Onedio Logo

Obama, IŞİD'e Karşı 3 Yıllık Yetki İstedi

Kapak Görseli
null Görseli

ABD Başkanı Obama, Kongre'den ABD muharip güçlerinin IŞİD'e karşı mücadelede özel operasyon yürütmesine imkan tanıyan 3 yıllık yetki talebinde bulundu. Yetki taslağında, 'sınırlı durumlarda sahaya asker gönderme' ve 'güç kullanım yetkisinin Suriye ve Irak ile sınırlanmaması' maddeleri dikkat çekiyor.

ABD Başkanı Barack Obama, ABD Kongresi'ne gönderdiği mektupta, 2001 yılından bu yana var olan yetkinin kendisine IŞİD'e karşı eylemde bulunma imkanı verdiğini ama kendisinin Kongre ile çalışarak IŞİD'e karşı partilerüstü bir yetki geçirmek istediğini savundu.

Obama, önerdiği yetkinin gerektiğinde ABD ve koalisyon güçleri personelinin kurtarılması veya IŞİD liderlerine yönelik özel operasyonlar gibi sınırlı durumlar için ABD'nin sahaya asker göndermesinde esneklik içerdiğini bildirdi.

ABD Başkanı, yetkinin, ayrıca kinetik saldırı misyonları, istihbarat toplama ve paylaşma veya operasyon plan hazırlığı ile partner güçlere yardım ve danışmanlık sağlama gibi kara operasyonlarının yapılmasının beklenmediği veya böyle bir niyetin bulunmadığı durumlarda da ABD güçlerinin kullanılabilmesine imkan tanıyacağını ifade etti. Obama, 2001 yılındaki yetkinin de yürürlükten kaldırılması için Kongre ile çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Obama'nın Kongre'ye gönderdiği yetki taslağında dikkat çeken konular şöyle:

— ABD güçlerinin uzun süreli taarruz kara muharebe operasyonlarında kullanılması yetkisi verilmiyor, büyük kara operasyonlarının önü kapatılıyor.

— IŞİD'e karşı güç kullanım yetkisi Suriye ve Irak gibi belirli ülkelerle sınırlanmıyor.

— Yetkinin süresi yenilenmemesi halinde 3 yıl olarak belirleniyor.

— ABD yönetiminin en az 6 ayda bir Kongre'yi operasyonlarla ilgili bilgilendirmesini içeriyor.

Vatan

Popüler İçerikler

Hande Erçel'in Aşkı Hatırla Dizisinde Şarkı Söylediği Anlara Yorum Yağdı
Hande Erçel'in Aşkı Hatırla Dizisinde Şarkı Söylediği Anlara Yorum Yağdı
Testo Taylan'a Kadıköy Boğası Videosunda Kesmediği Bölüm Nedeniyle Tepki Yağdı
Testo Taylan'a Kadıköy Boğası Videosunda Kesmediği Bölüm Nedeniyle Tepki Yağdı
Yeni İğrençlik Görüntüleri! Marmaris'teki Bir İşletmede Turist Kadınlara Yapılan Taciz Dansı
Yeni İğrençlik Görüntüleri! Marmaris'teki Bir İşletmede Turist Kadınlara Yapılan Taciz Dansı