Obsesif Kompulsif Bozukluklar Hakkında Bu Zamana Kadar Doğru Sandığımız Yanlışlar

Obsesif kompulsif bozukluk olarak bilinen OKB kişilerde yaygın olan bir sendromdur. Peki bu kadar yaygın olmasına rağmen yanlış anlaşılmaya maruz kalan OKB nedir ve bu sendrom hakkındaki en yaygın yanlış anlaşılmalar nelerdir? Hadi bu sorulara hep birlikte cevap bulalım...👇

Uyarı: Bu içerikteki bilgiler, tıbbi öneri niteliği taşımamaktadır.

Obsesif-Kompulsif Bozukluk (OKB), istenmeyen, uygunsuz düşünceleri (obsesyonlar) ve sıkıntıyı azaltmak için yapılan tekrarlayıcı davranışları (kompulsiyonlar) içeren, günlük yaşamı önemli ölçüde etkileyen bir ruh sağlığı durumudur.

Peki OKB davranışlar hakkında yanlış bilinen şeyler nelerdir?

OKB bir karakter özelliği midir?

OKB, istenmeyen, müdahaleci düşünceleri (takıntılar) ve sıkıntıyı azaltmayı amaçlayan tekrarlayan davranışları (kompulsiyonlar) içeren bir akıl sağlığı durumudur.

Sadece tek bir OKB türü mü vardır?

OKB sadece temizlik veya düzenlilik değil, çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Farklı takıntılar ve zorlantılar içerebilir.

OKB'li insanlar her şeyi mi takıntı haline getirirler?

Obsesyonlar ve kompulsiyonlar zaman içinde değişebilir ve bireyler arasında farklılık gösterebilir. Tetikleyiciler ve stres seviyeleri bu değişiklikleri etkileyebilir.

İstemsiz düşünceleri olan herkeste OKB olabilir mi?

İstemsiz düşünceler genel popülasyonda yaygındır. OKB, günlük yaşamı önemli ölçüde etkileyen sık, rahatsız edici müdahaleci düşünceler ve kompulsiyonlar içerir.

OKB'ye neyin sebep olduğunu biliyoruz.

Hayır, OKB'nin kesin nedeni bilinmemektedir. Genetik, beyin yapısı ve çevresel faktörlerin hepsi gelişiminde rol oynayabilir.

OKB zihinsel bir süper güç müdür?

OKB popüler kültürde genellikle yanlış tasvir edilir. Bu, bir süper güç değil, şiddetli anksiyete, depresyon ve intihar düşüncelerine yol açabilen zayıflatıcı bir durumdur.

OKB tedavi edilemez bir hastalıktır.

OKB'nin tedavisi olmamakla birlikte, bilişsel davranışçı terapi (BDT) ve ilaç tedavisi gibi tedaviler semptomları önemli ölçüde azaltarak bireylerin normal bir yaşam sürmelerini sağlayabilir.

İlginizi çekebilir 👇

Bazı İnsanlar Neden Bu Kadar Yüksek Sesli Hapşırır?
Güne Onsuz Başlayamadığımız Kahveyi İlk Kim Keşfetti?
Turuncu Kediler Gerçekten de Tuhaf mı?

Popüler İçerikler

Selçuk’ta Başlayan Yangın Kuşadası’na Ulaştı, Büyümeye Devam Ediyor
Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 'Gri Listeden' Çıkarıldığını Duyurdu: "Başardık"
İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan Kayseri'deki Olaylara İlişkin Açıklama: "Yabancı Düşmanlığına Müsade Etmeyiz"
YORUMLAR
26.05.2024

Tedavisi var mesleki kitaplarda bozukluk diye geçen ama hastalık olarak ele alınan bir tanesi daha peki neden ? İnsanlara ilaçları dayamak için peki sonra ne oluyor ? Yıllarca geçmeyen bir ilaçlara bağımlı “hastalar” yaratılıyor.. Mmm şu şu belirtiler var hastasın mutlaka çözülmeli hemen bu ilaçları kullanmaya başlıyorsun uzun bir süre geçmezse eğer eyvah kronikleşmiş devam edeceksin ilaç kullanmaya… Uzun yıllar boyunca geçmeyen bir “hastalık” varsa eğer bu işin sorumlusu tedaviyi uygulayan mı yoksa “hasta” mı ? Bir hastalık düşünelim yıllarca geçmiyor ve bir gün bu kafada olmayan bir psikiyatristin yazdığı rehber kitap yada makaleye denk geliyorsun yada gerçekten insanlara faydalı olmak için çabalayan bir terapiste denk geliyorsun ve anında her şey çözülüyor elinde bir sihirli değnek mi vardı ? Hayır…Sadece algını hatalı kodlamayı değiştirmeyi başardı

26.05.2024

Hastalık, mutlaka çözülmesi gereken bir sorun olarak ele alınan tüm bozuklukların bir seviyesi yoktur şu şu belirtiler var senin “hastalığın” bu tedavi edilmeli kötü bir duygudurum sizi hasta/sorunlu yapmaz…Bilişsel terapi yada okuma terapisi en iyi antidepresan ilaçlar kadar yarar sağlar. Çünkü biliş zaten bir düşünce yada algıdır ve herhangi bir durum yada olay haklında ne düşündüğünüz demek…Tüm çareyi kimyasal haplarda aramak sadece bozukluklar için değil hatta ağır depresyonlar içinde geçerli bilişsel terapi,konuşma terapisi yada okuma terapisinin çok etkili ve kalıcı şekilde işe yaradığı ciddi klinik araştırmalarla beraber ortaya çıkmıştır…O yüzden yıllar boyunca ilaç kullanıyorum ancak bu şekilde yaşayabiliyorum demek yerinde algınızı değiştirecek bu terapilere yönelmek daha sağlıklıdır..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ