Öfke Kan Damarları ve Kalbi Etkiliyor! Peki Öfke Kalp Krizini Tetikliyor Olabilir mi?

Bilim insanları kalp krizine neden olan faktörlere ilişkin araştırmada 'öfkenin' krizlere etkisini ele aldı. Genç ve sağlıklı 280 kişilik grubun katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada ortaya çıkan sonuç, aşırı öfkenin kalp krizini tetikleyip tetiklemediğine dair net verilere işaret etti. 

İşte, detaylar...

Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından finanse edilip, Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi'nde gerçekleştirilen araştırmada, akut öfkenin kalp krizi riskini tetikleyip tetiklemediği incelendi.

Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından finanse edilen son klinik çalışma, New York City'deki Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi'nde gerçekleştirildi. Çalışma, 18 ila 73 yaş arası 280 sağlıklı yetişkin üzerinde yapıldı.  

Araştırmacılar, katılımcıların kan damarlarındaki kan akışı değişikliklerini ölçtüler ve ardından katılımcılara öfke, kaygı, üzüntü veya nötr bir duygusal durumu tetikleyecek bir görev verdiler. Dört gruba ayrılan katılımcıların vücutlarının bu duygular karşısında verdiği tepkilerin gözlemlenmesi sonucunda, akut bir öfke nöbeti ile artan kalp krizi riski arasında bir bağlantı olduğunu ileri sürüldü.

Katılımcılar 4 gruba ayrıldı, çalışma öncesi ve çalışma sonrası 100 dakika aralıklarla kan örnekleri alındı.

Deneye başlamadan önce ve başladıktan sonra 100 dakika aralıklarla katılımcılardan kan örneği alan araştırmacılar, kan akışı ile basınç ölçümleri yaptılar. Araştırma verileri, sıkça yaşanan öfkenin kalp hastalığı riskini artırdığını ortaya koydu.

Peki, aşırı öfke kalp krizini tetikliyor mu?

Amerikan Kalp Derneği Dergisi'nde (AHA) yayınlanan bu çalışma, öfkenin kan damarlarının işleyişini bozarak kalp krizi veya felce yol açabilecek hasarlara sebep olabileceğini ifade ediyor.

Öfke, kan damarlarının genişleme yeteneğini kısıtlıyor!

Uzun süreli gözlemsel çalışmalardan elde edilen bilgiler, öfkenin kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini göstermişti. Bu yeni çalışma ise, öfkenin kalp sağlığı üzerindeki etkisinin nasıl gerçekleştiğini daha net bir şekilde açıklıyor. 

Özellikle, öfkenin kan damarlarının genişleme yeteneğini kısıtlayarak kalp hastalığı riskini artırdığına dikkat çekiliyor. Bu bulgu, öfke yönetiminin kalp hastalığını önleme konusunda önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor.

Öfkenin vücuttaki, özellikle de damarlardaki etkisi ancak 40 dakika sonra azalıyor!

Sonuçlar, öfke durumunda kan damarlarının genişleme yeteneğinin önemli ölçüde azaldığını gösterdi. Bu durum, öfkeyi tetikleyen olaydan yaklaşık 40 dakika sonra azalmaya başladı. Diğer yandan, kaygı ve üzüntü durumunda kan damarları üzerinde belirgin bir etki gözlenmedi.

Tüm bunların yanında önceki çalışmalar da bozulmuş kan damarı genişlemesinin, aterosklerozun (damar duvarlarında yağ birikintilerinin birikmesi) gelişiminin öncüsü olduğunu ve bunun da kalp krizi ve felç de dahil olmak üzere kalp hastalıklarına yol açabileceğini göstermişti.

Öfke sırasında kan damarlarında medyana gelen olumsuz etkinin nedeni henüz bulunamadı!

Araştırmacılar, öfkenin kan damarları üzerindeki olumsuz etkisinin tam olarak neden kaynaklandığını belirlemek için daha fazla çalışma yapmayı planlıyorlar. Ancak, otonom sinir sistemi aktivasyonu, stres hormonlarındaki değişiklikler ve artan arteriyel inflamasyon gibi faktörlerin rol oynayabileceği düşünülüyor.

Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Klinik Uygulamalar ve Önleme Şubesinde psikolog ve program sorumlusu olan Donze, sık sık öfkelenen insanları uyarıyor: Öfke yönetimi gerekli!

Araştırmayı finanse eden Enstitü (NHLBI)'den Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Klinik Uygulamalar ve Önleme Şubesinde psikolog ve program sorumlusu olan Ph.D. Laurie Friedman Donze, sık sık öfkelenen insanlar için öfkeyi yönetmenin önemli olduğunu söyledi. 

Yardımcı olabilecek yaklaşımlar arasında egzersiz, yoga, derin nefes alma ve bilişsel davranışçı terapi (BDT) yer alır. Öfke kontrolüne yönelik etkili BDT stratejileri kendi kendine yardım kitapları aracılığıyla da öğrenilebilir.

Araştırma verileri, gelecekteki çalışmalarla, sevinç veya kahkaha gibi olumlu duyguların, öfkenin kalp üzerindeki olumsuz etkilerini köreltip köreltemeyeceğini de araştırabileceğine işaret ediyor!

İlginizi Çekebilir

Uzmanlardan Uyarı Geldi! Larva Dönemi Kaçırılmamalı Aksi Takdirde 'Salgın Hastalıklara Yol Açabilir!'
Son 33 Yıldır Yapılan Araştırmalara Göre Boşalma Sıklığı Prostat Kanseri Riskini Etkiliyor Olabilir!

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
YORUMLAR
03.05.2024

Ve beynimizi… O kadar saçma ve boş şeyler ki öfkelendiğimiz konular,olaylar,kişiler.. Öfke anında aklınıza gelirse bir nabzınızı ölçün bu olay yada kişi kendime bu zararı vermeye değer mi değmez mi ? Kıyaslamasını yapın. Çok geç farkına vardım bu düşüncenin ama vardım… Yaşamak sakinlik istiyor… Ben öfkeliyim elimde değil diye kandırmasın kimse kendini her şey sizin elinizde…

03.05.2024

valla öyle bir an geliyor ki hiç sinirlenmem dediğin şeyde öfke patlaması yaşarken buluyor insan kendini. hayat, yaşanmışlıklar, ciğeri peş para etmezler çok mutlu gözlerinin içi gülen polyanna yı bile ağresif sinirli birine dönüştürebiliyor malesef yoksa kimse hiç kimse yada hiç bir şey için kendine zarar vermeyi istemez...

03.05.2024

Aşılar kadar değil.

03.05.2024

Öfkelendiğiniz bir kişiyse,onu o şekilde kabul ettiğinizde hiç öfke hissetmiyorsunuz.

03.05.2024

ya o kişi öyle değilse en başta sonra değiştiyse??

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ