Seçimler 2019 ve 2020 yıllarında ülkeyi saran kitlesel hükümet karşıtı gösterilerin ardından yapılması bakımından önem ve değişim umudu taşıyor.
Eski bir öğrenci lideri olarak Boric, yolsuzluk iddialarına ve eşitsizliğe karşı yapılan bu gösterileri destekledi.
Bir zamanlar Latin Amerika'nın en istikrarlı ekonomisi olan Şili, dünyanın en büyük gelir uçurumlarından birine sahip. Birleşmiş Milletler'e göre, nüfusun yüzde biri, ülkenin zenginliğinin yüzde 25'ini elinde tutuyor.
Boric, Şili'nin emeklilik ve sağlık sistemlerinde reform yaparak, çalışma saatlerini haftalık 45 saatten 40 saate indirerek ve yeşil ekonomiye yatırımda bulunarak bu eşitsizliği giderme sözü verdi.
Rakibi ise vergi ve sosyal harcamalarda kesinti, suçla mücadele ve yasa dışı göçü engelleme sözlerinde bulunmuştu.
Ülkenin eski askeri diktatörü Augusto Pinochet'ten övgüyle söz eden Kast, rakipleri tarafından 'diktatörlük yanlısı bir aşırı sağcı' olarak niteleniyor.
Ülke, Pinochet döneminden kalan anayasanın değiştirilmesinin referandumda kabul edilmesinin ardından büyük bir dönüşümden geçiyor.
Görevi devredecek olan şu anki Devlet Başkanı Sebastián Piñera Pazar günü yaptığı açıklamada, ülkede 'aşırı kutuplaşma, çatışma [ve] anlaşmazlıklar ortamı' olduğunu söyledi ve halefini 'tüm Şilililerin başkanı olmaya' çağırdı.
bizimde bu dinozorlardan kurtulmamız lazım ama nasıl ?
bizde ki sözüm ona solcuların hepsi emperyalist uşağı
var mı amerikaya karşı ağzından tek bir laf çıkan bir muhalif solcu bir isim söyleyin hepsi abd ağzı ile konuşuyor hepsi abd pkk ya destek veriyor bizde ki sözde solcu muhaliflerde aynı şeyi konuşuyor yazıklar olsun biraz örnek alın bu gibi insanları ama nerde onlar ağızdan abd yi söver ama arka tarafta ondan fonlanır