OECD Raporu: Türkiye İşsizlikte Beşinci Sırada

Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 2016 yılına ilişkin İstihdam Görünümü raporunu dün yayımladı. Raporda yer alan verilere göre Türkiye yüzde 10.4 işsizlik oranı ile 34 OECD ülkesi arasında Slovakya ile birlikte beşinci sırada yer aldı.

Sözcü'den Engin Esen'in haberine göre, OECD verilerinde Yunanistan yüzde 24.4 ile işsizliğin en fazla olduğu ülke olarak kayıtlara olarak kayıtlara geçerken kriz mağduru İspanya'da yüzde 20.4 ile ikinci sıraya yerleşti.Üçüncü Portekiz'de işsizlik oranı yüzde 12.1, dördüncü İtalya'da ise bu oran yüzde 11.6 oldu.

Türkiye yüzde 10.4 işsiz oranıyla beşinci sırayı Slovakya ile paylaşıyor. OECD ülkelerinde işsizlik oranı ortalaması ise yüzde 6.4 seviyesinde kaldı.

İstihdamda Türkiye ve Yunanistan son sırayı paylaşıyor

Türkiye'deki işsizlik oranı 15-24 yaş grubunda yüzde 18.5'e, kadınlarda yüzde 12.9'a, 15-24 yaş grubundaki kadınlarda yüzde 22.2'ye çıkıyor. OECD uzmanlarına göre, gelecek yıl 34 OECD ülkesinde 15-74 yaşındaki nüfus içindeki iş sahibi olma oranı 2007'deki düzeyi yakalayarak yüzde 61 olacak.

Türkiye'de ise bu oran 2007'dekine göre yüzde 6 artmasına rağmen yüzde 10 daha düşük seviyede seyrediyor. Türkiye ve Yunanistan, yaklaşık yüzde 51'lik istihdam oranıyla OECD sıralamasının en sonunda yer alıyor.

Türkiye'de istihdam oranı 15-24 yaş grubunda yüzde 34.2'ye, kadınlarda ise yüzde 30.5'e kadar düşüyor. İşgücü piyasalarının önümüzdeki yıldan itibaren 2008'deki finansal kriz öncesi seviyeleri yakalayacağı öngörülen raporda, küresel ekonominin “yavaş büyüme tuzağına” takılması nedeniyle bu sürecin yavaş işlediğine dikkat çekildi. 

OECD, yeni iş sahalarının yaratılması, çalışanların vasıflarını iş süreçlerinde verimli kullanabilmesi, mesleki tatminin ve gelir seviyelerinin artırılabilmesi için reformlara ihtiyaç duyulduğunu, ayrıca işsizlik yardımlarının geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Sözcü / Engin Esen

Popüler İçerikler

Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
YORUMLAR
08.07.2016

hem sadece iş beğenmemezlik biz üniversiteliler yapmıyoruz...bize iş beğenmiyorlar diyen cumhurbaşkanı bozuntusu da kendi işini beğenmiyor bu seferde başkan olmak istiyor :D değil mi ama :D

08.07.2016

İşsizlik yok iş beğenmeme var. Gençler çok şımardı. Üç kuruşa köpek gibi çalışacağınız onca iş var. Hem iş güvenliği, güvence gibi fasafisolar da yok. Hayatın tadını çıkarıp ne yapacaksınız. Eve ekmek götürüyor musun, götürüyorsun. Ekmek dışında başka bir şey götüremiyorsun ama zaten şımarıklığın lüzumu yok. Hayatta kal yeter. Tabi bombaya denk gelmezsen. O zaman iş derdin de kalmıyor zaten. Gül gibi ülke işte.

08.07.2016

Ama bizim kalifiye elemana ihtiyacımız var... O yüzden 3 milyon Suriyeliyi vatandaş yapıcaz İngiltere 'ye, Kanada 'ya gitmesinler diye...

TÜM YORUMLARI OKU (13)