Öğrenince Çok Şaşıracağınız Hayvanların 10 İlginç Savunma Mekanizması

Hayvanların savunma mekanizması olarak ya kaçmayı ya da saldırmayı seçtiğini hepimiz biliyoruz. Ama onların kaçışları veya saldırmaları tek savunma mekanizmaları değil. Bu içerikte 10 farklı hayvanın doğada gösterdiği çok ilginç savunma mekanizmalarını hep beraber inceleyeceğiz. İyi okumalar!

1. Uçanbalıklar

Genelde uçma eylemi balıklara çok yakıştırılmasa da doğada gerçekten 'uçanbalık' olarak adlandırılan uçabilen balıklar var. Bu balıklarının uçabilmesi aslında bir savunma mekanizması. Bu sayede avcılarından kaçabiliyorlar.

2. Hagfishler

Hagfishin ne yazık ki Türkçe çevir anlamında bir karşılığı yok. Hagfishler yaklaşık 300 yıldır var olan bir organizmadır ve kafatası olup omurgası olmayan tek hayvandır. Rahatsız edildikleri zaman avcılarına iğrenç ve sümüksü bir madde atarlar. Bu madde suyla karıştığı zaman balçık genişler ve yaklaşık 20 lt'ye kadar çıkabilir. Bu madde aynı zamanda avcının vücudunda bir düğüm olur bu sayede de Hagfish kolaylıkla kaçabilir.

3. Patates Böcekleri

Patates böceklerin onları yememesi için farklı bir yol geliştirmişler. Larvalar kendilerini  savunma mekanizması olarak kendi dışkılarıyla kaplıyor. Bu dışkı çok zehirli ve çok kötü koktuğu için de böcekleri uzaklaştırıyor.

4. Pom pom yengeçler

Pom pom yengeçleri de herhangi bir tehlikeyi sezdiklerinde savunma mekanizması olarak pençelerindeki deniz anemonlarıyla güçlü bir yumruk atarlar. Bu canlılar görünüşlerinde ötürü zararsız görünse de aslında iğneleri çok güçlüdür ve diğer deniz canlıları için çok tehlikelidirler.

5. Gökkuzgunlar

Tıpkı patates böceği gibi, gökkuzgun yavruları da avcı hayvanlarına yem olmamak için kendilerini kendi vücut sıvılarıyla kaplar.

6. Deniz hıyarları

Dünyanın en iğrenç savunma mekanizması muhtemelen deniz hıyarlarına aittir. Herhangi bir tehlike hissettiklerinde yapışkan bağırsaklarını ve diğer organlarını anüslerinden saldırganlarına doğru fırlatırlar. Bu yaptıkları hamle de avcılarının dikkatini dağıtır.

7. Hindi Akbabaları

Bu da yine iğrenç savunma mekanizmalarından biri. Hindi akbabaları herhangi bir yırtıcı hayvan onlara yaklaştığında midesinde ne varsa hepsini kusarlar.

8. Japetella Heathi Ahtapotu

Bu ahtapotlar okyanusların yaklaşık 600-1000 metre derinliklerinde bulunurlar. Bu ahtapotların savunma mekanizmaları gözleri ve bağırsakları dışında her yerlerinin şeffaf olmasıdır.

9. İspanyol Semenderleri

Bu hayvanlar tehlike altında olduklarını fark ettiklerinde, kaburgalarını vücutlarındaki tüberküllerinden doğru dışarı iterler.

10. Patlayan Karıncalar

Bu karıncalar ölümcül tehlikelere karşı kendilerini patlatırlar ve vücutlarından ölümcül bir zehir yayılır.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler;

Gerçekten Var Olduğuna İnanamayacağınız Nadir Bulunan Hayvanlar
Acil Önlemler Alınmazsa Yok Olacaklar! Nesli Tükenmek Üzere Olan Hayvanlar
İklim Değişikliği Hayvanların da Dengesini Bozdu: Ocak Ayında Yumurtladılar

Popüler İçerikler

Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
Bülent Ersoy'un Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e "Bu Güzel mi" Eleştirisine Doğuş'tan Tepki Geldi!
Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış