OECD’nin Daha İyi Yaşam Endeksi’nde Türkiye Sondan Üçüncü

OECD’nin Daha İyi Yaşam Endeksi’nde Türkiye yine son sıralarda yer aldı. Yaşam kalitesinde sondan üçüncü olan ülkemiz 10 üzerinden 3.9 puan alarak Meksika ve Güney Afrika'nın üzerinde kendisine yer bulabildi. 

Haftada 50 saatten fazla çalışanların oranının yüzde 38'i bulduğu Türkiye, iş-yaşam dengesi puanlamasında, yani iş yeri dışında geçirilen zaman ortalamasında ise sonuncu sırada. 38 ülkeyi kapsayan rapora göre kendimize vakit ayırmıyoruz...

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından her yıl güncellenen ‘Daha İyi Yaşam Endeksi'nde sondan üçüncü olan Türkiye, 10 üzerinden 3.9 puan aldı ve Meksika ve Güney Afrika'nın üzerinde kendisine yer bulabildi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Endekste 11 kriter dikkate alınıyor

Endeks oluşturulurken, 

  • Barınma

  • Gelir seviyesi

  • İş bulabilme

  • Sosyal yaşam

  • Eğitim

  • Çevre

  • Yurttaş hakları

  • Sağlık

  • Yaşam memnuniyeti

  • Güvenlik 

  • İş-yaşam dengesi 

alanlarında 11 kriter dikkate alındı.

Türkiye, bunlardan yalnızca yurttaş hakları alanında 38 ülke ortalamasının üzerinde puan alırken, diğer 10 kriterde zayıf not aldı. 

Türkiye'nin yurttaşlık haklarında yüksek puan almasındaki en büyük etken ise seçimlere yüzde 85'leri bulan katılım oranları etkili oldu. Bu alanda OECD ortalaması ise yüzde 68'de kaldı.

Yaşam kalitesi en yüksek ülke Norveç

Ülkeler listesinin en tepesine 8 puan ortalaması ile Norveç otururken, onu 7.9'ar puanla Avustralya ve Danimarka takip etti.

Haftada 50 saatten fazla çalışanların oranı: Türkiye yüzde 38 ile zirvede

Haftada 50 saatten fazla çalışanların oranının yüzde 38'i bulduğu Türkiye, değerlendirmede iş-yaşam dengesi puanlamasında sınıfta kaldı. 

Kişilerin aile yaşamına ve eğlenceye ne kadar vakit ayırabildiğinin ölçüldüğü bu kritere göre, bütün ülkelerde 50 saatten fazla çalışanların oranı yüzde 13 düzeyinde.

Kendimize ne kadar vakit ayırabiliyoruz?

Günlük azami çalışma süresinin 10 saatten 12 saate çıkarılması yönündeki yeni istihdam yasasının protesto edildiği Fransa'da vatandaşlar günde ortalama 16.4 saati kendilerine ayırabiliyor.

İş dışında geçirilen zaman açısında Fransa'yı İspanya takip ediyor. İspanyolların kendilerine ayırabileceği günde ortalama 15.9 saati bulunuyor. 

OECD'in 38 ülkeyi kapsayan raporıunda mesai dışı zaman ortalamalaınrda Avrupa ülkeleri zirvede. Hollanda ve Danimarka'da 15.9, Belçika'da insanlar 15.8 saati iş yeri dışında geçiriyor. 

38 ülke arasında Türkiye sonuncu. Türkiye'de iş yeri dışında geçirilen zaman ortalaması günde 12.2 saat.

Türkiye, çalışanların gelir düzeyinde ise 0.7 puan alabildi

Eğitim, çevre, barınma ve toplum yaşamı Türkiye'nin 10 üzerinden 5'in altında puan aldığı diğer kriterler oldu.

OECD'nin yaptığı araştırmada Türkiye en yüksek notu 6.8 ile güvenlik kriterinde aldı

OECD'nin yaptığı araştırmada Türkiye en yüksek notu 6.8 ile güvenlik kriterinde aldı. OECD ortalamasına göre gece yolda yürürken kendini güvende hissedenlerin oranı yüzde 68 iken, Türkiye ortalamanın yüzde 8 gerisinde kaldı. 

OECD genelinde 100 bin kişiye düşen cinayet oranı 4.1 olarak kaydedilirken, Türkiye'de bu oranın yalnızca 1.7 olması güvenlik notunun yükselmesinde etkili oldu.

Araştırmaya katılanlara yaşam memnuniyeti düzeyleriyle ilgili sorular da yöneltildi. Türkiye'den alınan cevaplarda ortalama 10 üzerinden 5.5'te kalırken, ülkelerin ortalaması 6.5 olarak gerçekleşti. Böylece Türkiye bu kriterde 2.3 puan aldı.

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
YORUMLAR
01.06.2016

olsun. mallıkta birinciyiz

01.06.2016

Barınma - 1001 odalı saray yaptı barınıyor daha ne yapsın. Gelir seviyesi-milyarlarca doları var gemileri var Allahtan korkun. İş bulabilme- 20li yaşlarında çocuklara armatörlük öğretti ayıptır. Sosyal yaşam-kızlı erkekli gezip tecavüzcü ve mağdur olmamızı engelledi kötülük mü? Eğitim-Tüm okulları imam hatip yaptı eğitimde fırsat eşitliği sağladı nankörlük etmeyin. Çevre-Türkiyede ağaç bırakmadı çevre sorunu olmasın diye ama vizyonsuzlar anlamaz. Yurttaş hakları- kendine laf edenleri vatandaşlıktan atıp bu sorunuda çözecek ELBET. Sağlık- Aile hekimlerini getirdi googledan reçete yazabilen dr.larımız oldu çatlayın. Yaşam memnuniyeti-Hayatından memnun olmayanları öldürerek memnuniyet seviyesini artırıyor (bknz Kürtler). Güvenlik.Tamam bunda sıkıntı var ama demokrasimizden oluyor kendini patlatmamış adamları nasıl tutuklasınki Faşistmiyiz biz. İş-yaşam dengesi - İş kazaları arttı çünkü SAKARIZ hem ne yapsın iki adam öldü diye maden mi kapatsın.KISKANIYORLAR BÖYüKK ÜLKEMİZİ.

02.06.2016

Olay bundan daha iyi özetlenemezdi... Yanliz seyi unutmussun; bir zamanlar beraber yürüyüp, beraber yürüttüklerini, simdi yürümesinler diye iceri atiyorlar...

01.06.2016

Eyy OECD!! Sen kimsin ki bu ulkenin yuzde 52yle secilmis cumhurbaskaninin ulkesine dusuk puan veriyosun. Derhal yuzde yuz yerli ve milli bir kalkinma orgutu kurmak gerek.

TÜM YORUMLARI OKU (16)