OECD Rekortmeni Türkiye'de Gıda Fiyatlarında Topyekûn Mücadele Albayrak Döneminde de Marketlerde Uygulandı

Gıda fiyatları enflasyonunda Türkiye OECD birincisi oldu. Aslında enflasyon mevzu bahis olunca her alanda birinciyiz. Dünyada artan fiyatlara bir de TL'nin değer kaybı eklendiğinden fark attığımız enflasyon verilerinde, geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıkladığı 'topyekûn mücadele'nin 4 yıl önceki arşivlerde de marketlerle ilişkilendirildiği görüldü.

İlk olarak OECD verilerin bakalım istedik. Dünyada artan enflasyon, tüm ülkelerin ana gündemi haline gelirken, Türkiye bu konuda açık ara fark atmış görünüyor.

pbs.twimg.com

2021 verilerinin 2020 ile karşılaştırıldığı bu tabloda da lider olan Türkiye, 2022'deyse farkı açıyor.

En yakın takipçimiz Estonya'da haziran ayı enflasyonu yüzde 21,8 olurken, Türkiye'de TÜİK verilerine göre enflayson 78,62 olarak görünüyor. Temmuzda yüzde 79,60 olmuştu.

pbs.twimg.com

OECD'nin paylaştığı verilerde şubat ayı sonunda başlayan Rusya-Ukrayna savaşıyla artan fiyatların mayıs ayında tavan yaptığı düşünülerek o döneme göre gerileme gösteren az sayıda ülke görünüyor. Hollanda, Almanya ve Japonya enflasyonu gerileten ülkelerden. Diğer tüm ülkelerde artış görülürken, OECD ortalamasıysa yüzde 10,3 olarak görülüyor.

Enerji enflasyonunda da Türkiye, yine en yakın takipçisi olan Estonya'nın yaklaşık iki katı bir orana sahip oluyor

pbs.twimg.com

Kış mevsiminin yaklaştığı şu dönemde Rusya-Avrupa geriliminde enerji fiyatlarında doğal gaz öncülüğünde gerileme beklenmezken, son dönemde Türkiye-Rusya ilişkileri bu açıdan yakın takipte yer alıyor.

Ve can boğazdan ilişkisiyle gıda enflasyonuna geliyoruz! Tüm ülkelerde hatta daha çok fakir ülkelerde sorunlara yol açması beklenen gıda fiyatlarındaki yükseliş Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO'nun son verilerinde gerileme göstermişti.

pbs.twimg.com

2022'nin başında tarihi rekorlar kıran Küresel Gıda Fiyatları Endeksi, son 10 yılın en sert düşüşünü temmuz ayında gösterdi. Son 5 aydır düşüş gösteren endekste Türkiye'nin başrolünde olduğu tahıl koridorunun da etkili olduğu görüldü. 

Ancak dar ve sabit gelirlinin ana harcama kalemi olarak bütçesinde daha çok alan kaplayan gıda fiyatlarında en yakın takipçisi Litvanya yüzde 28,5 oranına sahip olurken, Türkiye'nin oranı yüzde 93,9 olarak görünüyor ki temmuzda da yüzde 94,65 oldu.

OECD verilerinde Türkiye'de TÜFE, ÜFE ve beklentilerle TL'de değer kaybı da dikkat çekici

www.oecd-ilibrary.org

İlk grafikteki mavi çizgi ÜFE, kırmızı TÜFE ve yeşil de TÜFE beklentisi olurken, ikinci grafik TL'nin dolar karşısındaki 2020 baz alınarak son bir yıldaki seyri.

Bugün açıklanan tarım sektörü üretici fiyatları endeksinde de geçen ay görülen düşüş, bu ay yeniden yükselişe dönerek yüzde 157,89 oldu.

data.tuik.gov.tr

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %5, bir önceki yılın Aralık ayına göre %108,78, bir önceki yılın aynı ayına göre %157,89 ve on iki aylık ortalamalara göre %79,39 artış gerçekleşti.

Gelelim topyekûn mücadele kısmına! Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım'ın dikkat çektiği mücadele detayı arşivleri tarattı

twitter.com

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sosyal medya hesabından geçen günlerde yaptığı paylaşımda Tarım Kredi Kooperatif'lerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla bugünden itibaren başlayan indirime, diğer zincir marketlerin de eklenmesini beklendiğini söyledi

pbs.twimg.com

Nebati, Twitter hesabından yaptığı açıklama dizisinde, Tarım Kredi Kooperatifleri'nde uygulayacak indirimin gıda enflasyonuna etkisine değindi.

twitter.com

Petrolde gevşeme, tarımda artış, tahıl koridoru etkisinden de bahsetti.

İndirime de değindi.

Perakende zincirlerine atıfta bulundu.

Zincir marketler de örnek alsın denildi.

Küresel gıda fiyatlarından bahsedildi.

"Birlikten berekete" vurgusu yapıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gayrimenkul sektörüne dair de açıklama yaparak, olağan dışı fiyat artışlarını yakından takip ettiklerini söyledi ve "Konuyu mercek altına aldık. Gereken neyse yapıyoruz, yapacağız" dedi.

pbs.twimg.com

Bakanların açıklamalarıysa sürüyor: Varank "Enflasyon bizim de canımızı acıtıyor" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dün yaptığı Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Toplu Açılış ve İmza Töreni’nindeki konuşmada, 'Enflasyon sorunu elbette bizim de canımızı acıtıyor. Ama emin olun bu sorunun çok büyük bir kısmı küresel piyasalardaki dalgalanmalardan kaynaklı. İnşallah yakın zamanda enflasyonu da kontrol altına alarak, ülkemizi 2023 hedeflerine çok daha hızlı ulaştıracağız' açıklamasını yaptı.

"Topyekûn mücadele" arşivlerden çıktı! 2018 Ekim'e geri sardığımız takvim yapraklarında o dönem Hazine ve Maliye Bakanı olan Berat Albayrak, Ağustos ayında yaşanan kur şoku sonrasında yapılan bit toplantıda Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı'nı açıklamıştı.

www.aa.com.tr

Berat Albayrak, o dönemde kurda yaşanan yukarı yönlü hareket ve oynaklığın yavaş yavaş geride bırakıldığını belirterek, kurda volatilitenin sona ermesiyle normalleşmenin ardından fiyatlarda rasyonel seviyelere gerileme sağlanmasını vurgulamıştı.

İnternet sitesinde görülen firmalara şu dönem enflasyonla ilgili birçok suçlamaya maruz kalıyor.

www.aa.com.tr

'www.enflasyonlamucadele.org.tr' sitesi kurulmuş, şu dönem stokçuluk, fahiş fiyat suçlaması ile karşı karşıya kalan birçok firma, perakende marka, zincir market ya da STK mücadeleye destek vermişti. 2019 sonrasına dair sitenin akışında bir hareket görülmüyor.

2018 yılında sonuç ne oldu? Rahip Brunson Kriziyle başlayan kur atakları Ağustos 2018'de yüzde 17,90 olan enflasyonu eylülde yüzde 24,52 seviyesine çıkardı

Ekim ayında da TÜİK TÜFE verisi yüzde 25.24 olarak açıklandı. Tam bir yıl sonra Eylül 2019'da enflasyon yüzde 9.26 olarak gerçekleşti. İki ay tek hanede kalan enflasyon sonrasında farklı dinamiklerin de devreye girmesiyle yükseliş seyrini sürdürdü.

Ancak değinmeden geçilemeyecek bir gelişme de yaşandı 2018'de

Merkez Bankası'nın o dönem para politikasında Geç Likidite Penceresi (GLP) kullanılırken, 2018 Ocak ayında bir hafta vadeli repo yüzde 8, GLP yüzde 12,75 seviyesinde bulunuyordu. 25 Nisan 2018'de GLP yüzde 13.50'ye çıkarılırken, 23 Mayıs'ta kurdaki yükselişin hızlanmasıyla Merkez Bankası olağanüstü toplandı ve GLP yüzde 13,5'ten yüzde 16,5'e yükseltildi. 

TCMB, 1 Haziran'dan itibaren bir hafta vadeli repo faizinin yüzde 16,5 ile politika faizi olarak uygulanacağını duyurarak, 7 Haziran'da da bir hafta vadeli repo faizi yüzde 16,5'ten yüzde 17,75'e çıkardı. Son olarak da 13 Eylül 2018'de politika faizi 625 baz puan artışla yüzde 24'e yükseltildi. Kaynak: Dünya

Bu süreçte dolar/TL'de neler oldu?

2018 yılına dolar/TL 3,7946 seviyesinden başladı. 2017 yılında yapılan referandumla değişen sisteme yönelik seçimler yani Cumhurbaşkanlığı Sistemi ilk seçimi 24 Haziran 2018'de yapıldı. 

Mayıs ayında seçim atmosferi gölgesinde dolar/TL'de yükseliş başladı ve 1 Mayıs'ta 4,0623'ten güne başlayan kur, 1 Haziran'da 4,5265'i görürken, seçimler sonrası 1 Ağustos'un ilk günü 5 liraya ulaştı. 13 gün içindeyse 7 liraya ulaştı. Merkez Bankası PPK'da alınan 675 baz puanlık artış sonrasında düşüş trendi hızlanarak yılı 5,2927 seviyesinden tamamladı.

Sosyal medyada ise OECD'nin enflasyon tablosu gündem oldu 👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

Siz ne düşünüyorsunuz? Enflasyonda hem OECD şampiyonu olduk hem de mücadeleye devam ediyoruz sonuçta 👇 Yorumlara bekliyoruz...

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
YORUMLAR
15.08.2022

Allah'ınız varsa mücadeleden vaz geçin, oluruna bırakın. Daha kolay çözülürdü.

15.08.2022

BİR ÜLKE NASIL BATAR NASIL REZİL OLUR NASIL YAĞMALANIR... ENFLASYON ALTINDA EZİLEN HALKIN GÖRMEDİĞİ ŞEYLER VAR TOPRAKLARIMIZ SATILIYOR..!! RUSYA YA MERSİN LİMANI VERİLDI ARKADAŞLAR BUNU HİÇBİR YAYIN ORGANI DİLE GETİRMIYOR 90 YIL ENERJI DE RUSYA YA BAĞIMLIYIZ YAZIKLAR OLSUN.. ENFLASYON BİR ŞEKİLDE SON BULACAK AMA SATILAN YAĞMALANAN TOPRAKLARIMIZI ALAMAYACAĞIZ

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ