarını yemeye başladığında, kendi tadını değiştirir ve acımsı bir tada bürünür. Hepsi bu değil. Ağaç daha sonra etilen gazı yayar ve bu da diğer ağaçların da midesini bulandıran daha fazla tanen üretmeye başlamasına yol açar.

28. Meşe ağaçları ve insanlar arasındaki fark nedir?

Erkeklerin ve kadınların çoğu elli yaşına geldiklerinde üreme için verimsizken, meşe ağaçları elli yaşından önce meşe palamudu üretmeye başlamazlar.

27. Kediler insanları ödüllendirirler.

Bazı davranış bilimcileri, kedilerin bize ölü hayvanlar getirmesinin nedenlerinden birinin, insanların kedileri tembel varlıklar olarak görmesi olduğunu düşünüyor. Kediler de insanlara tam aksini kanıtlamak için ölü hayvanları sahiplerine getiriyorlar.

26. Kediler deniz suyu içebilirler.

Kedinizle denizde kaybolursanız, ona tatlı su vermekle zaman kaybetmeyin. Buna ihtiyacı yok. Kediler deniz suyu içebilir. Böbrekleri o kadar güçlüdür ki sudaki tuzu süzebilirler.

25. İneklerin yakın arkadaşları vardır.

Northampton Üniversitesi'nden Krista McLennan tarafından yapılan bir araştırma, en iyi arkadaşlarına duydukları sevginin çok güçlü olduğunu, ayrıldıklarında stresli hissettiklerini ve genellikle paniklediklerini gösteriyor.

24. İnekler ne kadar duygusal olsalar da, tehdit altında hissettiklerinde ölümcül olabilirler.

Örneğin, yalnızca ABD'de yılda ortalama 22 kişi inekler tarafından öldürülüyor, küresel rakamlar bilinmiyor, ancak bu sayının daha fazla olduğuna inanılıyor. Tehdit edildiklerinde, gruplara dönüşme ve şaşırtıcı derecede iyi koordine edilmiş saldırılar başlatma eğilimindedirler.

23. Herkes gökkuşağını farklı görür.

Gökkuşağını farklı yağmur damlaları setleri aracılığıyla gördüğümüz için, gökkuşağını farklı açılardan farklı şekillerde görürüz.

22. Bebek olmak sadece biz insanlara has bir şey değil tabii ki!

Bebekler rahatlamak için bir oyuncağı veya başparmaklarını emerken, yavru filler de hortumlarını emer.

21. İnsanlar sadece süt içerek hayatta kalabilir.

Teknik olarak, laktoz toleransı olan bir yetişkinin yalnızca insan sütü ile hayatta kalması mümkündür. Birçok konuda eksikliklere yol açacaktır ve yağ içeriği yüksek olduğu için kesinlikle sağlıklı bir diyet olmayacaktır. Ama bu yine de bir insanı hayatta tutmaya yetecektir.

20. İnsanlar kalıcı memeye sahip tek memeli türdür.

Diğer tüm memeliler, yalnızca çocuklarını beslerken göğüslere sahiptir. Kalıcı bir özellik olarak göğüslerin, insanların iki ayak üzerinde yürümeye evrimleşmesi sonucu ortaya çıktığına inanılıyor.

19. Dünya'nın tarihi 24 saate sığdırılsaydı, ilk yaşam belirtisi sabah saat 4'te ortaya çıkacaktı.

Bitkiler 22:24'te ortaya çıkacaktı, dinozorlar 23:41'de yok olacaktı ve insanlık tarihi 11:58'de başlayacaktı.

18. Baykuşların gözleri yoktur.

Evet yanlış duymadınız, kafasını 270 derece çılgınca çevirebilen canlıların en eşsizi olan bu canlının gözleri yoktur. Bunun yerine sahip oldukları şey, üstün gece görüşü ve binoküler görüş sağlayan göz tüpleridir. Bununla birlikte, bu göz tüpleri statiktir, bu yüzden esnek boyunları vardır, çünkü biz görüş düzlemimizi değiştirmek için gözlerimizi hareket ettirirken onlar bizden farklı olarak kafalarını hareket ettirmek zorundadırlar.

17. Küçük, karides benzeri bir amfipod olan Hirondellea gigas, dış iskeletini kaplayan bir alüminyum hidroksit jel tabakasına sahiptir.

Bu karides kendi alüminyum zırhını yapıyor. Bunu yapmasının sebebi derin su karidesi olduğu içindir. Bu nedenle alüminyum zırhı bir tür basınca dayanıklı zırh görevi görür.

16. Kutup ayıları, genel inanışın aksine, Kuzey Kutbu'nda bulunmaz.

Kutup ayısı popülasyonunun çoğunluğu aslında Kanada'da yaşar. Şu anda orada 16.000 ayının yaşadığı tahmin ediliyor, yani toplam kutup ayısı nüfusunun yaklaşık üçte ikisi!

15. Ren geyiklerinin gözleri mevsimlere göre renk değiştirir.

Ren geyiklerinin gözleri altın rengindeyken kışın koyu maviye dönüşür. Bu değişikliğin nedeni, yansıyan ışığın saçılımının artmasıdır. Böylece geyiklerin gözleri, güneşin gücüne rağmen onlar için en uygun görüşü sağlamak için renk değiştirir.

14. Horozlar 140 desibelde ötmelerine rağmen sağır olmazlar.

Çünkü horozlar istediği zaman kulaklarını kapatabiliyorlar. Araştırmacılar, bir horozun gagasını kargaya doğru açtığında, dış işitsel kanallarının kapandığını gördü. Yani, bu da horozların dahili kulak tıkaçlarına sahip olduğu için ve öttükleri zaman kulaklarına zarar vermediği anlamına gelir.

13. Yetişkin zürafalar ayakta uyurlar.

Ancak bebek zürafaların çok daha rahat bir uyku şekli vardır. Ekstra esnek boyunlarını döndürerek ve kendi sırtlarına yaslarlar. Yani bebek zürafalar popolarını yastık olarak kullanırlar.

12. Erkek zürafaların çoğunluğu eşcinseldir.

Erkek zürafaların çoğunluğunun diğer erkeklerle daha fazla cinsel aktiviteye sahip olduğunu söyleyen araştırmalar var. Yine de, hayvanlar alemindeki zürafalar ve diğer hayvanların eşcinsel faaliyetlerde bulunmaları gayet olasıdır. Ancak hayvanları gey, lezbiyen ya da trans olarak sınıflandırmak doğru değildir. Çünkü cinsel kimlik ve yönelimler insanidir. Buna rağmen, hayvanların hepsinin de 'heteroseksüel' yani karşı cinsinden hoşlanan varlıklar olmadığını söyleyebiliriz.

11. Yılanlar, aynı insanlar gibi, siyam ikizi olarak dünyaya gelebilirler.

İnsanların yapışık ikizleri olduğu gibi, yılanların da olabilir. Asıl şaşırtıcı durum ise bu ikizler yemek için birbirleriyle rekabet içine girerler. National Geographic, zehirli olmayan merdiven yılanı Elaphe scalaris'i şöyle açıklıyor: 'Önce iki kafa, ikisinin de aynı anda acıktığına karar vermeli ve sonra aynı avı kovalamayı kabul etmelidirler. Sonra avı hangi kafanın yiyeceği konusunda kavga edebilirler. Daha da karmaşık hale getirmek için, yılanlar koku yoluyla hareket ettikleri için, bir kafa diğerinin kafasında avın kokusunu alırsa, saldırır ve diğer kafayı yutmaya çalışır.” Yani kısaca, iki başlı bir yılan sadece var olmakla kalmaz, aslında kendini canlı canlı yemeye çalışabilir.

10. Keçilerin kendilerine has aksanları vardır.

Keçilerin kendilerine ait bir dilleri olmasa da aksanları var. Asıl şaşırtıcı olansa, keçilerin evrim sürecindeyken kendilerini diğer sürülerden ayırt edebilmek için aksan oluşturduklarıdır.

9. Maymunlarda demokrasi kavramı vardır.

Demokrasi insanlarla sınırlı değildir, demokratik davranış sergileyen birçok maymun türü vardır. Afrika maymun sürüsünde, hangi yöne gidileceğine karar vermek için demokrasi kullanılır. Dişiler ayağa kalkar, belirli bir yöne bakar ve sonra geri yatar. En çok bakışı alan yön, sonrasında gidilen yön olur.

8. Yunusların gemi enkazı kurbanlarına yardım ettiği söylenir.

Yunusların gemi enkazı kurbanlarını, köpek balıklarıyla savaşarak kurtardıkları söyleniyor. Nedeniyle ilgili iki teori var, birinci teori, memeli oldukları için boğulmayı anlayabilmeleri ve zeki oldukları için bizi sempatik yaratıklar olarak görebilmeleri. Boğulmayı anladıkları ve tehlikede olduğumuzda boğulduğumuzu veya boğulurken köpekbalıklarının saldırısına uğradığımızı algılayabildikleri için bize yardım ettikleri söyleniyor. Diğer teori ise bizi köpekbalıklarına karşı savaşta bir müttefik olarak görüyorlar, bu yüzden bize sempatiden değil, köpekbalıklarına karşı bir ittifaktan dolayı yardım ediyorlar.

7. Armadilloların dış kabuğu çok güçlüdür.

Hatta o kadar güçlüdür ki mermilerin kabuğundan sektiği bilinmektedir. Tam olarak kendi başına kurşun geçirmez olmasa da, kırılması zor bir kabuğa sahiptir.

6. Kargalar kindar canlılardır.

Asla bir kargaya karşı kaba olmamalısınız. Çünkü kargalar yaptığınız kabalığı ölene kadar unutmaz. Bu, bir karganın sizi bir kez gördüğünde, tüm yaşamları boyunca sizi hatırlama yeteneğine sahip oldukları anlamına gelir.

5. Kaplanlar, dünyadaki en intikamcı hayvanlardan biridir.

Eğer zulme uğrarlarsa, kendilerine zulmeden kişiden intikam almak için çaba harcarlar. Sadece bu da değil, onlara zarar verenleri asla unutmazlar. Yani onlara yanlış yapan kişi kaçsa bile, kaplanlar gelecekte intikam alma şansı yakalarsa, bunu seve seve yapacaklardır.

4. Ne kadar yırtıcı görünseler de, çitalar ev kedisi gibi miyavlar.

Tabii ki ev kedisinden daha yüksek sesle miyavlıyorlar ama sonuç olarak bir aslan gibi de kükremiyorlar.

3. Seks yaptıktan sonra erkek arıların penisleri patlar.

Penisleri patladıktan sonra bu arılar ölürler. Bu nedenle bir kraliçe arının bir düzine kadar erkekle çiftleşeceğini düşünürsek kraliçe büyük bir katliama imza atıyor diyebiliriz.

2. Dişi bir tarantula yaklaşık 20 ila 25 yıl yaşar.

Ancak 40 yıla kadar yaşayabilen dişi tarantulalar da vardır. Erkek tarantulalar ise yaklaşık olarak sadece 7 ila 8 yıl yaşar. Bu farklılık, dişilerin çiftleştikten sonra erkeklerini yemesi de dahil olmak üzere, diğer dış faktörlerin etkisiyle meydana gelir.

1. Gorillerin penisleri 2.4 inç (6 cm) boyundadır.

Neredeyse en güçlü primatlardan biri olan goriller, diğer primatlara göre çok daha küçük penislere sahiplerdir. Erekte bir goril penisi 2.4 inç yani yaklaşık olarak 6 santimetredir.

Bunlar da ilgini çekebilir diye düşündüm:

Öğrenince Cahilliğinizi Yüzünüze Tokat Gibi Çarpacak Dünyaca Ünlü İsimlerin Sır Gibi Saklanan Gerçekleri
Öğrenince Genel Kültürünüzü Sorgulatıp Sinirlerinizi Altüst Edecek Birbirinden Garip Tarihsel Olaylar
Görünce Yarasa Çorbasına Şükredeceğiniz Romalıların Afiyetle Yediği Garip Yemekler

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
08.07.2022

Gorile bamya esprisi de yapılmaz adamın kafasını ikiye böler..

08.07.2022

Denizin ortasında kedinizle kalmak gibi uçuk bir durumu göz ardı edersek, burada yazanlara inanıp da kedinize tuzlu şeyler vermeyin. Tuz oranı yüksek mamalar kedinizin böbrek rahatsızlıkları yaşamasına ve her ikinizin de hayat kalitesinin düşmesine neden olur. Ayrıca "Araştırmacılar, bir horozun gagasını kargaya doğru açtığında..." derken ne denmek istediğini de anlamadım. 23:41'de dinozorlar yok oluyorsa insalığın tarihi nasıl 11:58'de başlıyor. Uzar gider bu liste. Ama tünelin sonu editörün kaynağına gidiyor gibi sanki. En iyisi görmezden gelmek...

11.07.2022

Saat olayı şöyle: Dinozorlar 5milyon önce öldü(diyelim.)öldüklerinde saat 23.41'e geliyor. 1 Milyon yıl sonra insanlar geldiğindeyse saat 11.58'e denk geliyor.Gibi aynı günde gerçekleşmiyorlar.Bazı bilgiler doğru içerikteki daha önce okurken karşılaştığım bilgiler.

#01 dostum bu kocaman.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ