Ödemeler Dengesi, Dengeye Gelmiyor! Cari Açık Sorunu Sürüyor: Eylülde 3 Milyar Dolar Oldu!

Cari işlemler hesabı Eylül ayında 2,97 milyar dolar açık verdi, 12 aylık açık 39,16 milyar dolar

www.tcmb.gov.tr

TCMB verilerine göre, 2021 yılı Eylül ayında 2.719 milyon ABD doları fazla veren cari işlemler hesabı, 2022 Eylül ayında bu ayda 2.966 milyon ABD doları açık verdi. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 39.164 milyon ABD doları oldu.

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 6.971 milyon ABD doları artarak 8.097 milyon ABD dolarına yükselmesi etkili oldu.

www.tcmb.gov.tr

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın aynı ayında 6.656 milyon ABD doları fazla vermişken, bu ay 6.807 milyon ABD doları fazla verdi.

Hizmetler dengesi kaynaklı girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 1.324 milyon ABD doları artarak 6.083 milyon ABD dolarına yükselmiştir. Bu kalem altında seyahat* kaleminden kaynaklanan net gelirler, 743 milyon ABD doları artarak 4.558 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Birincil gelir dengesi kaynaklı çıkışlar, 12 milyon ABD doları azalarak 947 milyon ABD dolarına geriledi.

Bir önceki yılın Eylül ayında 45 milyon ABD doları net giriş kaydeden ikincil gelir dengesi kalemi, bu ayda 5 milyon ABD doları net çıkış kaydetti.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 488 milyon ABD doları olarak kaydedildi.

Portföy yatırımları 3.373 milyon ABD doları tutarında net çıkış kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 522 milyon ABD doları ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 115 milyon ABD doları net satış yaptığı görüldü.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, Genel Hükümet ve bankalar sırasıyla 2.500 milyon ABD doları ve 1.132 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleşti.

Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 2.111 milyon ABD doları net artış kaydetti.

Resmi rezervlerde bu ay 1.656 milyon ABD doları net azalış gözlendi.

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 380 milyon ABD doları ve Türk lirası cinsinden 349 milyon ABD doları net artış olmak üzere toplam 729 milyon ABD doları net artış kaydetti.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, Genel Hükümet ve bankalar sırasıyla 107 milyon ABD doları ve 250 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleştirmişken, diğer sektörler 336 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirdi.

TCMB: Ödemeler Dengesi “Cari İşlemler Hesabı” altındaki iki kalemde revizyon yapılmıştır.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ödemeler Dengesi “Cari İşlemler Hesabı” altındaki “Hizmetler Dengesi/Seyahat/Gelir” ile “Birincil Gelir Dengesi/Ücret Ödemeleri/Gider” kalemlerinde revizyon yapıldığını duyurdu.

TCMB tarafından yayınlanan duyuruda şöyle denildi:

'Ödemeler Dengesi “Cari İşlemler Hesabı” altındaki “Hizmetler Dengesi/Seyahat/Gelir” ile “Birincil Gelir Dengesi/Ücret Ödemeleri/Gider” kalemlerinde revizyon yapılmıştır. İki revizyon sonucunda Ödemeler Dengesi Cari İşlemler Hesabı revize edilen dönemde toplam 26,8 milyar ABD doları artı yönlü güncellenmiştir.

Turizm istatistiklerinin iyileştirilmesine yönelik olarak Türkiye İstatistik Kurumu tarafından T.C. Ticaret Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Bankalararası Kart Merkezi iş birliğiyle yürütülen revizyon çalışması kapsamında yeni veri kaynakları sisteme entegre edilmiş, metodolojik iyileştirmeler gerçekleştirilmiş ve 2012 yılına kadar geriye dönük olarak turizm istatistikleri güncellenmiştir.

Revizyon sonrasında Ödemeler Dengesi “Cari İşlemler Hesabı” altındaki “Hizmetler Dengesi/Seyahat/Gelir” kalemi, 2012–2022 Ocak-Ağustos arasında toplam 22,4 milyar ABD doları yukarı yönlü güncellenmiştir.

Ayrıca, veri kalitesinin artırılması ve yeni veri kaynaklarının veri derleme sürecine entegrasyonu çalışmaları sonucunda Ödemeler Dengesi “Cari İşlemler Hesabı” altındaki “Birincil Gelir Dengesi/Ücret Ödemeleri/Gider” kalemi, 2017-2022 Ocak-Ağustos arasında toplam 4,4 milyar ABD doları aşağı yönlü güncellenmiştir.'

Sosyal medyada da uzmanlar cari açığı ve düzenlemeyi yorumladı.

👇

👇

👇

👇

👇

👇

Popüler İçerikler

JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!