'O Hakimleri Ben Atadım, Kararlar Sevindirici'

Cumhurbaşkanı Gül, Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda verdiği kararlarla gündemde olan Anayasa Mahkemesi'yle ilgili konuştu, '17 üyenin 11’ini ben atadım, önemli kararların oy birliği ile çıkması çok sevindirici' dedi.

Hürriyet gazetesinden Taha Akyol'un sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kendi atadığı üyeler dahil olmak üzere Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 'evrensel hukuka göre' hareket etmesinden büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün AYM'nin tutumu konusundaki görüşünü şöyle ifade etti:

“Anayasa Mahkememizin mevcut 17 üyesinden 11’ini ben atadım. Önemli kararların oybirliği ile çıkması çok sevindirici. Atamaları yaparken, her şeyden önce görevlerinin, yani Anayasa Mahkemesi hâkimi olmanın gerektirdiği liyakati dikkate aldım. Bir hâkimin elbette siyasi görüşleri olabilir. Fakat görev başında dikkat edeceği tek şey, evrensel hukuk olmalı.”

'AYM'ye kamuoyunda geniş bir güven oluştuğu' görüşünü savunan Gül, bunun sebenini şöyle açıkladı:

'Evrensel hukuku, AİHM içtihatlarını uygulaması. “Anayasa Mahkememiz evrensel hukuku uygulayarak gelişmiş ülkelerdeki düzeyde bir mahkeme olduğunu ispat etti.”

Gül AYM'ye bireysel başvuru hakkı tanınması nedeniyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) Türkiye'den açılan dava sayısının azaldığı ve bunun böyle devam edeceğine inandığını da vurguladı.

'Vicdanınızı dinleyin, başka etki altında kalmayın'

Gül, AYM'ye üye atarken nasıl hareket ettiğini de anlattı:

“Tabii önce araştırma yaptırıyorum, vasıfları, kariyerleri nedir? Atamaya karar verdiğimde çağırıp kendileriyle konuşuyorum. Atadığım bütün üyelerin hepsine şunu söyledim. Sadece evrensel hukuka ve vicdanınıza göre hareket edin, başka hiçbir etki altında kalmayın...”

Güle' 'Sayıştay ve HSYK kanunlarında AYM'nin yaptığı iptaller' içinse, 'AYM kararlarına sevdiğimiz, sevmediğimiz karar diye değil, gelişmiş ülkelerdeki gibi evrensel hukuka ne ölçüde uygun diye bakmak gerekir' yorumunda bulundu.

AYM'den kritik kararlar

Anayasa Mahkemesi, son dönemde çok önemli kararlara imza attı. Bazılarında hükümetin de tepkisini çekti. Twitter ve YouTube'un açılmasını sağlayan kararları Başbakan Erdoğan'dan 'gayri milli' tepkisini aldı.

Ergenekon davası sanığı eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile ilgili 'hak ihlali' kararı, Başbuğ'un tahliyesini getirdi.

Balyoz davasında 'yeniden yargılama' kararı ile 230 sanık tahliye oldu.

Son olarak duruşmaya başörtüsüyle alınmayan avukatların haklarının ihlal edildiğine hükmeden AYM, aynı gün PKK Abdullah Öcalan'ın kitabının basım aşamasında toplatılıp yakılmasında da Öcalan lehine karar verdi.

Kaynak: Hürriyet

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı