OECD Raporu: Türkiye Üniversite Mezunlarının İstihdamında Son Sırada

OECD’nin 'Bir Bakışta Eğitim' raporuna göre Türkiye, öğrenci başına en az harcama yapan üçüncü ülke oldu. Üniversite mezunlarının istihdamında ise son sırada yer aldı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 2019 yılı eğitim raporunun Türkiye bölümünü yayımladı. Eğitim sisteminin içinde bulunduğu olumsuz tabloyu bir kez daha gözler önüne seren rapora göre, Türkiye’nin öğrenci başına harcadığı para OECD ortalamasının çok altında kaldı. Lüksemburg, ABD ve Avusturya öğrenci başına en çok harcama yapan ilk üç ülke olurken Türkiye eğitime en az harcama yapan ülkeler 

Raporda, Türkiye’deki üniversite mezunlarının istihdam oranının 2018 yılına göre altı puan düştüğü kaydedildi. Üniversitelerin öğrenci başına yaptığı harcamanın da düşük olduğu belirtilerek yükseköğretim finansmanının büyük ölçüde özel kaynaklardan karşılandığı vurgulandı.

Kadın-erkek istihdam makası açık

Rapora göre Türkiye, üniversite mezunu kadınların istihdamında yine sınıfta kaldı. Üniversite mezunu kadınların yalnızca yüzde 62’si bir işe yerleşebildi. Lise mezunu yetişkin kadınların istihdama katılımı ise 2017 yılına göre 2018’de beş puan artarak yüzde 66’ya ulaştı. OECD, Türkiye’deki lise mezunu yetişkinlerin yüzde 65’inin, lise mezunu olmayan yetişkinlerin ise yüzde 54’ünün istihdam edildiğini açıkladı. Türkiye, üniversite mezunlarının istihdamında yüzde 66 ile OECD ülkeleri arasında en sonda yer aldı.

Erkek üniversite mezunları da kadın üniversite mezunlarına göre 1.4 kat daha fazla iş yaşamına dahil oldu.

Üniversiteye gidenlerin oranı ortalamanın altında

Üniversite mezunları daha çok kazanıyor

OECD, Türkiye’deki çalışan maaşlarının öğrenim durumlarına göre farklılıklarını da masaya yatırdı. Üniversite mezunları, OECD ortalamasına kıyasla daha az istihdam edilse de lise mezunu çalışanlara göre yüzde 64 daha fazla kazandı. Raporda, bu oranın OECD genelinde yüzde 55 olduğu aktarıldı.

Raporda, Türkiye’de 25-34 yaş grubundaki kişilerin sadece yüzde 43’ünün lise mezunu olduğu anımsatılarak şu tespitlere yer verildi:

  • OECD genelinde lise eğitimine katılmayanların ortalama oranı yüzde 15. Bu oran, Türkiye’den üç kat daha düşük.

  • Türkiye’de liseden mezun olanların oranı yüzde 75 iken OECD ülkelerinin ortalaması yüzde 86.

  • Lise çağına gelip de liseye kayıt yaptıranların oranı Türkiye’de yüzde 73, OECD ülkelerinde ise ortalama yüzde 84.

Öğretmen maaş artışı arasında uçurum var

Türkiye, kadın öğretmen sayısında da OECD ortalamasının çok gerisinde kaldı. OECD ülkelerinde yüzde 70 olan kadın öğretmen oranı, Türkiye’de yüzde 56 olarak gerçekleşti. OECD’nin istatistiklerine göre, Türkiye’de işe başlayan ve emekli olmak üzere olan öğretmenlerin arasındaki maaş farkı yüzde 27 oldu. OECD ülkelerinde bu oranın ortalama yüzde 67’ye ulaştığı kaydedildi.

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR
11.09.2019

niye okuyonuz gencler, mezun olunca ise alinmiyorsunuz zaten. hem de cumhurbaskani olmak icin bile diplomaya ihtiyaciniz yokken ...

Pasif Kullanıcı
11.09.2019

Ne olacaktı ilk sırada mı olacaktık :D

12.09.2019

Diplomasız cumhurbaşkanı olunan bir yerde, insanlar niye okumak isterki.

TÜM YORUMLARI OKU (16)