'Obezofobi' Olarak da Bilinen Kilo Alma Korkusu Nedir?

Pek çoğumuz kilomuzu dengede tutmak ister, sağlığımızın kötüye gitmemesi için düzenli beslenir ve egzersiz yaparız. Fakat bazen kilo alımı veya kilo verimi yolculuğumuz zihinsel sağlığımızı etkileyebiliyor. Sizler için hazırladığımız bu içeriğimizde obezofobi, yani 'kilo alma korkusu' adlı bu fobiyi açıkladık. Gelin hep birlikte bu fobiyi keşfedelim.

Obezofobi, kilo alımından korku duymak anlamına gelen bir tür kaygı bozukluğudur.

Obezofobiniz varsa, kilo alımı hakkında konuşmak veya düşünmek size aşırı derecede bir endişe hissi verir. Ayrıca, tartıya yakın olmak gibi kilo alımıyla ilişkili durumlarda da korku yaşayabilirsiniz.

Kilo almaktan korkuyorsanız, bu engellemek adına bazen aşırıya kaçabilirsiniz. Bu, yeme bozukluğu oluşumu riskini artırır veya sizde bir yeme bozukluğu olduğuna dair bir belirti oluşturur.

Obezofobinin belirli bir sebebi yoktur ancak birçok faktör bu korkunun oluşmasına neden olabilir.

Mükemmeliyetçi olma, kaygı bozuklukları, kişisel deneyimler ve kilosundan dolayı yargılanmaktan ve dışlanmaktan korkmak gibi birçok faktör obezofobiyi tetikleyebilir.

Obezofobiye sahip olan insanlar yediklerini kontrol etmek adına gittikleri her yere kendi yemeklerini götürür, kendi kendilerini aşırı derecede eleştirir ve yemek yemeyi içeren aktivitelerden uzak durur.

Kilo alımı ile ilgili konuşmalar ve tartışmalar sırasında hissedilen negatif düşünceler, korku, kaygı, stres, yüksek tansiyon ve panik ataklar obezofobinin yaşandığına dair belirtiler arasındadır.

Obezofobinin ana ikilemi vücut ağırlığı ve tüketilen gıda ile yaşanılan sağlıksız bir saplantıdır. Bu saplantı, yeme bozukluğu geliştirme riskini arttırır.

Ancak yeme bozuklukları daha şiddetli ve karmaşıktır. Kişinin kendi vücudunun görünümünü kontrol altında tutmayı hedefler. Anoreksiya veya bulimia hastalığı olan bir kişi anormal derecede zayıf olabilir, ancak aynaya baktığında yine de kilolu olduğunu düşünür.

Obezofobi, psikolojik destek sağlanılarak meditasyon, psikoterapi gibi zihni rahatlatacak tedaviler ile sağlanır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon Rehberi! Hızlı ve Etkili Şekilde Meditasyon Yapmanın Yolları
Nil Keskin Yazio: Meditasyonun Faydaları Nelerdir? Hangi Meditasyon Türleri Sana Uygun?
Her Gün Meditasyon Yapan İnsanların Çok Daha Sağlıklı Bir Yaşam Sürdüğünün 17 Kanıtı

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
YORUMLAR
14.10.2022

hıh buldum sorunumu :(( ömrümü tüketti valla hayatımın içine etti desem yeridir...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ