Öğrendikten Sonra Kendinizi Sorgulayacağınız Tüketim Toplumunun Neden Olduğu 17 Şaşırtıcı Gerçek

Minimalizm özellikle de geçirdiğimiz bu son yıllarda herkesin kendi hayatına farklı nedenlerle adapte etmeye çalıştığı bir hayat görüşü.

Hatta hatırlarsanız 2015 yılında Matt D'Avella yönetmenliğinde 'Minimalizm: Önemli Şeylere Dair Bir Belgesel' adlı bu konuya dair bir belgesel yayınlanmış ve birçoğumuza da ilham olmuştu.

1 Ocak 2021 itibariyle yine Matt D'Avella yönetmenliğinde çekilen ve minimalizme dair başka bir belgesel olan 'The Minimalists: Less Is Now' yayına girdi.

Belgeselde Joshua Fields Millburn ve Ryan Nicodemus aslında hayatın özünün minimalizme dayandığından ve tüketim toplumu alışkanlıklarımızın sadece cebimizi değil aynı zamanda mental anlamda bizi de yorduğundan bahsediyor.

Millburn ve Nicodemus belgesel boyunca az eşyanın doğru orantılı olarak çok huzur ve çok mutluluk getireceğini söylüyorlar.

Bunu yaparken bir yandan da birbirinden enteresan veriler sunuyorlar. Örneğin sıradan bir Amerikan vatandaşının evinde 300 bin eşya varmış! Aslında bu durum hepimizin durup düşünmesi gereken bir konu. 'Ben ne yapıyorum' ya da 'Neden bu kadar eşyam var' diye düşünmemize neden olan bunun gibi binlerce veri var. İsterseniz gözümüzün açılmasını sağlayan bu verilere detaylarıyla hep birlikte bakalım: 

1. Ortalama bir Amerikalı kadının ayın her günü bir tane olmak üzere en az 30 farklı kıyafeti var. 1930'da bu sayı sadece dokuzdu...

Ayrıca ortalama bir Amerikan ailesi kıyafetlere yılda 1.700 dolar harcıyor.

2. Amerika'daki evlerin ortalama büyüklüğü son 50 yılda neredeyse üç katına çıktı.

3. Ama yine de insanlar evlerine sığamıyorlar! Her 10 Amerikalıdan 1'i son kırk yılda ekstradan depolama alanı kiralıyor.

4. Birçok evde kişi sayısından daha fazla televizyon var. Ayrıca bu televizyonlar günün 3'te 1'i açık kalıyorlar.

5. Amerika'daki evlerin ikili garajlarının %25'inde araç için hiç yer yok. %32'sinde ise sadece bir araç için yer var.

İnsanlar garajlarını da depolama için kullanıyorlar anlayacağınız...

6. Şu anda Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'da yaşayan dünya nüfusunun %12'si özel tüketim harcamalarının %60'ını oluşturuyor.

Güney Asya ve Afrika'da yaşayan 3'te 1'iyse yalnızca bu oranın %3.2'si!

7. Alışveriş merkezleri lise sayısından fazla!

8. ABD'deki depolama alanları Starbucks sayısının beş katı! Şu anda ülkedeki her erkek, kadın ve çocuk için 7.3 metrekarelik kişisel saklama alanı var.

9. Araştırmalara göre kaybettiğimiz eşyaları ararken hayatımız boyunca toplam 3.680 saat yani 153 gün harcıyoruz.

10. Amerika'daki gıdaların yaklaşık %40'ı boşa gidiyor.

11. Ortalama bir Amerikalı yılda 65 kilo kıyafeti çöpe atıyor!

Ayrıca Amerikalıların yarısı neredeyse hiç para biriktirmiyorlar.

12. İngiltere'de 10 yaşındaki bir çocuğun ortalama 238 oyuncağı var ama günde sadece 12 tanesiyle oynuyor.

13. Dünyadaki çocukların % 3.1'i Amerika'da yaşıyor olmasına rağmen dünya çapında satın alınan oyuncakların % 40'ını ABD vatandaşları satın alıyor.

14. Amerika'da modaya üniversite harçlarından daha fazla para harcanıyor. Yalnızca ayakkabı, saat ve mücevher için harcanan para 100 milyar dolar!

15. Amerikalıların tek bir hafta sonunda harcadıkları miktar bir yıl boyunca kiliselere verdikleri paranın yarısından fazla!

16. ClosetMaid tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, ortalama bir Amerikalı kadının gardırobunda 103 parça kıyafet var.

1000 kadının katıldığı bu ankete göre ise bu kıyafetlerin %21 'giyilemez', %33'ü 'çok dar' ve %24'ü ise 'çok bol' durumda. Gardırobun %12'si de yeni ve hiç giyilmemiş kıyafetlerle dolu. Bundan dolayı geriye yalnızca % 10'u kalıyor.

17. Gelişmiş ülkelerde her yıl israf edilen gıda 222 milyon ton! Afrika'da yıllık net gıda üretimiyse 230 milyon ton...

Neyse biz tüm gerçekleri olduğu gibi söylemiş olalım. Karar sizin. Belgeselin fragmanını izlemek isteyenler için de buraya bırakalım:

Sizi en çok şaşırtan hangisi oldu? Yorumlarda buluşalım...😢

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yeni Yılda Yarınlar Yokmuşçasına Alkol Tüketenler Buraya! Akşamdan Kalmışlık Nasıl Geçer?

👇

Marketlerin Çıkış Kapıları Bir Taneyken Neden Girişlerinde İki Kapıdan Geçiyoruz?

👇

Hep Aynı Şeyleri Görmekten Sıkılanları İlginçliğe Doyuracak Birbirinden Acayip 15 Yeni Görsel

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
YORUMLAR
06.01.2021

Para var harcayacaklar tabii. Harcamasalar garip olurdu. Ayrıca kişinin ihtiyacından fazla kıyafet, oyuncak vs. alması da ruhsal bir beslenme sayılabilir. Yeter ki sonrasında bunları ziyan etmesin.

06.01.2021

Bizim evdeki herşey sayılı, fazladan hiçbirşey yok, hiç alışveriş çılgınlığı falan da yapmadık, yapmıyoruz. Bu, bir kısım Amerikalının ve "gelişmiş ülkelerin" sorunu galiba, keza mesela Amerikada %37si zaten evsiz, sokaklarda yaşıyor. Bu durumda, bu tür belgeseller "gelişmiş ülkelerde" daha çok yapılmalı ve izletilmeli...

06.01.2021

her ne kadar minimalist bir yasam seklini tercih etsemde insan turu ilk tasi eline alip yonttugu andan bu yana metaryalist bir varliktir, esyalar uzerinde sahibiyet kurar, dervis degilse, entellektuel derinligi yoksa kendini sahip olduklari uzerinden tanimlar. keza insanla hayvan arasindaki farki belirleyen bu, alet uretmesi ve bunu sahiplenmesi. hayvanlar dunyasinda alet kullanabilen bir kac canli daha var ama hic biri alet uretmez ve bu aleti sahiplenip yaninda obje olarak tasimaz. mal meraki insan dogasinin, insan olmanin sonucu. bu yuzden zengin bati ulkelerindeki asiri mal sahipligini tuketim toplumuna baglamayi anlamsiz buluyorum keza ayni zenginlik afrikada olsa sonuc cok farkli olmazdi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ