Çocuk katılmı kağıt üzerinde kalıyor
Proje kapsamında ERG’den Işık Tüzün ve Yaprak Sarışık okullardaki çocuk katılımı ile ilgili bir inceleme de yaptı. İstanbul'daki dört okulda görüşmeler yapıldı; Türkiye genelindeki yasalar, MEB Stratejik Belgeleri ve uygulamalar incelendi.
Aslında kağıt üzerinde çocuk katılımı var. 2004'te tüm okullarda öğrenci meclisi kurulması kararı alınmıştı. 2011-2014 MEB Stratejik Planı'nda, ilköğretim programlarında da demokrasi kültürünün oluşmasına yönelik etkinlikler teşvik ediliyor. İlkokul, ortaokul ve lisede demokrasi ve insan haklarıyla ilgili dersler mevcut, okul müdürünün görev süresinun uzatılmasında öğrenci temsilcisinin görüşüne de yer verilmesi yönetmeliğe girdi. Ancak kağıt üzerinde varolan uygulamalar her zaman hayata geçemiyor.
Rapora göre halen öğrenci meclisi olmayan okullar var. Öğrenci meclisleri için çocukların potansiyeline güvenilmiyor ve meclisler yük gibi görülüyor. Var olanlarda ise kadın ve erkek öğrenciler arasında eşitsizlik mevcut. 2004-2014 arasında Türkiye Öğrenci Meclisi Başkanlık Divanı'na seçilen 40 çocuğun yüzde 37'si erkek. İl öğrenci meclisi başkanlığını yürüten öğrencilerin yüzde 25’i kadın. Yine rapora göre, çocukların görüşlerinin alınması da yasal güvence altında değil. Stratejik planlarda çocuk katılımından bahsedilse de, etkin katılımın olup olmadığına dair göstergeler yok. İzleme çalışmaları yok. Birçok okulda seçmeli derslerin okullar tarafından belirlendiği ve sınırlandığı görülüyor. Okullarda olması gereken 'sosyal etkinlikler kurulu'na seyrek rastlanıyor. Okullarda yapılacak etkinlikleri çoğu zaman idareciler ve öğretmenler belirliyor.
Çocuk katılımı ile ilgili hedefler, girişimler olmasına karşın bütüncül bir politika yok. Sosyal etkinliklerin yetersizliği ise, öğrencilerin okullarında en çok değişmesini istedikleri başlıca konu.
Proje kapsamında eksiklerin ve politika önerilerin olduğu bir de el kitabı hazırlandı. El kitabı okullar ve Milli Eğitim Bakanlığı ile de paylaşıldı. Eğitimcilere çocuk hakları konusunda eğitimler verilmesinden, okullardaki dilek-şikâyet kutularının etkin hale getirilmesine kadar pek çok öneri var.
Umay Aktaş Salman, Al Jazeera Turk